Pěstujeme bylinky doma v květináči

3677
1.5.14 08:54

Pěstujeme bylinky doma v květináči ........

Ahoj holky, tak jsem se rozhodla založit tuhle diskuzi, protože jsem se rozhodla pěstovat si čerstvé bylinky doma, zkoušela jsem to už minulý rok, ale vzhledem k tomu, že jsem si koupila bylinky klasicky v marketu, tak vydržely cca měsíc, pak letěly.
Letos jsem do toho praštila více :lol: koupila jsem si u nás ve výborném zahradnictví a sama si je přesadila do květináčů.
Jaké máte rady, tipy aby bylinky co nejdéle vydržely a stále pěkně dorůstaly???

Nemůžu se v tom pořádně zorientovat, jsem začátečník :D

Koupila jsem si bazalku, rozmarýn, mátu, pažitku a všude kde hledám na netu tipy a rady, tak se dost liší, ráda bych něc osvědčeného, jak často zalíváte, jak zastřihávat atd… :) Dále tuhle diskuzi můžeme využít i třeba k nějakým dobrým receptům a nápadům jak bylinky zpracovat :)

Budu ráda za všechny užitečné rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6536
1.5.14 08:57

Super diskuse, těším se co holky poradí, taky bych ráda pěstovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
1.5.14 09:07

V květináčích na balkoně pěstuji bazalku, pažitku, mátu, meduňku, tymián, rozmarýn. Jo a ještě chilli papričky, ty ale pěstuji ze semínek vždy z loňské urody. Kupované bylinky Po koupení ihned přesazuji, používám zeminu pro bylinky a samozavlažovací truhlíky nebo květináče. Bylinky na balkoně vydrží od května do listopadu. Většinou je třeba je pravidelně ořezávat. Květy zaštipovat. Balkon mám orientovaný na východ a mám tu slunce a tepla dostatek a přitom nehrozí spálení sluníčkem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3677
1.5.14 09:13

@bartsch Bude to znít divně, ale jak se správně zaštipují květy??? Balkon bohužel nemáme :-/… ale pěstuji je v květináčcích v kuchyni na baru a mám tady neustálé sluníčko a teplo, zatím jdou, je to jen teda 14 dní, ale i to je pro mě úspěch :lol: Četla jsem, že každá bylinka je potřeba zalévat jinak, mátě více vody nevadí, ale bazalka se prý nemusí zalévat tak často… také jsem dost často slyšela, že málokomu bazalka jde, hodně prý podléhá skáze…

V zahradnictví jsem také viděla černou bazalku, máš nějaké zkušenosti??? Třeba jakou má chuť atd… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2918
1.5.14 09:18

Pestuji ze seminek druhym rokem. Za oknem a na balkone, ale ne u vseho se mi dari udrzet prosperujici rostlinky. Loni jsem mela slusnou urodu papricek jalapeno, tabasco a cayene, pazitku, petrzelku, ale bazalka mi zasla, ackoli vypadala dlouho pekne. Mata nevzesla vubec, ale o ni jsem se pak docetla, ze nesnese byt ve spolecnosti jinych bylinek. Letos ji mam samostatne a vylezla :)

Zatim vypada dobre i rozmaryn, tymian a zkousim predpestovat lilek a pak ho vrazim tchyni do skleniku. Ten pry potrebuje fakt teplo.

Zajimalo by me jakou ma ta bazalka rada pudu a zalivku. Balkon je na jih.

Bylinky z kramu jsou pry nejak rychlene, urcene k okamzite spotrebe, a proto pry proste nijak moc dlouho nevydrzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
1.5.14 09:30

@Callipo90 pravidelně zastřihovat - nůžkama, né trhat rukama. A dostatečně velký květináč. Mám doma vše od bazalky až přes pažituku a roste dobře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
1.5.14 09:56

Bazalku mám vždy samostatně, mátu ne a roste perfektně. Dávám ji dohromady s meduňkou. Loni byla velká uroda bylinek, bazalku je třeba stříhat často, ale u nás to není problém :D, máme velkou spotřebu. Hodně se taky spotřebuje máty a meduňky. Ale pěstováni pouze doma :nevim:, jaká je uroda nevím. Chilli papričkám pěstováni doma nevadí, daří se jim i tam dobře. Akorát u těch našich nevím, co je to za druh. U nás se jejich semínka neprodávají. Máme je přímo z Vietnamu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4697
1.5.14 09:58

@Callipo90 zalevani vyresite nejlepe prave zminovanymi samozavlazovacimi truhliky. Rostlina si vezme kolik sama potrebuje. Jinak to poznate tak, ze sahnete na pudu a nesmi byt ani premokrena ani sucha…
Zastipovanim mysli odstraneni kvetu nuzkama.

Edit.: pokud nemate samozavlazovaci truhliky, nikdy nezalevejte primo rostlinu, ale vodu lejte do tacku pod kvetinacem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
1.5.14 10:04

@Sonreir Tak tak ;) Když už rostlina kvete, je třeba květy odstraňovat. Samozavlažovací truhlík je skvělá věc, rostliny si berou jen to, co potřebují a nehrozí přemokření nebo vyschnutí. Já mám i své pomerančovníky v samozavlažovacím truhlíku a daří se jim skvěle. Ale oni už jsou za ty roky „vytrénovaní“ a venku jsou až do zámrazu. Teplota kolem nuly jim nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5277
1.5.14 10:11

@Callipo90 Já jsem takový zahradník amatér, ale bylinky mám doma na okně v samozavlažovacích květináčích, protože jsem je vždy ulila nebo mi osychaly, tak takhle je to vyřešené :palec: Mám rozmarýn, bazalku, pažitku, petrželku, libeček, kari, šalvěj, meduňku, mátu a tymián. Zastřihávám jak se mi zdá že jsou od sluníčka vyčáhlé, tak to oštípu, jednou týdně je postříkám vodou s hnojivem. Nemám speciální, jen takové to obyč na všechno. Jo a mám je všechny ze supermarketu, doma jsem je vyndala z květináče, oklepala skoro všechnu tu hlínu, ve které jsem je koupila a zasadila jsem je do substrátu přímo na bylinky a rostou jako z vody :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3774
1.5.14 10:11

Holky a můžete kde hodit fotky?…má pořád nemůžu „vychytat“, jak to udělat, aby bylinky vypadaly kuchyni hezky ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5277
1.5.14 10:12

Mám tyhle květináče: http://www.zbozi.cz/…a-bila-14cm/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3774
1.5.14 10:17

@Libza Tyhle znám, vypadají moc hezky…omkla jsem i spoustu fotek na netu, ale připadají mi všechny je „vystajlované“ za focení…chtěla bych vidět reálnou fotku z něčí normálně obyvatelné kuchyně ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5277
1.5.14 10:20

Vypadají fakt hezky i v reálu, mám zatím zasazené jen dva, zbytek čeká ve skříni, nějak není čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5277
1.5.14 10:21

Vypadají fakt hezky i v reálu, mám zatím zasazené jen dva, zbytek čeká ve skříni, nějak není čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí