Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych trvala na finanční spoluúčasti dcery.
Rodiče jí platí bydlení, chtějí pomoci s placením školy, ale na zbytek si může vydělat sama. Ještě záleží na tom, na jaký standart si zvykla…
Pro její budoucnost je to ten nejlepší vklad…
Určitě je fajn slečnu ve studiu podpořit, zvlášť pokud jste na tom finančně dobře.
Ale nevím jestli má právo i na výživné, zvlášť pokud bydlí v bytě od otce a už se osamostatnila…platí si tam energie nebo něco? Z čeho teď žije?
Pravděpodobně jí stejně studium moc dlouho nevydrží, tak bych byla v klidu.
Možná by pomohlo si s mužem promluvit, jak to vidí on. Nabídnout jí, že pokud chce studovat tak jí školu a bydlení zaplatitíte, ale na fafrnochy si bude muset jít na brigádu a taky má jistě maminku, která by mohla platit ostatní výdaje.
Za mě určitě studium a bydlení po dobu studia zaplatit, hlavně tím udržíte dobré vztahy do budoucna.
Prostě někomu to trvá déle dospět. ![]()
@martina.se píše:
Pokud už skončila a vydělávala, teď už nemá nárok na výživné.. Takže at si to vyřeší ona sama..
Pokud pujde full time studovat, tak narok mit bude i když na nijak vysoke, ovsem se soukromou ekonomkou bych bych poslala do haje.
@prokr píše:
A co je Tobě do toho? A jak víš, že z toho jejího studia nic nebude? Kde je psaný, že třeba nešla do sebe? Jako kdyby Vám ty peníze chyběly je to něco jiného…ale takhle mi fakt připadá, že Ti jde hlavně a možná jenom o to, aby z principu ty peníze nebyly utraceny za nevlastní…
No, ji je do toho to, ze tech 25 je jejích, takze jo, když jedne dceři 50 na skolne, tak tem druhym dvoum to same na sporeni.
@Monchichik píše:
@prokr tak vidím, co čtu, ne? nebo ty tam někde vidíš, že studovala a makala? já teda ne…
No a co…tak hold není každý mega uvědomnělý hned na prahu dospělosti. Za pár let může být všechno jinak a třeba už je ta změna k lepšímu v procesu ![]()
Já tam hlavně mezi řádky vidím, jak velice „kladný vztah“ má k nevlastní dceři zakladatelka a to si troufámříct, že jí rozhodně nekřivdím a pokud ano, tak jenom dost málo…
Nebo ty snad opravdu věříš tomu, že kdyby se jednalo o vlastní dítě zakladatelky, že tady vedeme tyto diskuzi
?
@matkabagristy píše:
1. tobe do toho nic neni
2. zkus si predstavit, ze te do takove situace postavi tvoje vlastni deti
Své vlastní dítě s takovým přístupem bych poslala do práce, ať si na soukromou školu vydělá. Ty ne?
@j.a.n.i1 píše:
No, ji je do toho to, ze tech 25 je jejích, takze jo, když jedne dceři 50 na skolne, tak tem druhym dvoum to same na sporeni.
Druhé dvě děti patrně asi také budou v budoucnu studovat že…?
@hanka.br. píše:
Své vlastní dítě s takovým přístupem bych poslala do práce, ať si na soukromou školu vydělá. Ty ne?
Ja rozhodně taky. A i kdyby melo pristup zodpovědný, tak bych soukromou platila ppuze v případě nejakeho zásadnějšího benefitu oproti statni.
@prokr píše:
Druhé dvě děti patrně asi také budou v budoucnu studovat že…?
No, když budou taky potrebovat soukromou skolu, tak se jim to muze uhradit z toho sporeni, v opačném případě to budou mit na start do zivota.
@hanka.br. píše:
nevim, ale je to MOJE dite. Cizi do prace poslat nemuzu.
@prokr souhlas…leží ji v žaludku…z toho příspěvku to táhne…Holt macecha. Nvm ale snad kdyz si najdu muže se závazky, tak s tímto musim přeci počítat ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ja rozhodně taky. A i kdyby melo pristup zodpovědný, tak bych soukromou platila ppuze v případě nejakeho zásadnějšího benefitu oproti statni.
benefit soukrome vysoke skoly spociva v tom, ze ji kdokoli udela s vyssi pravdepodobnosti ![]()
Soukromou VŠ udělá, toho bych se nebála. A pak bude mít nějaké lejstro ( asi s minimální váhou, ale co už). Školné bych ji dala a na kapesné ať si vydělá. Možná by ale její máma spíš uvítala, kdyby šla vydělávat. Jenže co s gymplem? ![]()
@matkabagristy píše:
benefit soukrome vysoke skoly spociva v tom, ze ji kdokoli udela s vyssi pravdepodobnosti
To je zase vyplod. Rozdil mezi skolou verejnou a soukromou je v tom, ze verejna skola ma skolne hrazene ze statniho rozpoctu (tedy to plati cela spolecnost) a soukroma skola ma skne hrazene studenty.
@matkabagristy píše:
nevim, ale je to MOJE dite. Cizi do prace poslat nemuzu.
To mas pravdu, nicméně můžu chtít, aby ze společného šlo stejně i společným dětem.