Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o radu, respektive názor. Muž a žena v několikaletém vztahu. Nežijí spolu, nicméně spolu často tráví čas formou večeří, posezení, výletů atd. Oba jsou výdělečně činní; muž vydělává o něco více, nicméně ne zásadně. Kdo by měl platit útratu? Děkuji za názory ![]()
Zalezi, jak si to kazdy nastavi a vyhovuje jim to. Kdyby se to tykalo me ve stejne situaci, chtela bych, abychom se stridali.
To zalezi na mnoha faktorech. Pravdepodobne bych byla naklonena nejakemu stridani.
2/3 muž, 1/3 žena útraty nebo
se střídat 1× muž, 1× žena
nebo 2× muž, 1× žena
nebo muž platí v restauraci, žena koupí vstupenky do divadla, na koncert,…
Nebo nebudeš škrťák a většinu zaplatíš.
Partnerka bude ráda, že jsi velkorysý.
Nejjednodušší bude si promluvit s partnerkou, jak to vidí ona.
Tak záleží, pokud od partnerky není víc energie v tom, že jindy třeba vaří, jste více u ní a musí proto uklízet a různé další věci, pak bych asi jela stylem 40/60 v její prospěch. Pokud je pak by prostě platila tehdy, když zve, kompenzuje to energií, péčí a tak. Nebo pokud ona platí jiné věci, ne jídlo, ale zase zaplatí pohonné hmoty nebo vstupenky. Pak klidně můžeš platit všechno jídlo, protože její podíl je finančně také velký. A zase pokud ty jí třeba opravuješ auto… ![]()
To je hrozně indivindi. Jde o to abyste byli oba spokojení.
Pokud plánují společnou budoucnost, tak muž. Ale já jsem stará škola. Za manžela jsem neplatila nikdy, když jsme spolu chodili. Já totiž hned věděla, že si ho vezmu a že se mu ta investice vrátí ![]()
@Leachim píše:
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o radu, respektive názor. Muž a žena v několikaletém vztahu. Nežijí spolu, nicméně spolu často tráví čas formou večeří, posezení, výletů atd. Oba jsou výdělečně činní; muž vydělává o něco více, nicméně ne zásadně. Kdo by měl platit útratu? Děkuji za názory
Muž a žena v několikaletém vztahu by měli být schopni spolu nejen spát, ale také normálně mluvit. Žádné univerzální řešení ani pravidlo totiž neexistuje, všechno je na dohodě těch dvou.
Můžou se střídat, můžou platit každý něco (např. v restauracích platí muž, výlety nebo domácí grilovačku zajišťuje žena)… každé dvojici vyhovuje něco jiného ![]()
@Leachim píše:
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o radu, respektive názor. Muž a žena v několikaletém vztahu. Nežijí spolu, nicméně spolu často tráví čas formou večeří, posezení, výletů atd. Oba jsou výdělečně činní; muž vydělává o něco více, nicméně ne zásadně. Kdo by měl platit útratu? Děkuji za názory
Ten, kdo zve ![]()
@Paoloska píše:
Pokud plánují společnou budoucnost, tak muž. Ale já jsem stará škola. Za manžela jsem neplatila nikdy, když jsme spolu chodili. Já totiž hned věděla, že si ho vezmu a že se mu ta investice vrátí
Jsi si jistá, že se mu investice vrátila?
nenamlouvas si jen něco?
Pravděpodobně jsi porodila minimálně jednoho stravnika navíc… A chudák chlap teď musí místo jedné ženské živit ještě další hladové krky. (samozřejmě to ber s nadsázkou
)
@Leachim píše:
Asi na střídačku. ![]()
@Leachim uznávám půl na půl po domluvě. Nicméně se mnou se domlouvat nechtějí a platí i za mě. A mně je hloupé se před obsluhou dohadovat. Pak už jen poděkuji. Stává se mi to už méně, spíš mě pozve obchodní partner a přitom vím, že to platí ze svého. Je to přátelská schůzka, kde se často řeší hlavně děti. Trošku se pobavíme o oboru a jde se domů. Ale kontakt zůstává zachovaný.
@Leachim a doma máme peníze naše, tam vůbec nevím, kdo toho zrovna pozval
já platím, ale kartou manžela, protože svou často nemohu najít ![]()
@Leachim píše:
V několika létem vztahu už by to nemělo být na diskusi na emiminu.
Ten kdo zve a nebo se střídat.
Ze začátku vztahu platil hodně věcí (teď už) manžel. Ale jakmile jsem začala vydělávat, tak jsem čas od času zaplatila útratu v hospodě, nebo koupila pizzu atd. Čím víc peněz jsem vydělávala, tím častěji jsem něco platila - z vlastní vůle. Ne, že jsme se domluvili. A to se doteď nezměnilo.