Pláče ve školce

210
30.5.10 21:05

pláče ve školce

Ahojky, mám dcerku 4,5 roku, od září chodila do školky, vše v pohodě, těšila se tam, papala, chtěla tam i spinkat, poslední dobou chtěla i odpolední svačinky. Vstávali jsme tak, aby už na 7. hodinu byla ve školce a chtěla tam bývat až do konce. Mě to bylo jedno, jsem doma s 1,5 letým synkem. Ale…týden byla doma, měla střevní chřipu, ten následující týden tam už nechtěla spinkat, pak mluvila, že už tam nechce ani obědvat a od čtvrtka mi tam i pláče. Z domu odchází v pohodě, rozloučení taky v pohodě. Učitelka mi říká, že třeba maluje a z ničeho nic se rozpláče, pak se něčím zabaví, pak jdou na procházu a z ničeho nic zase pláč. Nikdo do ní nestrká, nebije, nekřičí....... Když jí řekli, že teda zavolají maminku, že si pro ni přijdu, tak to nechce.

Tak já teď nevím co dělat, mám ji tam dávat. Dneska jsem se jí ptala, jestli chce do školky a prý nechce, tak ji zítra nechám asi doma a pak uvidím. Učitelky to řeší jako nějaký její psychický problém, ale ona dojde domů a lítá, řehtá se, prostě jí vůbec nic není.

Budu ráda za každý názor.
Moc děkuji MOika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6651
30.5.10 21:12

Monulko- a co na to říká ona, když se zeptáš, proč pláče?

Nezačíná třeba žárlit na sourozence? Nebo si třeba teprve teď uvědomila to odloučení od domova…
A nic si z toho nedělej- synovi bylo nedávno 5 let, ve školce je 1. rok a pláče od začátku :cry: A to je tam pouze na 3 hodiny denně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
30.5.10 22:31

Ahoj, určitě bych jí doma nenechávala… necháš jednou a budeš to už dělat pořád, ale znáš jí nejlíp ty sama. V naší školce mělo snad každý dítě období pláče. Naše dcera až v listopadu a trvalo cca týden, doma scény, v šatně scény a po svačině šla domů nadšená a natěšená na druhý den. A ráno se to zase opakovalo. Po týdnu mi řekla: „už nebudu brečet, stejně to k ničemu nevede a dáváte mě tam dál“. A je zase klid.

Jednou říkala nějaká dětská psycholožka, že naopka je divný, když dítě tímhle vývojovým obdobím neprojde a nedá najevo svojí lásku rodičům. Takže já ti radím pevný nervy a vytrvej. Příští rok už bude asi předškolák, že a to jí tam už dávat stejně budeš muset.

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
31.5.10 01:29

Ahoj ze své praxe ve školce jsem viděla hromady ubrečených dětí, mělo to spoustu různých důvodů. Např holčička plakala, když věděla, že tam bude spát a nepůjde po o, chlapeček plakal, když mu maminka nezamávala když odcházela, holčička nechtěla ve školce papat svačinky, protože neměla hlad a učitelka jí do toho nutila, maminka pak zařídila že svačit nemusí, a byla naprosto v pohodě jedla jen když chtěla, chlapeček začal dělat problémy, když se mu narodila sestřička, žárlil a asi doted žárlí není to zas tak dávno na svou sestru, protože byla pořád s maminkou a od té doby co se narodila si nedokázal připustit, že se musí o maminku podělit… No mohola bych pokračovat snad donekonečna :-)
Důležité je, pokud víš, že se jí ve školce neděje nic zlého!, aby tam chodila, PROTOŽE SE PAK MŮŽE STÁT, ŽE SI NA TO ZVYKNE A BUDE MÍT PAK VELKÉ PROBLÉMY SE OD TEBE ODPOUTÁVAT. Děti staré jako tvá dcera potřebují už mít kontakt s vrstevníky a naučit se navazovat vztahy a řešit problémy. Nevím proč tvoje dcerka ve školce pláče, jestli pláče každé ráno když odcházíš, protože tam nechce být a vidí tě odcházet musí to být pro tebe hrozné to chápu, ale ona se pak zapojí do kolektivu a zapomene hrou. Jestli ti můžu poradit zkus zjistit proč pláče a když to nezjistíš, trvej na tom aby do školky chodila a vymyslete si třeba nějaký rituál nebo slib, který uděláte nebo si slíbíte(např. co budete dělat až se vrátí ze školky) a ona se na to bude moci těšit a čas strávený ve školce jí nebude připadat tak strašný a dlouhý.
Tak teď jsem ti jakožto čerstvá maturantka z pe´dáku předala snad trošku užitečný informace… :think:

• Citovat
  • Upravit
14015
31.5.10 01:54

Ahoj. Syn chodí od září, tedy čerstvých tří let a období jsou různá. Neplakal tam nikdy, ale někdy se mu prostě nechce (zdá se mi, že hlavně když je škaredě - to se mu nedivím, je to docela daleko, tak se mu prostě nechce vstávat a absolvovat cestu, navíc je to domácí pecivál). Nedávno měl období, že tam vůbec nechtěl spát, ani chodit do výtvarného kroužku, který má jinak rád, ale holt je až po spaní, teď zas tam chce spát, i když ten den žádný kroužek není…
Já to tedy přes koleno nelámu, jsem jako Ty stejně doma s mladším synem, takže ho tam nemusím cpát za každou cenu. Řeším to zkráceným týdnem - bývá tam tři až čtyři dny v týdnu (obvykle nechodí v pátek, to stejně mívají k obědu luštěniny, kterých on se netkne :roll: ), vyzvedávám, jak si to ráno řekne - někdy po o, někdy až po spaní. Takže má kontakt s jinými dětmi, což je super, ale zároveň si užije i nějaké to dopoledne se mnou a bráchou, anebo s babičkou a bráchou, a vím, že je za to rád, že může někdy mít i to, co ten mladší, má jinak pocit, že o cosi přichází (i se mě vyptává, co jsme dělali a co jsme obědvali, tak když dělám jídlo, které rád, nechám mu na svačinku nebo večeři, nepopisuju dopoledne s mladším synem nijak atraktivně, atd.).
Večer ho vždycky připravím na to, jestli druhý den jde, nebo nejde. Tu školku pro něj chci a vím, že mu prospívá, ale 5× do týdne je na něj prostě moc.
Tak asi jsem Ti stejně moc neporadila, dost možná to děláš podobně.
Co mi hlavně přijde divné, je reakce učitelek na dceřin pláč, že zavolají maminku. To se mi tedy nelíbí, podle mě to nic neřeší a u pracující maminky by si to dovolit nemohly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
1.9.15 13:30

plakal ve školce

Dobrý den.Dnes byl můj malej poprvé ve školce. je mu 3a pul(driv ho nevzali) a učitelky říkaly ze byl jediný který brečel. vyvolal tam takovou tu řetězovou reakci…nevím jestli to malej zvládne…on totiž nemusí malé děti a takový ty hry jako je kolo kolo a tak…bojím se že ho vyloučí…dnes tam byl jen hodinu a celou proseděl na lavičce a plakal…nejak se nezapojil do her…nemáte někdo nějaký fígl…podplácení nepomůže to víme…jsem z toho úplně hotová. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1104
1.9.15 14:29

Neboj takovejch děti dneska bylo. Určitě ho kvuli tomu nevyloučí. On si časem zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
1.9.15 14:37

@mcharliem v naší třídě brečelo dneska asi 8 dětí.. Děti často nebrečí první den, ale až později, jak přijdou na to, že už je to nafurt.. :-)

Jo, a největší scénu dnes u nás ztropil můj 4.5 letý kluk, do školky chodí už druhý rok a od dvou chodil do jeslí, takže žádný nováček. ale prostě nesnáší změnu, prázdniny jsou moc dlouhé a měli se moc hezky, chtěl mě, bráchu,… Paní učitelka už ale věděla, co a jak, sebrala ho do náručí, a já zdrhla, a pak prý jen komentovala pro děti, aby si ho nevšímaly, že se vypláče a o svačince už bude v pohodě. jak dobře ho zná.. :-) minula půlhodinka a byl v klidu.

kvůli pláči první den, první týden, první měsíc, ho určitě nevyloučí, on si časem zvykne, jde hlavně o to, jak ho ty učitelky zaujmou a tak.. Popravdě, ještě jsem neslyšela, aby někoho vyloučili ze školky kvůli pláči..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
1.9.15 15:35

Tak snad to dáme…děkuji za podporu… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.16 11:59

Jdu si k vam pro nazor.. posledni dobou me to docela znepokojuje. Dcera začala od záři chodit do školky, jiz prvni den si vytvořila nejlepsi kamarádku. Pokaždé, kdyz tam ta holcicka je, do školky se tesi, nechce se ji domu apod. Ale kdyz tam neni, tak je to opacne. Tomu rozumím. Ale vcera nam učitelka povídala, ze dcera jen seděla a strasne brecela a kdyz přišla ta holcicka, úplně pretocila. Nechce si udělat jiné kamaradky. S nikým jiným se moc bavit nechce. Nevim jak to tam cely den probíha, toto mi řekla sama. Dneska byla posmutnela a řekla mi, ze se ta holcicka ted navi více s jinou holčičkou. Přijde mi to az nezdrave se takto upnout na jednu osobu. Mate někdo podobne zážitky, zkušenosti? Napad či doporučení, jak ji mohu nejak pomoci?

• Citovat
  • Upravit
681
4.9.22 06:33

Tříletý špatně zvládá nástup do školky

Ahoj, syn má čerstvé 3 roky a začal chodit do školky. Díky babičce zatím bude moct chodit po obědě, ale babička mi včera řekla, že ho bude vyzvedávat maximálně příští týden a pak už musí počkat, až si ho vyzvednu já po práci, t. j. 16.15.

Zatím byl tedy ve školce jen 2 dny, vyzvedávala jsem ho já po obědě. A takové peklo jsem nečekala. Podle učitelek syn celou dobu od 8 do 12 plakal. Nechtěl jíst, pít, několikrát se počůral (doma je bez problémů bez plen více než rok), nekomunikoval. Řekla, že by zvážila vzhledem k jeho nezralosti, jestli by nemohl být ještě pár měsíců doma nebo chodit třeba pár dní v týdnu, na dvě hodinky, prostě zvykat postupně. To ale nejde. V práci mi to neumožní a pracovat musím, jinak nevyjdeme s penězi.

Celý včerejšek byl jako vyměněný, poplakával, ptal se, jestli bude muset do školky. Školkový batoh vyhodil do koše, aby už nikam nemusel. Nechtěl jíst ani oblíbené jídlo. Skoro si nehrál, nechtěl ven (měl strach, že jdeme do školky), pořád se mě držel jako klíště. Dokonce několikrát v noci se budil a plakal, že tam nechce a chce být se mnou.

Je mi ho hrozně líto a nevím, co dělat, jak mu pomoci. Z usměvavého ukecaného dráčka mám doma uzlíček neštěstí :(. Babička mi říká, že je to normální a musí si tím projít všechny děti (prý jsem nebyla jiná).

Jak mu pomoci to lépe zvládnout???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30928
4.9.22 06:40

Upřímně, kolektiv 24 děti v českých obecních školkách je pro tříleté dítě moc. A být ve školce do 16,15 každý den? Kolik času bude trávit doma, než půjde spát? Ale jo, babička má pravdu. Zvykne si. On si totiž člověk časem zvykne na úplně cokoli, ale nechtěj po něm, ať máš doma zase pohodového kluka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
949
4.9.22 06:55

Učitelku bych brala vážně. Situaci bych řešila tak, že bych hledala kompromisní řešení u vás dospělých (práce po večerech, o víkendech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
4.9.22 07:07

Od rána až do 16.15 ve školce je hodně drsné. To je skoro zavíračka.
Udělala bych vše proto, abych mohla dítěti pobyt zkrátit a být s ním. Požádala bych o zkrácení úvazku, úpravu pracovní doby nebo si hledala jinou práci.
Proč už babička nemůže? Jakou pracovní dobu má otec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
4.9.22 07:25

Já teda nevím, ale když nejstarší dcera takhle plakala ve školce… tak mi hned zvonil telefon. Nikoho z personálu by nenapadlo nechat ji čtyři hodiny v takovém stavu. A ještě vykládat, že je nezralý? To bude zase zařízení s empatií na úrovni dob, kdy se všichni jmenovali Kámen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin