Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Na balkoně už budu pěstovat letos asi 4. rok - skvěle mi šly bylinky, minigerbery, rajčata, minijahody - sklízela jsem až do listopadu, pak ještě salát jak ledový, tak postupně odtrhávatelný co sám dorůstal, řapíkatý celer, rukola, fenykl jen maličký páč máme balkon na východ a možná ještě něco
Jo už vím, zkoušela jsem brokolici a byla fakt mini. Něco mám ze semínek, něco mi předpěstuje máti na zahradě a zbytek jsou sazeničky, ale hlavně se nebát. Jinak já to nehnojím a i tak to vypadá velmi dobře a dorůstá hezky.
kofila píše:
To mě docela zaujalo,taky bych něco vysadila,ale nevím,jestli to má cenu. Na balkon mi svítí sluníčko od rána přibližně do 13:00. Stačí to? Třeba na ty rajčátka je to asi málo,co? Poradíte prosím i mě? Díky
Ahoj mamči, já jsem pěstovala také rajčátka na balkóně, měla jsem cherry a sazeničky jsem dostala od maminky a přesně jak píšeš ty, sluníčko nám také svítilo jen půl dne a rajčátka byla krásná a slaďoučká, jen musíš hodně zalévat… Koupit sazeničky se dají fakt všude v zahradnictvích… Nic jiného jsem zatím nezkoušela, pze máme zahradu, ale chtěla jsem mít pěkný balkon
no a teď už bydlíme jinde, takže mi bude muset stačit zahrádka
Hezký večer ![]()
kofila píše:
To mě docela zaujalo,taky bych něco vysadila,ale nevím,jestli to má cenu. Na balkon mi svítí sluníčko od rána přibližně do 13:00. Stačí to? Třeba na ty rajčátka je to asi málo,co? Poradíte prosím i mě? Díky
hele podle mych zkusenosti je to spis vyhoda, ja mela balkona na jih a fakt se tam vsechno spalilo - ne jen uschlo,ale primo slunce spalilo listy. v osmem patre tam bylo k vecer snad 60°C hadam ![]()
ok,zkusím to
. Moje pěstitelské pokusy zatím sice nedopadaly nejlíp(pažitka byla vždycky tenká jak vlasy,vlastně všechno i bylinky byly takové teňoučké,možná zasázeno moc blízko u sebe..nevím),ale j se nevzdám
![]()
Tak jak hrasek tak rajcatka i paprika uz jsou dosti velke ted uz jen vyckat az bude krasne i venku ![]()
Ahoj, taky bych docela ráda (až bude normální počasí) něco sázela na balkoně. Můžete mi poradit co? A ještě budu ráda za tip na nějaké dobré webovky, kde bych našla podrobnosti ![]()
Ja se taky letos poprve chystam. Mame zaskleny balkon na zapad, tak si fandim, ze by mohl fungovat jako sklenik ![]()
Uz jsem si zasela na predpestovani rajcata, palive papricky, dobromysl a bazalku, tak jsem zvedava. A chystam se pak rovnou ven zasit roketu, spenat, jarni cibulku, takovou mini mrkev, hrach zahradni, cukrovy hrasek, pazitku, libecek, petrzel, majoranku, smes listovych salatu a redkvicky. To sem zvedava, jestli z toho bude aspon neco, protoze ja jsem zahradnik dost na pytel ![]()
@MaminkaMartinka Já mám na lodžii rajčata keříčková a pak hodně bylinky - bazalku, oregano, koriandr, majoránku, pažitku a pak kytky - aksamitník a pelargonie, klasika
dřív jsem tam měla i ředkvičky, ale to byla fuj odrůda ![]()
@abbee píše:
@MaminkaMartinka Já mám na lodžii rajčata keříčková a pak hodně bylinky - bazalku, oregano, koriandr, majoránku, pažitku a pak kytky - aksamitník a pelargonie, klasikadřív jsem tam měla i ředkvičky, ale to byla fuj odrůda
já bych brala rajčata a pažitku…můžeš mi prosím tě napsat nějaký postup a co si mám všechno koupit?
@MaminkaMartinka no já jsem takový kozel zahradníkem
ale rajčata jsem předpěstovala doma v platech od vajíček - těch plastových, až vylezou a trochu porostou - většinou počkám na ty „třetí“ lístky, tak je přesadím do truhlíků - dávám 3 sazeničky do toho delšího truhlíku, fajn je samozavlažovací. A substrát mám klasický takový ten univerzál, i když jde myslím koupit i přímo na pěstování zeleniny. Rajčata jsem koupila balkonová přímo, měla jsem dřív tyčková a letos zkouším ta keříčková, tak uvidíme. Zasazuju vždy tak o dvě sazeničky víc, než chci rajčat, protože někdy nějaké semínko nevyklíčí.
A pažitka - tu mám ve větším květináči - dám hlínu, nasypu semínka, zasypu tak 1cm hlínou, zalívám a čekám ![]()
@abbee píše:
@MaminkaMartinka no já jsem takový kozel zahradníkemale rajčata jsem předpěstovala doma v platech od vajíček - těch plastových, až vylezou a trochu porostou - většinou počkám na ty „třetí“ lístky, tak je přesadím do truhlíků - dávám 3 sazeničky do toho delšího truhlíku, fajn je samozavlažovací. A substrát mám klasický takový ten univerzál, i když jde myslím koupit i přímo na pěstování zeleniny. Rajčata jsem koupila balkonová přímo, měla jsem dřív tyčková a letos zkouším ta keříčková, tak uvidíme. Zasazuju vždy tak o dvě sazeničky víc, než chci rajčat, protože někdy nějaké semínko nevyklíčí.
A pažitka - tu mám ve větším květináči - dám hlínu, nasypu semínka, zasypu tak 1cm hlínou, zalívám a čekám
ty jsi fakt drsná zahradnice
ale každopádně
a jak často zalíváš? denně?
@MaminkaMartinka no to pozor - minulý rok byla rajčátka jako fík
zalívám denně večer, ale nepřelívám.
Já chci letos zkusit kromě rajčat, petrželové natě a pažitky i papriky a dýně.
Já tomuhle moc nerozumím, přes to je u nás přítel…ale letos budeme poprvé zkoušet na balkoně něco vypiplat (což mám trochu obavy, vzhledem k tomu, že v létě tu máme snad 40°C) a hrášek už máme asi deseticentimetrovej, zatím vevnitř, rajčátka už se taky pomalu klubou z hlíny. A pak máme taky sazeničky bylinek, ty ale necháváme vevnitř celoročne, na okně. ![]()