Pilates cvičení - názor na něj

42
27.3.12 19:46

Pilates cvičení

Ahooooj chtěla bych se zeptat na váš názor na Pilates cvičení.Dá se tím zhubnout a nebo je to jen posílení svalůů ?:) :D :andel: :andel: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce odborníka

Autorka programů gravido a FITFAB Strong

Mgr. Andy Voříšková
FITFAB Strong

17.1.25 11:15

Dobrý den,

pilates je cvičení, které pracuje převážně s hlubokými svaly středu těla (tzv. core). Jeho cílem je zlepšit stabilitu, flexibilitu, sílu a držení těla. Při pilates cvičení se klade důraz na kontrolu pohybů a dýchání. To vše přispívá nejen k posílení svalů, ale také k uvolnění napětí a zlepšení koordinace. Když cvičíte pilates, vaše tělo zapojuje svaly, o kterých často ani nevíte, že je máte – například ty, které stabilizují páteř a podporují správné držení těla. Tento druh pohybu je velmi šetrný ke kloubům, což je skvělé pro všechny věkové kategorie a úrovně kondice.

Otázkou je, zda pomocí pilates zhubnete. Je potřeba si uvědomit, že proces hubnutí je především o kalorickém deficitu, což znamená, že musíte spálit více kalorií, než přijmete. Prakticky tedy pilates jako takové nezpůsobí, že zhubnete. Nicméně může být součástí hubnoucího procesu. Zlepšuje totiž svalový tonus, držení těla a celkovou aktivitu vašeho středu těla, což vám může pomoci lépe zvládat náročnější aktivity, které podporují spalování kalorií potřebné pro hubnutí.

Pokud tedy chcete formovat postavu, zlepšit pevnost a pružnost svalů, je to vynikající volba a skvělý nástroj pro hubnutí, pokud ho začleníte do širšího aktivního životního stylu a budete dbát také na pestrou a vyváženou stravu. Je skvělým nástrojem na posílení svalů, prevenci zranění a zlepšení tělesného vnímání. To vše vám může usnadnit cestu k hubnutí, protože se díky lepšímu pohybu a držení těla budete cítit motivovanější a pohyblivější. A úplně nejlepší bude, když vás pilates bude bavit. Pak se zvyšuje šance, že u takového pohybu vydržíte a bude vás naplňovat.

Kdybych to měla shrnout, pilates je výborné cvičení na posílení svalů, zlepšení flexibility a celkového zdraví pohybového aparátu. Na hubnutí jako takové to není jediná efektivní metoda, ale může vám výrazně pomoci díky tomu, že zlepší svalovou sílu, držení těla a tělesnou koordinaci. Pokud chcete zhubnout, zkombinujte pilates s aerobní aktivitou (například chůzí nebo běháním) a vyváženou a pestrou stravou založenou na kalorickém deficitu.

Reakce:

Velikost písma:
2852
27.3.12 19:54

na zhubnutí pilates není, spíš na posílení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
27.3.12 19:56

Jo, spíš na zformování postavy, ale to je taky důležitý:-) Super taky na zádový svalstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1425
27.3.12 19:58

Ahoj, na pilates jsem chodila před těhu. Cvičení mě nikdy nebavilo, ale tohle mě kupodivu chytlo a bavilo. :palec: Jsem hubená a cvičení pilates mi pomohlo zformovat tělo (i manžel si toho časem všiml :) ), zaměřit se víc na sebe, na dýchání, pomohlo mi od bolestí hlavy a krční páteře. Myslím, že je to propojené, pilates formuje tělo, posílí tvé „já“ a v kombinaci s vhodným jídelníčkem asi muže pomoci k hubnutí. :) Chtěla bych zase chodit a právě hledám, kde se u nás cvičí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
27.3.12 20:00

Ahojky, já na pilates chodím a jsem tam moc spokojená. Báječně si tam odpočinu od domácnosti a dítka a nabiju se hezky novou energií a přitom si protáhnu celé tělo. Jestli hubnu, nevím, možná jo :-) Pár lidí už mi řeklo, jestli jsem nezhubla :-) Každopádně tohle cvičení miluju :-) Tak ať si hezky zacvičíš, ahojky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21625
27.3.12 20:18

je to spíš na protažení a posílení. mě se díky jemu krásně zpevnilo břicho - po prvním porodu do dvou měsíců od zahájení cvičení, po druhém to trvalo déle :-) záleží jak moc chceš hubnout. co jsem tak pochytila, tak většinou na hubnutí stačí upravit jídelníček - to je základ. a pak je potřeba nějaké aerobní cvičení (ale třeba běh tak, abys mohla u toho mluvit). zkus pohledat na netu tipy na cvičení. já spíš řeším opačný problém než je hubnutí ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
27.3.12 20:23

a jak často cvičíte? Já chodím jednou týdně, což je asi dost málo vzhledem k tomu, že ostatního pohybu taky moc není.-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1425
27.3.12 20:28
@hofka píše:
a jak často cvičíte? Já chodím jednou týdně, což je asi dost málo vzhledem k tomu, že ostatního pohybu taky moc není.-)

Chodila jsem 2×, vyjímečně 3× týdně a výsledky byly znát docela brzo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21625
27.3.12 20:29

teď jednou za měsíc ;-)
ale já se naběhám dost - v práci chodím pouze po schodech, odpoledne oběhat šklku, jesle, nákupy, pak tanec kolem domácnosti… ale v době nejvyšší aktivity jsem chodila jednou týdne a výsledky byly vidět hodně rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
27.3.12 22:22
@Janik123 píše:
Chodila jsem 2×, vyjímečně 3× týdně a výsledky byly znát docela brzo. :)

Ja se snažim cvičit každej den ..kromě vejkendu to chodím běhat s přítelem … :) tak neviim no …ae na zada je to užasny…přestaly me bolet ..a cejtim se moc dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dellynka
4.4.12 12:54

Ahoj,mám taky dotaz je pilates vhodny,když chci posilovat svaly pánevního dna?Nebo mam radsi hledat neco jineho?

• Citovat
  • Upravit
teresa20
7.3.13 09:30

Prosím o radu - začala jsem cvičit poporodní cvičení pilates podle fithall.cz, včera a dnes pokaždé jenom 20 min, víc mě děti nenechaly :roll: no ale celkem slušně mě z toho bolí záda 8o což jsem teda nečekala, cvičím na podložce, tak nechápu, co je špatně :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3212
7.3.13 09:36

Pokud tě bolí záda je to známka špatného cvičení. Podle dvd se cvičí začátečníkům opravdu špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
564
7.3.13 10:13

Ahoj, neuvádíš, která partie zad Tě bolí, ale předpokládám, že bedra. Řekla bych, že jsi při posilování břicha, přetížila záda (bederní úsek pateře), ten by měl být při posilování bříška úplně vypojen, ale pokud nemáš břišáky v pořádku (což 2 měsíce po porodu nemůžeš mít), tak to oddřou, právě svaly dolních zad a pak bolí. Takže zvol jednodušší variantu na břicho (je o cviky v leže na zadech - jako stovka, nůžky, propínán jedné nohy, nebo obou) a snaž se při cvičení přitisknout celou plochu beder k zemi, není to úplně přesné měla bys udělat tzv. pozici IMPRINT, ale to nejde vysvětlit písemně…
Ale lepší je někam zajít, kde se Pilates cvičí, DVD je pro začátečníka nedostatečný…kdybys měla ještě dotaz, tak jen do toho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
7.3.13 10:42

A co skusit Kalanetiku? Je vhodná i pro začátečníky, i pro lidi s bolavými zády a výsledky jsou vidět opravdu rychle. Nejlepší je kniha od Callan Pinckneyové, což je zakladatelka tohoto cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková