Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zajímá mne vás názor na věc. Dlouhé roky jsem ve spolku Pilsfree. V podstatě se platil členský příspěvek 300 Kč a za to jste měli připojení k síti. Bez smlouvy. Podle lokality jste jeli třeba na Gb ale jiní byli rádi za 10 na 1 Mb. Teď patřím do té druhé, bohužel.
Teď se mění v běžného poskytovatele a musíme mít podepsanou smlouvu o poskytování služby, klasika jako jinde. Moc se mi do toho nechce, net tu padá cca 1 za měsíc,14 dní voláte na poruchovou linku - jsou milí a zprovozní to ale…zůstávám spíš z vlastní lenosti. Prostě přijdete domů a říkáte si pojede to, nebo ne…
No a co chceš slyšet? Pro naši domácnost by to byla neakceptovatelná situace už s tou nízkou rychlostí a nespolehlivostí připojení. Ale jestli ti to nevadí a cena ti vyhovuje, tak budeš muset smlouvu akceptovat. A nebo překonat lenost a vyřídit si něco lepšího.
@Bydlící píše: Více
Tak ono záleží, jestli v dané lokalitě je lepší, respektive bezproblémová konektivita, jaké jsou tam nabízené rychlosti a v neposlední řadě i ceny a to jak u konkurence, tak u transformujícího se poskytovatele. Zůstanou, budou se navyšovat? To všechno se zkrátka musí zvážit a podle toho rozhodnout další kroky.
Poskytovatelů internetu je dost, stačí si vybrat. Z toho, co máš teď, by mě brzo kleplo.
@Bydlící píše: Více
Pilsfree původně vznikla jako komunitní síť, ne jako poskytovatel internetu. Pamatuji doby, kdy když se někdo chtěl připojit, tak si připojení musel sám realizovat, nebo si na to někoho šikovného sehnat. Vše bylo postaveno na práci mnoha dobrovolníků, kteří dělali zadarmo a každý nový člen byl brán jako součást komunity a očekávalo se, že se nějakým způsobem bude podílet na chodu komunitní sítě. A v podstatě se každý sám podílel na tom, jak moc dobře mu běží připojení do sítě, případně na internet. Jenže se to celé zvrhlo v době, kdy se pilsfree začalo masově rozšiřovat o „členy“, které nějaký spolek vlastně nezajímal a ke všemu přistupovali stylem „máte mé tři stovky, tak koukejte zajistit kvalitní internet a neotravujte mě řečmi o nějakém routeru, to ať řeší vaši technici“. Takže přechod z režimu „spolek“, kde si sama můžeš zřídit vlastní přípojné body a vlastním přičiněním si zajistit super internet, do režimu „internet provider“, kdy zaplatíš a tím tvoje role končí, je jen logický důsledek a divím se, že to přišlo až po tolika letech. Jako člen spolku jsi se sama mohla nabídnout s pomocí vše zlepšit, ale pokud ti vyhovovala role „zákazníka“, tak se pro tebe vlastně nic nemění a jako zákazník máš prostě jediné právo - zůstat nebo odejít.