Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alex Adrian píše:
Oživuji… O víkendu jedeme do Krkonoš. Chceme na Sněžku vyjet lanovkou a dolů do Pece sejít pěšky. Poradíte, jaká je cesta? A jak dlouho cca trvá? Šli by jsme s dětma (5 a 2 roky).
A dalo by se sejít i s kočárem? Ségra by chtěla jet s námi, má 6 měsíčního prcka a do šátku ho brát nechce, tak jestli to s kočárem půjde? Díky
S kočárem bych to asi nezkoušel, nejspíš bych neriskoval ani s půlročákem v šátku.
Teoreticky by to šlo s horní stanice lanovky po zásobovací silnici na Polské straně na Sleský dom, odtud na Luční, Výrovku do Pece, ale je to 12km! a nemám to na 100% ověřeno. Kratší cesta vedou pod lanovkou na Růžohorky a potom do Pece, nebo Obřím dolem ( obě pro kočárek neschůdné ). Dvouleté dítě to podlě mě nemá šanci ujít, doporučuji krosnu.
Pro kočárek je ideální Černá hora, nehoru lanovkou a dolu vede asfaltka.
My to šli v září obráceně- z Pece nahoru Obřím dolem, zpátky lanovkou. Ta cesta pro kočárek schůdná není. My měli nejmladší dítě v krosně, druhé nejmladší dítě to vyšlo, má lehce přes 3 roky a je zdatný chodec, ale stejně měla co dělat. Dole bylo krásně, asi v polovině cesty se z ničeho nic zatáhlo a začlo lejt- v tu chvíli jsem si říkala, že jsme se asi přecenili. Nevím, jestli by to dolů šlo snáz, připadá mi, že asi ani moc ne. Nahoru jsme nakonec vylezli, co nám zbývalo, ale už bych to s takhle malými dětmi znovu nešla.
Jsem téměř místní. S kočárkem to nedoporučuji ani náhodou, se šátkem asi také ne - při představě, že to dítě neseš celou cestu to není nic moc. Myslím, že i na 2leté dítě je to docela náročná cesta. Pro vás připadá v úvahu lanovka nahoru, pak pěšky dolů (vedou tam de facto schody - proto ne pro kočárek), pak na Růžohorky. Z Růžohorek vede velmi strmá cesta lesem dolů do Pece, taky nic moc a navíc celkem nuda. Lepší je to tzv. šramlem - cesta začíná až za Růžohorkami (asi tak 1 km) a také končí v Peci, ale je to hezčí cesta.
O víkendu má být dost hnusně, a to i na horách, takže já bych na Sněžku nešla vůbec. Radši bych volila cestu na Hnědý vrch (jede tam lanovka, ale není sezona, tak to nevím jistě) pak směr Lyžařská, Lesní bouda, Svornost a pak směr Pec. Je to pěkná asfaltová cesta, pohodlná pro kočárek a i malé děti. Další možnost je pěšky do Velké Úpy a pak lanovkou (pokud pojede) na Portášky, pak směr bouda Jana a pak dolů - jedna prudká cesta vede zpět do Úpy a druhá rovnější cesta vede přímo zpět do Pece.
Pěkná procházka s dětmi je do Obřího dolu - nejděte po silnici, ale podél řeky - přes most u vodní přehrady. S 2 letým dítětem je to celo výlet (celkem asi 7 km):)) Ideální je také cesta Pec - Velká Úpa, jsou tam i zastávky s úkoly pro děti a končí to na dětském hřišti (2,5 km tam a 2,5 km zpět).
Víc asi neporadím, s kočárkem máme sježděné celé krkonoše, ale Pec jsme nedali nikdy!!
Ještě pro doplnění. Pokud by nejezdily lanovky, tak lanovka na Růžovou horu pojede asi určitě. Tak bych jako celodenní výlet doporučila Růžohorky (tam je dobrá zastávka v boudě Děčín) pak směr Portášky a dál tak jak jsem popsala už výše. Je to pohodová cesta, asfaltová, super na kočárek a celou cestu z kopce. Nevím, ale jak s 2letým dítětem. Moje děti by to ve 2 letech asi nedaly…já bych vzala golfáč.
Já tam jedu zrovna taky, takže vím, že počasí nic moc. My proto vyrážíme do Karpače do aquaparku ![]()
S kočárkem bych to taky nešla. My to teda šli s 2,5-letou a ušla to dolů. Teoreticky je solidní cesta ze Sněžky přes Luční Boudu, Výrovku, Richtrovy boudy a do Pece, ale je to celkem dlouhé tipuju kolem 14km, ale je tam zpěvněná cesta - kamínky, pak přes ta rašeliniště dřeva a pak už jen asfalt až do Pece. Ale od Výrovky je to hodně prudký kopec dolů cca 4km do Pece, tak to chce zdravá kolena a svaly na rukou při brždění kočárku. ![]()
Zdravím odvážlivce ![]()
Na Sněžce jsme byli koncem října s dvouletým synem a řešili to samé.
Neměli jsme kočár, ale do hor používáme cyklovozík a doporučuji zapůjčit, s ním to bylo v poho.
Na Sněžku jsme jeli lanovkou a dolu po dlážděné cestě polskou stranou, na Luční a Výrovku pak do Pece. Je to 12km, syn cestu zpět prospal ve vozíku. S kočárkem jsme sice jedny lidi potkali, ale nesli ho. Ze Sněžky až na Luční se to s kočárkem opravdu nedá, dlážděnka jsou šutry a dále kořeny a zase šutry. Od Luční je asfaltka až do Pece.
Díky všem ![]()
Na dvouletáka bereme Ergo, takže s ním problém nebude, ségra asi nakonec pojede i dolů lanovkou.
Jinak zimní výbavu budeme mít, tak nás snad nic nerozhází ![]()
Oživuji
Rádi bychom ted v září na Sněžku.
Jaké jsou aktálně fronty na lanovku?
Zvažujeme nahoru lanovkou a dolů pěcho. Děti 8 a 12 to snad daj v poho.
Jak je to s parkováním poblíž lanovky?
@Mava loni jsme šli s necelým dvouleťákem a sedmiletým, nahoru i dolu pěšky. Byl to mazec hlavně pro nás dospělý, ale zvládli jsme to.
@Mava parkování je v Peci, je tam obrovské parkoviště, byli jsme tam v létě a v pohodě jsme se tam vešli. Doporučuju cestu přes Obří Důl. My šli dolů přes Růžohorky a ty schody jsou masakr. Šli jsme s pětiletým pěšky nahoru i dolů a dal to naprosto s přehledem.
My bychom radi nahoru jeli a koukali na panoramata ![]()
A kolik času mám na tu Sněžku počítat, orientačně?