Pláče ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15242
4.9.22 07:30

@monulka Nemyslím,že si tím projdou všechny děti, moje dcera byla ve 3letech na školu zralá a od samého začátku tam byla šťastná. Pokud by na tom byla jako tvůj syn, nedávala bych ji tam, nebo jen na pár hodin jak radí učitelka. Do 16:15 je hrozně dlouho, ale chápu, že ne vždycky to jde zařídit jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
4.9.22 07:31
@Pears206 píše:
Od rána až do 16.15 ve školce je hodně drsné. To je skoro zavíračka.
Udělala bych vše proto, abych mohla dítěti pobyt zkrátit a být s ním. Požádala bych o zkrácení úvazku, úpravu pracovní doby nebo si hledala jinou práci.
Proč už babička nemůže? Jakou pracovní dobu má otec?

A co mají dělat rodiče co chodí do práce? U nás jsou školky otevřené od půl 7..takže nelze dělat od 6h.

• Citovat
  • Upravit
33005
4.9.22 07:33

Nejvíc práce pro úspěšný start ve školce musí odvést rodič ještě před tím, než tam to dítě dá plus první dny adaptace. :nevim:

Babička je důchodová? Pokud ano, platila bych ji zlatem, aby pomohla dítěti absolvovat pozvolnou adaptaci.

A všechny děti opravdu takhle ve školce nevyvadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
447
4.9.22 07:36

@Linduš91 Upřímně bych ho už do té školky nedávala. Dceři když byli 3 roky minulý rok tak sem se ani neodvážila jí přihlásit do školky, byla velký mamánek a a nešla by beze mě nikam a myslím že by na tom byla stejně ne-li hůře jako tvůj syn. Letos kdy jí budou 4 roky nastoupila do státní školky, mají super učitelku a má tam kamarádku ze hřiště a zatím neplakala a po obědě nechtěla jít domů. Být tebou tak ho nechám ještě rok doma, za ten rok se posune jinam a na konec se bude ještě do té školky těšit, nám ten rok ohromně pomohl. Zkus si najít nějakou práci či brigádu na víkend nebo večer a ten rok ještě vydržet, držím palečky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.9.22 07:38
@mackA159 píše:
A co mají dělat rodiče co chodí do práce? U nás jsou školky otevřené od půl 7..takže nelze dělat od 6h.

Taky chodíme oba do práce, muž má k celému úvazku i drobné podnikání. Přesto naše děti nástupují do školky v pozdějším věku a jsou tam kratší dobu.
Mám zkrácený úvazek, ale ne nijak výrazně, tříčtvrteční.
Vyjednala a jsem si pozdější příchody dítěte do školky, protože sama začínám práci později, opřela jsem to o zájem dítěte. Tím se taky jeho pobyt zkrátí. Nepřímou činnost dělám doma.

Být v instituci od rána do pozdního odpoledne je dlouhé a z hlediska vývoje dítěte škodlivé. Pokud matka nemůže zkrátit svou pracovní dobu, měla by se zapojit celá rodina. Proto jsem se ptala, co dělá otec a proč už babička nemůže vyzvedávat po obědě. Bez toho nejde poradit konkrétně. Ale důležité je něco dělat, nějak to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
4.9.22 07:44
@Pears206 píše:
Taky chodíme oba do práce, muž má k celému úvazku i drobné podnikání. Přesto naše děti nástupují do školky v pozdějším věku a jsou tam kratší dobu.
Mám zkrácený úvazek, ale ne nijak výrazně, tříčtvrteční.
Vyjednala a jsem si pozdější příchody dítěte do školky, protože sama začínám práci později, opřela jsem to o zájem dítěte. Tím se taky jeho pobyt zkrátí. Nepřímou činnost dělám doma.Být v instituci od rána do pozdního odpoledne je dlouhé a z hlediska vývoje dítěte škodlivé. Pokud matka nemůže zkrátit svou pracovní dobu, měla by se zapojit celá rodina. Proto jsem se ptala, co dělá otec a proč už babička nemůže vyzvedávat po obědě. Bez toho nejde poradit konkrétně. Ale důležité je něco dělat, nějak to řešit.

Ale tak ne každý má práci, díky si může čachrovat s úvazky a pracovní dobou. A napadá tě, že spousta dětí třeba už žádné prarodiče nemá? Já zakladatelku upřímně fakt lituji. Já jsem nastupovala do školky až ve 4 a první rok jsem tam řvala každý den. Vždy jsem ráno přišla, sedla si na židli a brečela až do svačiny. Ale věděla jsem, že musím, protože rodiče musí pracovat. Změnilo se to, až když dvě zlé holčičky odešly do školy, ten poslední rok ve školce byl super.

• Citovat
  • Upravit
1615
4.9.22 07:45

@Linduš91 bohužel děti jsou individualisti, takže ta emoční nezralost tam opravdu být může.
Zkuste vytvořit princip odměn.
Vysvětlit, že pokud bude hodný a nebude plakat, něco mu koupíte ( čokoládu nebo nějakou drobnost co má rád) aby se těšil.
Prostě z odchodu a příchodu udělat radostnou událost.
Nicméně takové dítě nechávat ve školce rovnou do 16:15 je i zadělání trauma.
Navíc nevím jak moc jste závislá na příjmu, ale musíte si uvědomit, že i první rok můžete být furt doma, protože především první rok jsou děti velmi často nemocné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
4.9.22 07:45

Zakladatelko, pro začátek posílám :hug: chápu, že není jak udělat jinak a ty rady- nech doma, zkrať úvazek, to je do nebe volající. Tohle napíše rodič, který si to může dovolit. Já radu nemám, syn chodil do školky rád, dcera teď dva dny taky. A i já mám zkrácený úvazek a i přes ten tam bude muset být některé dny až skoro do 4, kdy ji vyzvedne tatínek. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
4.9.22 07:46
@Linduš91 píše:
Ahoj, syn má čerstvé 3 roky a začal chodit do školky. Díky babičce zatím bude moct chodit po obědě, ale babička mi včera řekla, že ho bude vyzvedávat maximálně příští týden a pak už musí počkat, až si ho vyzvednu já po práci, t. j. 16.15.

Zatím byl tedy ve školce jen 2 dny, vyzvedávala jsem ho já po obědě. A takové peklo jsem nečekala. Podle učitelek syn celou dobu od 8 do 12 plakal. Nechtěl jíst, pít, několikrát se počůral (doma je bez problémů bez plen více než rok), nekomunikoval. Řekla, že by zvážila vzhledem k jeho nezralosti, jestli by nemohl být ještě pár měsíců doma nebo chodit třeba pár dní v týdnu, na dvě hodinky, prostě zvykat postupně. To ale nejde. V práci mi to neumožní a pracovat musím, jinak nevyjdeme s penězi.

Celý včerejšek byl jako vyměněný, poplakával, ptal se, jestli bude muset do školky. Školkový batoh vyhodil do koše, aby už nikam nemusel. Nechtěl jíst ani oblíbené jídlo. Skoro si nehrál, nechtěl ven (měl strach, že jdeme do školky), pořád se mě držel jako klíště. Dokonce několikrát v noci se budil a plakal, že tam nechce a chce být se mnou.

Je mi ho hrozně líto a nevím, co dělat, jak mu pomoci. Z usměvavého ukecaného dráčka mám doma uzlíček neštěstí :(. Babička mi říká, že je to normální a musí si tím projít všechny děti (prý jsem nebyla jiná).

Jak mu pomoci to lépe zvládnout???

Tvůj syn není na školku zralý a nechat ho ve školce bez adaptace celý den, je masakr. To může vyústit v psychické zhroucení dítěte nebo poruchy chování. A že to dříve děti dávaly? Ale nedávaly, jen si toho rodiče nevšímali, případně dítě nařezaly a pokud z toho měly psychické problémy, tak je neřešili a mnohdy ani netušili, že si z toho děti odnesly nějaké následky. Řekli neřvi a tím to pro ně skončilo. Byla to doba, kdy se s dětmi nikdo nemazal a dnešní babičky mají pocit, že jsme přecitlivělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
@Linduš91 píše:
Ahoj, syn má čerstvé 3 roky a začal chodit do školky. Díky babičce zatím bude moct chodit po obědě, ale babička mi včera řekla, že ho bude vyzvedávat maximálně příští týden a pak už musí počkat, až si ho vyzvednu já po práci, t. j. 16.15.

Zatím byl tedy ve školce jen 2 dny, vyzvedávala jsem ho já po obědě. A takové peklo jsem nečekala. Podle učitelek syn celou dobu od 8 do 12 plakal. Nechtěl jíst, pít, několikrát se počůral (doma je bez problémů bez plen více než rok), nekomunikoval. Řekla, že by zvážila vzhledem k jeho nezralosti, jestli by nemohl být ještě pár měsíců doma nebo chodit třeba pár dní v týdnu, na dvě hodinky, prostě zvykat postupně. To ale nejde. V práci mi to neumožní a pracovat musím, jinak nevyjdeme s penězi.

Celý včerejšek byl jako vyměněný, poplakával, ptal se, jestli bude muset do školky. Školkový batoh vyhodil do koše, aby už nikam nemusel. Nechtěl jíst ani oblíbené jídlo. Skoro si nehrál, nechtěl ven (měl strach, že jdeme do školky), pořád se mě držel jako klíště. Dokonce několikrát v noci se budil a plakal, že tam nechce a chce být se mnou.

Je mi ho hrozně líto a nevím, co dělat, jak mu pomoci. Z usměvavého ukecaného dráčka mám doma uzlíček neštěstí :(. Babička mi říká, že je to normální a musí si tím projít všechny děti (prý jsem nebyla jiná).

Jak mu pomoci to lépe zvládnout???

Hodne deti ve 3 letech skutecne neni zrale na obecni skolku s az 28 detmi na 1 az 2 ucitelky. Uvadi se, ze je zralych 60% triletych a 90% ctyrletych deti. Kazdy musi posoudit sve moznosti, jak to dal resit. Roztahnout rodicak do 4 let/zkratit uvazek/domluvit treba se sousedkou drivejsi vyzvedavani a platit to/soukroma skolka s mensim kolektivem. Fajn je planovat to dopredu a davat na par dopoledni dite do DS nebo miniskolky na zvykani a taky uz pak clovek vidi, jak to dite zvlada a jestli lze cekat v obecni skolce problem a podle toho se zaridit. Kdyz nic nejde, tak dite si nakonec taky zvykne, ale za jakou cenu :think:. Vsechny deti si tim urcite neprojdou. V tvem pripade bych se snazila domluvit s babickou na pozvolne adaptaci a nejlepe i drivejsim vyzvedavani. V 16:15 bude casto ve skolce posledni. Stejne chce domluvit, jak to bude v pripade nemoci, coz je casty jev u triletaku. Minuly rok trilety syn promarodil tak tretinu dni. Masakr.

Příspěvek upraven 04.09.22 v 08:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
@Svistice píše:
Nejvíc práce pro úspěšný start ve školce musí odvést rodič ještě před tím, než tam to dítě dá plus první dny adaptace. :nevim:

Babička je důchodová? Pokud ano, platila bych ji zlatem, aby pomohla dítěti absolvovat pozvolnou adaptaci.

A všechny děti opravdu takhle ve školce nevyvadi.

Ano rodič, ale i školka musí být k dětem vstřícná a o ty malacky pečovat a ne je tam nechat na pospas osudu…
Klinika bych se k menší školce s menším počtem dětí a hlavně tety, které se o ty děti a jejich potřeby budou starat…

• Citovat
  • Upravit
44197
4.9.22 07:51
@Kolicek95 píše:
Ale tak ne každý má práci, díky si může čachrovat s úvazky a pracovní dobou. A napadá tě, že spousta dětí třeba už žádné prarodiče nemá? Já zakladatelku upřímně fakt lituji. Já jsem nastupovala do školky až ve 4 a první rok jsem tam řvala každý den. Vždy jsem ráno přišla, sedla si na židli a brečela až do svačiny. Ale věděla jsem, že musím, protože rodiče musí pracovat. Změnilo se to, až když dvě zlé holčičky odešly do školy, ten poslední rok ve školce byl super.

To samozřejmě vím. Snažila bych se najít a zaplatit matku nějakého kamaráda, která je doma s mladším, aby mé dítě vyzvedávala. Případně nějakou důchodkyni z bloku.
To řešení bych hledala až do poslední chvíle. Některé děti jsou na školku ve 3 letech opravdu nezralé, za pár měsíců, rok, může být líp.
Taky jsem toho názoru, že je tato situace slušný základ na trauma.

Taky by mě zajímalo, jestli zakladatelka požádala písemně zaměstnavatele o úpravu pracovní doby, případně její zkrácení nebo jí to řekl jen ústně, případně se to doslechla.
Tady jde úplně vidět, jak zkostnatělý český systém je. Necháme matky do 3 let doma(ty nezaměstnané 4 roky) a potom rovnou do práce na celý den, do školky do zavíračky. Toto není dobré pro většinu dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
4.9.22 07:54

@Linduš91 soupnout tříleté dítě hned na první dobrou do školky až do oběda je prostě masakr. Syn už chodí do druhé školky a v obou to bylo první den pouze na hodinu, v té nové dokonce první den s rodici. Další den na hodinu sám, pak do 10.,spani je dovoleno až po dvou týdnech. V té první školce mohl dřív, ale zvládal to v pohodě takže to bylo na domluvě. Zkusila bych si to v práci nějak zařídit, protože budete asi nějakou dobu zažívat peklo. Do 16:15 je hrozně dlouho, samozřejmě pracuji ve školce a vidím to i z té druhé strany, navíc tam možná už bude takhle pozdě odpoledne sám. Pokud nastoupilo víc nových dětí, prostě nejde se 100% věnovat jen vašemu synovi. Kor pokud je tam 1 učitelka.. My máme co dělat i ve dvou (jsem AP)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
4.9.22 07:55
@KahlanAmnel píše:
@Linduš91 bohužel děti jsou individualisti, takže ta emoční nezralost tam opravdu být může.
Zkuste vytvořit princip odměn.
Vysvětlit, že pokud bude hodný a nebude plakat, něco mu koupíte ( čokoládu nebo nějakou drobnost co má rád) aby se těšil.
Prostě z odchodu a příchodu udělat radostnou událost.
Nicméně takové dítě nechávat ve školce rovnou do 16:15 je i zadělání trauma.
Navíc nevím jak moc jste závislá na příjmu, ale musíte si uvědomit, že i první rok můžete být furt doma, protože především první rok jsou děti velmi často nemocné.

Jídlem bych neodměňovala za to, že vydrží psychickou nepohodu. Bude v budoucnu každou psychickou nepohodu řešit akorát jedením a v dospělosti bude řešit obezitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.9.22 07:57
@Kipa22 píše:
Tvůj syn není na školku zralý a nechat ho ve školce bez adaptace celý den, je masakr. To může vyústit v psychické zhroucení dítěte nebo poruchy chování. A že to dříve děti dávaly? Ale nedávaly, jen si toho rodiče nevšímali, případně dítě nařezaly a pokud z toho měly psychické problémy, tak je neřešili a mnohdy ani netušili, že si z toho děti odnesly nějaké následky. Řekli neřvi a tím to pro ně skončilo. Byla to doba, kdy se s dětmi nikdo nemazal a dnešní babičky mají pocit, že jsme přecitlivělí.

Spíš bych řekla, že dříve končila pracovní doba ve 2 nebo o půl třetí. Ano, bylo zvykem dávat děti do jeslí a školek, ale chodilo se pro ně dřív.
Já jsem už za krále klacka byla doma s babičkou, která šila doma pro firmu a na zakázku. Do školky jsem chodila jen posledních pár měsíců. Moje mamka a její sourozenci nechodili do školky díky tomu vůbec. Nikdo nemáme žádná traumata z absence předškolního vzdělávání.
Sama si vzpomínám, že nejpozději po svačině většina dětí odešla, takto pozdě odpoledne už ani noha.
Dnes je jiná doba. My jako rodiče až takové podmínky nemáme. Práce nás baví, z domu vykonávat nejde. Přesto jsme to řešení hledali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin