Pilates cvičení - názor na něj

Napsat příspěvek

Reakce odborníka

Autorka programů gravido a FITFAB Strong

Mgr. Andy Voříšková
FITFAB Strong

17.1.25 11:15

Dobrý den,

pilates je cvičení, které pracuje převážně s hlubokými svaly středu těla (tzv. core). Jeho cílem je zlepšit stabilitu, flexibilitu, sílu a držení těla. Při pilates cvičení se klade důraz na kontrolu pohybů a dýchání. To vše přispívá nejen k posílení svalů, ale také k uvolnění napětí a zlepšení koordinace. Když cvičíte pilates, vaše tělo zapojuje svaly, o kterých často ani nevíte, že je máte – například ty, které stabilizují páteř a podporují správné držení těla. Tento druh pohybu je velmi šetrný ke kloubům, což je skvělé pro všechny věkové kategorie a úrovně kondice.

Otázkou je, zda pomocí pilates zhubnete. Je potřeba si uvědomit, že proces hubnutí je především o kalorickém deficitu, což znamená, že musíte spálit více kalorií, než přijmete. Prakticky tedy pilates jako takové nezpůsobí, že zhubnete. Nicméně může být součástí hubnoucího procesu. Zlepšuje totiž svalový tonus, držení těla a celkovou aktivitu vašeho středu těla, což vám může pomoci lépe zvládat náročnější aktivity, které podporují spalování kalorií potřebné pro hubnutí.

Pokud tedy chcete formovat postavu, zlepšit pevnost a pružnost svalů, je to vynikající volba a skvělý nástroj pro hubnutí, pokud ho začleníte do širšího aktivního životního stylu a budete dbát také na pestrou a vyváženou stravu. Je skvělým nástrojem na posílení svalů, prevenci zranění a zlepšení tělesného vnímání. To vše vám může usnadnit cestu k hubnutí, protože se díky lepšímu pohybu a držení těla budete cítit motivovanější a pohyblivější. A úplně nejlepší bude, když vás pilates bude bavit. Pak se zvyšuje šance, že u takového pohybu vydržíte a bude vás naplňovat.

Kdybych to měla shrnout, pilates je výborné cvičení na posílení svalů, zlepšení flexibility a celkového zdraví pohybového aparátu. Na hubnutí jako takové to není jediná efektivní metoda, ale může vám výrazně pomoci díky tomu, že zlepší svalovou sílu, držení těla a tělesnou koordinaci. Pokud chcete zhubnout, zkombinujte pilates s aerobní aktivitou (například chůzí nebo běháním) a vyváženou a pestrou stravou založenou na kalorickém deficitu.

Velikost písma:
teresa20
7.3.13 10:49

@tatu bolí mě pravá strana, od lopatky nahoru

cvičila jsem konkrétně toto - http://fithall.cz/…-porodu.html takže podle toho co píšeš, by to mohlo být z těch zvedaček z lehu do sedu?

já vím, že to cvičení doma u videa není nic moc, ale bohužel jinou možnost nemám a chci se nějak hýbat a zpevnit se

• Citovat
  • Upravit
2054
7.3.13 11:32

Cvičím Pilates už 3rokem a můžu doporučit, je to cvíčo na zpevnění, nikoliv na hubnutí. Doma podle DVD se opravdu cvičit nedá, chodím 2krát týdně na hodinu do tělocvičny, hodně záleží na lektorce a skupině samotné. Cvíčo probíhá v uzavřené skupině, je nás tam 8,takže z každým novým cvikem nás lektorka obejde a to je nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
564
7.3.13 13:17

@madi

není jednoduchý Ti poradit, takhle virtuálně… ale jestli Tě bolí jen jedna strana (pravá)od lopatek nahoru, asi jsi si jen víc namohla pravou stranu, jsi asi pravák, mimino zvedáš pravou rukou, takže pravá strana dostává víc zabrat a při cvičení jí stačí míň… a už je přetažená
měla by ses zaměřit na cviky, které Ti uvolní trapézový sval (jeho sřední část -tvoří horní linii ramene), protáhnou prsní sval (otevírat hrudník), posílit mezilopatkové a tricepsy (tricepsový klik-ženský na kolenou) - celý pletenec horní končetiny…

další varianta je, že máš pošramocenou krční páteř, z té vedou pak takové ty ústřely, do ramen a horní části zad…

je toho hodně…a chápu, že Tvoje možnosti jsou omezené… taky jsem to tak měla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
7.3.13 19:29

@ady01 já vím, v podstatě na kila hubnout nepotřebuju, spíš zpevnit a dostat se trošku po porodu do formy, na podzim bych chtěla začít něco akčnějšího, cvíčo s Jill atd.
popravdě mě to pilates moc nebaví, je to takové moc klidné :lol: ale jasně že po porodu se musí pomalu. tak já zkusím zítra něco jiného a uvidím..
právě na skupinové cvíčo nemůžu, jsme z vesnice, neřídím a mimino se kojí skoro furt, takže nemožné 8)

• Citovat
  • Upravit
3973
13.4.14 21:18

Nemáte někdo tip na pilates video? :) Cvičila jsem teď podle jednoho měsíc a super, jenže už mě nebaví dělat pořád to samé a nijak jsem se u jiných, na který jsem narazila, nenašla, nevyhovovala mi cvičitelka, cviky.. Když tak prosím odkaz k třeba cca hodinovému cvíču, podle kterého jste posilovali vy, nemusí to být ani přímo pilates :)Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3212
13.4.14 21:32

Ahojky. Já nejvíce čerpám zde http://m.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
13.4.14 21:37

@LadyPet
Ahojky, asi ti neporadím, ale poprosila bych tě o to tvoje dosavadní cvíčo :-)
Jinak, vlastně dobré cviky jsou na www.rutina.cz :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
13.4.14 21:49

Ahoj, mě cvičení pilates nikdy nechytlo, než jsem na netu objevila tuhle slečnu a její blog: http://www.blogilates.com/ Je to takový rychlejší pilates/joga/posilování a moc mě to baví :-) Na YouTube ji najdeš pod „blogilates“ a má cviky na všechno ;-)Na tom jejím blogu si pod záložkou workout videos najdeš partie, které chceš cvičit a vyjede ti seznam videí. Každý to cvičení je kolem 15-30 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3973
13.4.14 22:04

@Ellaniel Vypadá to docela dobře, až na ty její cukrbliky teda :lol: Zítra si podle ní zkusím zacvičit, děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7479
13.4.14 23:05

@LadyPet taky jsem chtěla navrhnout ten blogilates - neboli POP Pilates.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
15.4.14 19:54

@LadyPet Jo, ona je děsný éro :D Nepochopím, jak doukáže pořád mluvit, já sotva funím :-) Jenom kdybys chtěla, tak na těch jejich stránkách je ještě záložka „Workout calendar“ a pod ní najdeš „Beginners workout calendar“ - je to kalendář myslím na 30 dnů (pro začátečníky) a na každý den tam má pod tím kalendářem seznam videí, ze kterých máš cvičit. Je to fajn pro začátek, než se v tom trochu zorientuješ ;-) Střídá tam jeden den celé tělo, pak nohy atp. Kdyžtak písni kdyby něco ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3973
16.4.14 09:12

Děkuju, jsi moc hodná :hug: A pro ty začátečníky to musí být skvělá věc, já už ale cvičím pravidelně cca půl roku :mrgreen: :kytka: Mám nejoblíbenější hodinový cvíčo viz.
https://www.youtube.com/watch?…
Tak to když tak zkus, je má nejoblíbenější cvičitelka a i jsem si všimla, že používá podobný cviky, co slečna z Blogilates :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková