Placení studií manželovy dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12967
2.6.20 08:54
@DoktorkaZorkaHorká píše:
Tak zase když jeden rodič nechce, tak je logické, že jde za druhým rodičem. A jestli odešel tatínek od rodiny, tak se tam dá kalkulovat i s pocitem viny…

Neodesel, vzdyt zakladatelka psala, ze matka se vdala do ciziny, od deseti let je dcera u otce, od trinacti zila i se zakladatelkou. Ja bych zaplaceni skolneho a dalsich vydaju podminila nejakou snahou, at si dcera najde brigadu. Ekonomku a brigadu zvladne, za me si na vejsce privydelaval kdekdo. Pokud to dcera se studiem mysli vazne, urcite na to pristoupi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.6.20 09:12
@větvička1 píše:
Neodesel, vzdyt zakladatelka psala, ze matka se vdala do ciziny, od deseti let je dcera u otce, od trinacti zila i se zakladatelkou. Ja bych zaplaceni skolneho a dalsich vydaju podminila nejakou snahou, at si dcera najde brigadu. Ekonomku a brigadu zvladne, za me si na vejsce privydelaval kdekdo. Pokud to dcera se studiem mysli vazne, urcite na to pristoupi.

Dík, tak to jsem přehlídla. Ale i tak si myslím, že pokud finance mají, tak by jí to zaplatit mohli s tím, že i ostatní děti dostanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
2.6.20 15:28

A kdyby na miste te holky bylo jedno z tvych deti, take bys jim nedala druhou sanci? Neni to utok :kytka: Jen ti to pomuze v rozhodovani. Prece kdyz mate finance, nevzala bys na svedomi, ze by ta holka nedostudovala jen kvuli tvemu (vasemu spolecnemu) odmitnuti, i kdyz je to spratek :lol: Trocha psychologie, i kdyz to urcite vis sama: Deti z prvnich vztahu, kdy rodice se rozvedou v jejich detskem veku a pak maji nove rodiny, se casto chovaji jako vypocitavi spratci, hlavne vuci svym rodicum, financne je zneuzivaji, citove vydiraji. A podobnych pripadu mam kolem spoustu. Vzdyt v podvedomi ty deti maji zafixovano, ze uz nemaji zazemi, rodice je zradili, takze musi se postarat o sebe sami, coz znamena, ze hrabou na obou stranach bez vycitek svedomi a bez vetsich projevu naklonnosti. Sproste konzumuji. Tim nechci rict, ze ta holka je vlastne chudacek, to jiste ne, jen je tim svym zpusobem narusena. To je k jeji nehoraznosti ;) A co se tyce tech penez… Pokud na to mate, ja osobne bych ji to dala za podminek, ze (to uz se rozhodnete sami) bude vzorne studovat a mit sama Acka (jak? To je jeji problem, at si poradi), nebo ze bude pri studiu pracovat treba za pokladnou nebo jako servirka, rozhodne ne v modelingu nebo jako hosteska, kde se bude nakrucovat a jen za svy krasne oci dostavat prachy. At vi, co je to drina cloveka bez nladi a krasy. Ze po prvnim roce uvidite, zda ji date penize na dalsi rok :nevim: Asi tak nejak :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
2.6.20 15:49

Musim rict, ze nekdo by me take mohl povazovat za spratka, ktery po gymplu nevedel co by, kdyby znal pouze fakta… Sla jsem na statni VS, s bidou jsem vystudovala Bc, ale za vyborne statnice me na navazujici Mgr vzali bez prijimacek. Hned v prvaku Mgr jsem se rozhodla, ze budu studovat jeste jednu skolu, takze druhy Bc. Ten prvni Mgr jsem prerusovala az jsem se na nej vykaslala. Pro rodice to bylo zklamanim, ze jsem to “nedotahla”. U studia jsem samo mela brigady, ale treba najem bych z toho neutahla. Takze nakonec uplny jineho Mgr jsem dodelala az jsem se vdala. Hm? A nikdo cizi nevi, ze jsem sla na obor, ktery me uz v prvaku desne nebavil (mela jsem jine predstavy o naplni studia nez jen prezvykavani plku) a zjistila jsem (prilis pozde), ze me v budoucnu neuzivi. Jenze odejit a zkouset jinou skolu jsem nechtela, abych nezklamala rodice. Takze fakta jsou jedna vec, a realita -jina ;) Treba i ta holka nemela zadnou jasnou predstavu co chce delat, a ted chce prece jen neco zkusit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
2.6.20 16:50
@Sharmel píše:
A kdyby na miste te holky bylo jedno z tvych deti, take bys jim nedala druhou sanci? Neni to utok :kytka: Jen ti to pomuze v rozhodovani. Prece kdyz mate finance, nevzala bys na svedomi, ze by ta holka nedostudovala jen kvuli tvemu (vasemu spolecnemu) odmitnuti, i kdyz je to spratek :lol: Trocha psychologie, i kdyz to urcite vis sama: Deti z prvnich vztahu, kdy rodice se rozvedou v jejich detskem veku a pak maji nove rodiny, se casto chovaji jako vypocitavi spratci, hlavne vuci svym rodicum, financne je zneuzivaji, citove vydiraji. A podobnych pripadu mam kolem spoustu. Vzdyt v podvedomi ty deti maji zafixovano, ze uz nemaji zazemi, rodice je zradili, takze musi se postarat o sebe sami, coz znamena, ze hrabou na obou stranach bez vycitek svedomi a bez vetsich projevu naklonnosti. Sproste konzumuji. Tim nechci rict, ze ta holka je vlastne chudacek, to jiste ne, jen je tim svym zpusobem narusena. To je k jeji nehoraznosti ;) A co se tyce tech penez… Pokud na to mate, ja osobne bych ji to dala za podminek, ze (to uz se rozhodnete sami) bude vzorne studovat a mit sama Acka (jak? To je jeji problem, at si poradi), nebo ze bude pri studiu pracovat treba za pokladnou nebo jako servirka, rozhodne ne v modelingu nebo jako hosteska, kde se bude nakrucovat a jen za svy krasne oci dostavat prachy. At vi, co je to drina cloveka bez nladi a krasy. Ze po prvnim roce uvidite, zda ji date penize na dalsi rok :nevim: Asi tak nejak :mavam:

Na áčka se už snad na vš nehraje, ne? :mrgreen: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
2.6.20 16:58

No, pokud by mělo moje dítě studijní pauzu a potom po mně chtělo příspěvek na školné, tak bych asi chtěla nějakou spoluúčast a vidět, že fakt maká, ne, že se fláká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
2.6.20 17:04

Jako matka studentky VŠ mám na to názor takový, že pokud chce na soukromou školu s takovým školným, ať si na to vydělá na brigádě. Akorát to do konce léta stíhá! :palec: Třeba aspoň 30.000,–. Podle mě bude více motivovaná studia dokončit, když se na tom musí sama podílet. Ono to totiž nebude jen školné. Pokud je to presenční forma studia, někdo ji taky musí živit, protože do práce může denně těžko chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
2.6.20 17:32

@Lama Lama Nejde o Acka, to byl priklad :kytka: :lol: jde o podminku a snahu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
537
2.6.20 18:48

Já tedy moc nechápu, proč se tu velká část uživatelek na zakladatelku tak utrhuje. A kde někdo vyčetl, že nevlastní dceru nenávidí, ba ji závidí a další podobné cancy. Jakože zcela věcně sdělí, že učení na gymplu jí moc nešlo, VŠ nedodělala a stálou práci nemá, je snad faktické zhodnocení stavu a ne nenávist. Nebo že se montuje do “výchovy” (nota bene dospělé ženské, haha), zakladatelka snad jasně napsala, že je to pouze její názor, a názory jsou si s manželem zvyklí doma sdělovat, nikde není psáno, že on hned poběží a dle jejího názoru se zařídí nebo že kvůli tomu doma zakladatelka nastaví tichou domácnost :roll:

A jestli jí do toho je něco, pokud se týče financní - mají SJM a dvě malé děti, takže jí do toho něco je, protože se opravdu v součtu nejedná o malou částku. Ta cena 50 tisíc za akademický rok není nějak přemrštěná, sama jsem soukromou VŠ dálkově studovala a některé moje kamarádky taky a ta částka je víceméně všude stejná. Nicméně to máte 150 tisíc jen než dcera dodělá Bc., dalších 100 tisíc pokud bude Mgr./Ing. Pak různá skripta, opravné zkoušky se také platí zvlášť, atd., to jsou další výdaje, které dcera bude chtít pravděpodobně zaplatit od tatínka, protože bez práce na to sama mít asi nebude, k tomu si přičtěte bydlení + výživné, které se za těch x let také slušně nasčítá. Takže ve výsledku z toho může být celkem astronomická částka, a nevím tedy jak ostatní uživatelky tady, ale já tedy statisíce ze strožoku jen tak mýrnyx týrnyx fakt netahám… A to vůbec nemluvím o tom, že pokud se na to dcera vykvajzne, jsou tohle všechno úplně zbytečně vyhozené peníze. A pracovní/studijní historie dcery tedy dává tušit spíš tuhle variantu, než že jednoho krásného dne odpromuje :mrgreen:

A pokud vezmeme v úvahu to, že se dcer a opravdu hodlá polepšit, tak asi takto - ve 23 letech to je dospělá ženská. Ano, je mladá a na nějaký ten přešlap má nárok, ale není to dítě. Ve 23 letech si může najít zaměstnání a na tu školu si vydělat. Pokud jí rodiče platí bydlení, odpadává jí ten největší výdaj. Takže i z průměrné výplaty si těch cca 5 tisíc měsíčně na školné + náklady na pomůcky, jídlo atd bude moci dovolit, pokud bude studovat dálkově a k tomu chodit do práce. Většina oborů se totiž dá studovat dálkově úplně s přehledem, i když jsou samozřejmě výjimky. Ale holt je to pak větší práce no :nevim: Sama jsem to tak dělala a nikdo mi to financovat nemusel, takže vím o čem mluvím.

Takže zakladatelko - kde je vůle tam je cesta, pokud dcera OPRAVDU chce, může to zvládnout sama nebo s vaší jen nějakou pomocí, opravdu nemusíte dělat oslíčku otřes se :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
2.6.20 19:16
@robínek píše:
Nebála bych se toho, že to budou statisíce. I na soukromé škole se musí nějak fungovat, pravěpodobnost, že to dodělá, je malá. Řekla bych svůj názor, chtěla bych ukládat vlastním dětem podobnou částku na studia, ale dál bych se o to nestarala. To za to nestojí, stejně to studium vyšumí.

kamarádka na soukromé učila a to by jsi koukala, koho nechají prolézt dál, jen aby byl další rok školného :think: co když ji nechají prolézt až do páťáku? to je 250 tisíc za školné + výživné za pět let, no levný to úplně nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
2.6.20 19:57
@Keyllah píše:
kamarádka na soukromé učila a to by jsi koukala, koho nechají prolézt dál, jen aby byl další rok školného :think: co když ji nechají prolézt až do páťáku? to je 250 tisíc za školné + výživné za pět let, no levný to úplně nebude…

Nechat prolézt je jedna věc, ale nějak chodit se musí na každou školu. Myslela jsem tím, že toho. nejspíš sama brzo nechá. Když někdo na delší dobu školu nechá, „čuchne k penězům“, tak šance, že se pak vrátí k dennímu studiu a školu dodělá, je minimální. Neříkám nemožné, ale málo pravděpodobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
2.6.20 20:08

Já bych se z toho prostě nehroutila je to beztak jen rozmar, slečna asi neví, co se sebou, když teď nemá sponzora - milence. Na místě zakladatelky bych byla ráda, že nejsem. rodič té slečny a nemusím. ji vychovávat. Pokud v té rodině není nouze o peníze, smířila bych se s tím, že tento. rozmar bude tatíka asi něco stát, řekla bych svůj názor, ale nemontovala bych se do toho. Šaty na promoci bych tedy rozhodně ještě nesháněla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
2.6.20 20:32

Nechápu ty výlevy od @prokr a tě další. Zadavatelka vypadá rozumně ani na chvíli mě nenapadlo, že na dceru žárlí, nenávidí ji a nechce ji dopřát. Naopak se snaží najít řešení. Já nevím v jakých rodinách žijete, ale já s tímhle přijít za rodiči, tak se mi asi vysmeji. :D Je to hodně nevýchovné, já se živila sama i na státní VŠ, ještě aby mi někdo platil soukromou a k tomu kapesné a bydlení. Ve 23 letech bych se propadla. Zkusila bych spoluúčast nebo podmínku, že pokud nedodela, tak peníze vrátí. To, že na to mají neznamená, že ji na to musejí přispět. Holka by se měla taky naučit pracovat, ve 23 letech je na to akorát čas. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4399
10.6.20 09:16
@hanka.br. píše:
Své vlastní dítě s takovým přístupem bych poslala do práce, ať si na soukromou školu vydělá. Ty ne?

:palec: vážně někdo věří tomu, že je pro 23 dospělého člověka dobrá zkušenost to, že bydlení dostal od rodičů, živil jí přítel, brigáda bylo výjimečně focení - a teď když by se měla poprvé konečně postarat sama o sebe - chce nastoupit na flakarnu na tři roky? :lol:
Vyjde školu v 26 letech, z ekonomiky nebude umět nic, co by bez praxe nebo alespoň dvou perfektních jazyků, někdo trochu ocenil a může jít zpět k tátovi do firmy maximálně :lol:

Naučit se pracovat je základ, takže při škole brigáda v oboru by byla moje podmínka (a ne u tatínka) - aby jí ta škola k něčemu byla a velmi bych zvažovala zda opravdu soukromá VS - a proč.

Na místě zakladatelky - peníze máte společné, máš stejné právo do toho mluvit kam půjdou, ať se tady některé třeba pominou :mrgreen:

A naopak mi přijde, že k máš k nebio dceři zdravý vztah - úplně stejně myšlenky by mě napadaly u vlastního dítěte, nechtěla bych ho zničit tím, že pomalu do 30 nepochopí, že se musí v životě pracovat.

Ale tady napíšeš, že je to nevlastní dcera a najednou se musí splnit její každé přání :lol: A je to chudinka, kterou trápíš :D Chudák, ještě, aby v 23 letech pracovala :lol:

Mmch. studovala jsem, ale v téhle letech by mě nikdy nenapadlo po rodičích chtít tolik peněz (a ano mají na to to). Nechtěla jsem po nich nic, měla jsem při škole práci a po škole do té samé práce hned nastoupila na plný úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
10.6.20 09:36

Typícký přístup žen z epipi…když něco pro dítko partnera z předchozího vztahu, tak se kroutí, jako hadi a pokud si přitáhnou svoje haranty, tak málem vyžadují, aby je měl ještě rád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová