Sběr bylinek - poradí někdo?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14809
2.6.11 12:52

Sběr bylinek - poradí někdo?

Zdravím, potřebovala bych poradit se sběrem bylinek. Například ted´všude krásně voní bez. Je to super, kterou dost často kupuji. Napadlo mě, že bych si ji nasbírala a nasušila sama. Poradíte někdo, kdy nejlépe bylinky sbírat, jestli ráno, v poledne, večer, vadí-li sbírat bylinky po dešti a případně jak sušit. Na sluníčku nebo ve stínu atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4984
2.6.11 13:07

Zdravím, koukněte sem :
http://www.moje-rodina.cz/…h-bylin.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
2.6.11 13:11

Černý bez je nejlepší sbírat přes den, když je hezky - ne po dešti, neboť mokrý ti bude uhnívat a špatně se sušit. Čili sbíráš celé květy, nejlépe do papírové tašky či košíku.

Sušit je dobré ja novinách, první den květama směrem dolů, stonek nahoru ve vzdušné místnosti, kdy je budeš každý den obracet, dokud nebudou úplně suché.

Dobré jsou třeba i řízky z černého bezu - kdy je obalíš v těstíčku /mouka + vejce/ a potom ve strouhance a osmažíš :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
2.6.11 13:17

já byla na bez předevčírem :-) musíš si pospíšit, začíná odkvétat. Já si nasbírala plnou tašku a teď suším na skříni, voní celý byt :-) a za chvíli bude lípa a tak už se těším :-) vždycky pak část smíchám, něco z toho, něco z toho a ještě meduňku k tomu a čaj je :-P a víš co piješ a ne ty „čaje“ z obchodu
A pak chodím babči i na listy z malin a ostružin :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8325
2.6.11 13:25
Januliiik píše:
já byla na bez předevčírem :-) musíš si pospíšit, začíná odkvétat. Já si nasbírala plnou tašku a teď suším na skříni, voní celý byt :-) a za chvíli bude lípa a tak už se těším :-) vždycky pak část smíchám, něco z toho, něco z toho a ještě meduňku k tomu a čaj je :-P a víš co piješ a ne ty „čaje“ z obchodu
A pak chodím babči i na listy z malin a ostružin :-)

u nás ještě ani nezačal kvést :mrgreen: takže záleží, kde člověk bydlí. :wink:
já z květů dělám šťávu - je osvěžující :wink:

sbírám většinou během dne - když je sucho. suším ve větrané místnosti. ne na sluníčku :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lumu
2.6.11 13:33
buryna píše:
Januliiik píše:

sbírám většinou během dne - když je sucho. suším ve větrané místnosti. ne na sluníčku :wink:

jak se dělá ta šťáva? :think: díky :palec:

• Citovat
  • Upravit
30420
2.6.11 13:34
projeď diskuze :-) dneska se na to už někdo ptal :-)
lumu píše:
buryna píše:
Januliiik píše:

sbírám většinou během dne - když je sucho. suším ve větrané místnosti. ne na sluníčku :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lumu
2.6.11 13:36
Januliiik píše:
projeď diskuze :-) dneska se na to už někdo ptal :-)
lumu píše:
buryna píše:
Januliiik píše:

ok mrknu se :palec:

• Citovat
  • Upravit
8325
2.6.11 13:40
lumu píše:
buryna píše:
Januliiik píše:

Já dělám jednoduše:
30 květů zalijeme 2 litry vychladlé, převařené vody. Necháme louhovat 24 hodin, slejeme. Dáme vařit, přidáme 2 kg cukru a 50 g kys. citronové. Dáme horké do flašek a je to :wink: S tou kys. citronovou pozor, některý jsou hrozně kyselý a některý málo, takže spíš to ochutnej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
2.6.11 13:45

Ahoj,

já sbírala bylinky s babičkou… moc mi chutnal právě čaj s bezu a k tomu lípa, namíchané dohromady oslazenej medem. Bylinky byly nasušeny zvlášť. Babička byla z vesnice. Na bylinky jsme chodily ráno. Sbíraly jsme jen na loukách za vesnicí a opod, ne u silnice. A sušily jsme za oknem. Obracet. Ne na přímém sluníčku. A pak dělala bábi dobrej čaj ze všech bylinek … jenže ten už nikdy pít nebudu. Nikdy jsme se s mamkou nezeptaly na poměry bylinek.

Taky jsem si říkala, že vyrazím na ten bez a na tu lípu.

papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
2.6.11 13:47

no a super nápad… ten sirup jsem taky chtěla vyzkoušet…tak ho zkusím :-)

Moje máma dělá ještě bezovou limonádu. Je výborná a má spoustu vitamínů........ zeptám se na recept ale je to jednoduchý…

Příspěvek upraven 02.06.11 v 13:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lumu
2.6.11 13:48

super :palec: dneska vyjedem s kočárem do pole a nazbírámě :lol:
burina díky :palec:

• Citovat
  • Upravit
14809
2.6.11 19:53

Ahoj, všem děkuji za účast v diskuzi a za rady. Zítra vyrážím na bez. Strašně mě tyto věci zajímají a ráda bych se tím zabývala nějak podrobněji, ale zatíém jsem nenašla potřebný čas.
Lípu se taky chystám nasušit. Meduňka a máta mi roste na zahradě. Zdravé a chutné jsou též květy hluchavky, mimochodem v bylinkářském krámu velmi drahá bylinka.
Babička zase sbírala listy borůvky - byla diabetička. A kopřiva je taky moc zdravá. Ovšem ono se některé bylinky mají třeba sbírat brzy z jara atd. No je to docela věda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.6.11 20:06

No konkrétně černý bez není dobré sušit na novinách. Je lepší sušit na takové síťovině, co se dává do oken proti hmyzu (napnout ji na obdélníkový rám z latěk). Pokud některá část květu při sušení nedýchá, tak zahnědne a pak je to naprd.
Klasické bylinky, u kterých se sbírá lodyha s květy, je nejlepší trhat při východu slunce (to obsahují nejvíc aromatických látek) a sušit mimo sluneční světlo, teplota při sušení nemá přesahovat 40°C a vlhkost v místnosti 55 procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
2.6.11 20:42
juro no já čumím, to bych od chlapa nečekala :-)
Jura007 píše:
No konkrétně černý bez není dobré sušit na novinách. Je lepší sušit na takové síťovině, co se dává do oken proti hmyzu (napnout ji na obdélníkový rám z latěk). Pokud některá část květu při sušení nedýchá, tak zahnědne a pak je to naprd.
Klasické bylinky, u kterých se sbírá lodyha s květy, je nejlepší trhat při východu slunce (to obsahují nejvíc aromatických látek) a sušit mimo sluneční světlo, teplota při sušení nemá přesahovat 40°C a vlhkost v místnosti 55 procent.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí