Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kirby1
to vypada moc dobre!
proste ostrihej stare a hlavne mulcuj!!
ono to mulcovani tam totiz udela takovou lehkou pudu na povrchu a ty dalsi vyhony v tom pak krasne rostou.
my jsme zalozili maliniste na jilovite pude a ted po 6 letech je nadherne a obrovske a je tam lehka a vyzivna puda
Hlásím se do klubu malinových pěstitelů
, potřebuji radu, každým rokem mi žloutnou listy, maliníky jsem nestříkala žádným postřikem, dle mého mají plíseń z jabloní, které jsou ihned vedle. Může mi tu někdo poradit, jaký preparát na postřik zakoupit aby mě listy nezačaly reznout? (modlím se aby to nebyla ta viroza, kde je potřeba totálně zlikvidovat celou rostlinu, takže letos udělám „vylučovací metodu“ Pročetla jsem celou diskuzi ohledně stříhání, koukám, že každý stříhá jinak, někdo úplně dole, já jsem dostala radu od jednoho zahrádkáře, že mám stříhát nad prvním pupenem z jara, dělám to tedy už druhým rokem a OK. Plodí mi 2× ročně akorát to druhé plození záleží mooooc hodně na počasí (možná mi to nebudete věřit, ale jak byla nedávno teplá zima, tak jsem ďobala malinu 5.prosince, známá si dělala srandu, že jsem jak z pohádky o 12ti měsíčkách
)
Jen jednu radu pro laiky co se týče nových sazenic. Stalo se mi poprvé, že sazenice chcípla i při VIP údržbě
, je dobré si místo uhynulého výhonky označit něčím (tyčkou dřevenou nebo tak), druhým rokem vezme za své. Minulý rok mi takto uhynula malina a teď vyráží první ligu i s potomkama ![]()
Tak obecně se proti houbovým chorobám, plísním atd. používá Kuprikol. Existují i specializovanější postřiky, jako Fundazol, Dithane atd. (novější moc neznám - jsem holt ze staré školy…), ale ten Kuprikol je dlouhá léta univerzální. Jen se po dobu ochranné lhůty nesmějí konzumovat plody (všechno potřebné je napsané v příbalovém letáku).
Přesně tak, to jsou ty, na kterých budou příští rok plody, takže ty ponechat
@CokeLady píše:
Prosím o radu - teď mají všechny ostružiny všude takové dlouhatánské člahouny, pevné a plané, nic na nich není… to jsou ty, co budou rodit až příští rok nebo jsou uplně k ničemu? Jak moc je mám ořezat? Děkuji
Ježíš ne, já mám tyhle potvory po celé zahradě a nemůžu se toho zbavit. Plané ostružiny jsou plevel, plody nemají a zadusí vše živé kolem. Navíc se toho nejde zbavit. Jeden šlahoun se vyreje a dalších 5 se objeví. Rychle se toho zbav!!!
Tak pokud sis zasadila ostružiník, tak nejspíš není planý, ale vyšlechtěný. Jen prostě vyhazuje šlahouny, na kterých budou příští rok ostružiny.
@MariMart píše:
Tak pokud sis zasadila ostružiník, tak nejspíš není planý, ale vyšlechtěný. Jen prostě vyhazuje šlahouny, na kterých budou příští rok ostružiny.
No a ty šlahouny se rozrostou po celé zahradě a nezbavíte se toho ![]()
@CokeLady Pokud to máš nějaký odrůdový ostružiník, tak bych se nějakého rozlézání nebála. Mám druhý rok beztrnný ostružiník a několik let malinoostružinu a nikam nelezou, jsou stále na stejném místě…třeba oproti malinám které se stále rozlézají
O plané ostružině ani nemluvě, ta k nám leze pod zděným plotem (to stříhám) i nad plotem. To stříhám až po tom co si nasbírám ostružiny
.
Ohledně výhonů bez plodů, tak to jsou ty letošní na kterých bude úroda příští rok. Odplozené se stříhají u země.
Jestli to je tak i u plané ostružiny, si ale nejsem jistá… ![]()
@chipsa píše:
No a ty šlahouny se rozrostou po celé zahradě a nezbavíte se toho
to není pravda, záleží hodně na odrůdě.
máme nějaké šlechtěné ostružiny, rostou jen z toho místa, kde jsou zasazené a dělají velikánské šlahouny. s těmi jsme počítali a mají tam spoustu místa a oporu. nikde jinde nerostou.
máme i černé maliny (ano, černé maliny, ne ostružiny), ty se taky nerozrůstají mimo svou řadu.
maliny - to je jiná. ty vyrážejí ze země všude okolo, i tři-čtyři metry od maliniště. Ovšem nijak zvlášť nás to netrápí, protože to řešíme sekačkou.
plané ostružiny v koutě zahrady jsou taky, a to je fakt plevel. rostou tam a plazí se… bubnovou sekačku ovšem neošulí ![]()
@CokeLady píše:
Dobře, třeba to je ten, na kterém budou příští rok ostružiny, ale stejně se doporučuje teĎ po sezóně ostružiny skoro „Srovnat se zemí“, ne? Že příští rok zase ty šlahouny narostou do délky a budou plodit? Na kolik mám zkrátit? Jsou několik metrů dlouhé a lezou i přes plot…
Kde se to píše? To snad nemůže být ani možné…
@CokeLady píše:
Dobře, třeba to je ten, na kterém budou příští rok ostružiny, ale stejně se doporučuje teĎ po sezóně ostružiny skoro „Srovnat se zemí“, ne? Že příští rok zase ty šlahouny narostou do délky a budou plodit? Na kolik mám zkrátit? Jsou několik metrů dlouhé a lezou i přes plot…
nene, rozhodně ne
ty výhony co narostou letos, příští rok pokvetou a budou mít ostružiny.
když je teď ostříháš, samozřejmě příští rok něco vyroste - je to rostlina trvalka a tak bude bojovat… ale výhony budou slabé a krátké, nestihnou vytvořit tolik květů a dlouhodobě bude rostlina strádat.
Zdravím, zkusím obnovit diskuzi… ![]()
Je reálné zachránit maliny, o které se zřejmě pár let nikdo nestaral a sousedka o nich tvrdí, že jsou zdegenerované a neplodí?
Okopat, pohnojit, prostříhat,…? Je šance? ![]()
Moc bych na to nesázela. Ony se maliny opravdu časem vycerpaji. Ale kdyz koupíš pár sazenic, dáš je na jiné místo nejlépe do polostínu, tak se krásně rozrostou a budes mít velky plody. Z těch starých bývají už malé.
@Fufik já bych se toho nebála, pokud nejsou něčím napadené. Myslím, že hodně pomůže, když je prostříháš. Mám dojem, že maliny plodí na jednoletém dřevě.
@brisco @pe-terka Díky…
No ony jsou tu i nějaké novější, které prý plodí, ale je mi líto vyrýt lán těch starších… ![]()