Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Bonsai173
Ano, právě dnes jsem to viděla v restauraci. Holčička veselé pobíhala po celé restauraci, pletla se personálu pod nohy a převracela příběhy. Ano, maminka se ohradila vůči dceři, i docela přísně, byt neúspěšně. Zřejmě nebyla tip top důsledná, jak tu jsou ostatní maminky zde. Když se ohradil personál na matku, matka poznamela, ze je to dite. Starší dáma, řekla, že se devče zastaví, až si prerazi nos.
No jak tedy v tomto případě delat? Nakonec ji maminka uprosila a i se zlekla personalu, ale zabere to mamince i příště, až tam personál nebude?
Docela jsem si vzpomněla na dnešní diskuzi, kde jsem byla narcena z neprimereneho bití. Ne, placnuti pres zadek, není zdaleka jediný můj východní prostředek, jednalo se o krajní prostředek, který byl použit, když byl třeba. Malej má 6, stale umí být drží jak opice, ale máme hranice a minimálně stolování máme zvládnuté a to právě důslednosti - ano, i mámy, které krajně placnou své dítě před zadek, jsou důsledně ![]()
Neříkám, že výchova bez placnuti špatná. Naopak, tim lépe. Ale nedělejte zase ze sebe otroky a z deti sněhové vločky.
@terka-com píše: Více
Ze te o nevhodnosti fyzickych trestu nepresvedci uzivatelky na emiminu asi chapu. Ale ze s tvym presvedcenim nehnou ani psychiatri, vedci a ruzny odbornici, ktery se dneska uz snad jednohlasne shodnou, ze fyzicke tresty detem prokazatelne skodi, to uz beru jako ignoraci a zavirani oci pred fakty.
Příspěvek upraven 26.10.24 v 21:18
@Bonsai173
A copak říkáš na toto? Naopak, já respektuji všechny pohledy na laskyplnou výchovu, ale placnuti na zadek když je to potřeba není fakt nic hrozného či bizarniho, jak je zde omylano. ![]()
@terka-com Chceš říct, že holčičce dát na zadek ji naučí chovat se v restauraci?
@hanka.br. a budeme bít všechny dospělé, kteří se, nejen v restauracích, neumí chovat?
@terka-com my v takové situaci jdeme pryč (reálně se ještě nestalo, stačilo zatím vždy pohrozit, ale hádám že na to brzy dojde, dcerka má období vzdoru jak vyšité). To je výhoda jednoho dítěte
Nevím, na co bych ještě tropila dramatickou plácací scénu navíc ![]()
Příspěvek upraven 26.10.24 v 23:11
Ale to je presne to, co se ti tu uzivatelky snazi uz v nekolika prispevcich vysvetlit. Nastavovani hranic nerovna se fyzicke tresty. Ty vidis jen dva extremy, tj. extremne tolerantni vychovu bez hranic versus fyzicke trestani.
Uz nekolikrat tu bylo zmineno, ze hranice a duslednost ve vychove se da uplatnit i bez fyzickeho trestani.
Takze ano, nastavene hranice jsou ve vychove urcite potreba. Fyzicke tresty ne.
Aha dobře, takže já dospělá osoba jdu se svým dítětem na oběd.
Dite kvici, neposlouchá, ruší okolí.
Já se v tom případě mam podřídit a radši odejdeme pryč? A nebo dám diteti jasně najevo, takhle ne i za cenu toho, že by to kelo být placnuti na zadek?
A neříkejte, že by se nedalo nic a dítko tak nechat až se rozhodne, že se uklidní samo, protože to asi nestat tady nemuselo a kdyby nezakrocil personál nevím nevím..
@terka-com ano, já bych klidně odešla, necítím potřebu se svým dítětem soutěžit. Právě proto, že jsem narozdíl od něj dospělá.
Kolik bylo holčičce? Příště bych buď stanovila pravidla jasně předem (v restauraci se neběhá, řekla jednoduše proč, když to budeš dělat, je potřeba odejít, protože…) nebo bych tam šla, až to děcko bude schopné usedět. Třeba tak by to mohlo fungovat.
Ptala jsem se tě už u scénky s automatem a ptám se znova-čemu by zde konkrétně pomohlo, kdyby děcko dostalo přes zadek? Kromě toho, že si nahromaděný vztek vybije rodič.
Edit: než jsem dopsala, jsou tu nové příspěvky. Jakože rozdivočené dítě nebude křičet a ječer, když dostane na zadek?
Příspěvek upraven 26.10.24 v 21:33
Je zajimave, jak ty vubec nevidis jine moznosti, jak dat diteti jasne najevo, ze „takhle ne“, nez ze ho budes bit. Opravdu to jde i bez toho.
A teď si představ situaci, že sedíš v té restauraci a vedle u stolu je hlučná společnosti již posílena alkoholem a obtěžuje to ostatní hosty. Řekneš jim, ať to nedělají, neposlechnou, nebo se ztiší jen na chvíli, podruhé opět nic a potřetí??? Půjdeš jim naplácat??? To by tě ani nenapadlo, že? Jen proto, že jsou dospělí… Většinou musí nastoupit třeba personál, vedení a ty hlučné vyvést atd…
Ona maminka měla s holčičkou odejít. Popř. jí dát do ruky telefon a zabavit ji třeba pohádkou. Pokud neměla k dispozicí třeba papír a pastelky. Ale telefon většinou zabere, i když to není extra výchovné
.
Takže ty místo abys odešla nebo zvolila nějaký prostředek zabavení dítě raději plácneš, aby ještě navíc řvalo. Ty nebudeš nejostřejší tužka v penále.
@Ounou Bálo by se opětovného fyzického trestu a “ dalo by pokoj”. Volení situace, kdy neznám jiné řešení nastavení hraní. Navíc to pro okolí bude vypadat, že dítě vychovává.
Vím, že otázka nebyla na mě.
Příspěvek upraven 26.10.24 v 21:37
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat