Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@cecetka píše:
To je zase vyplod. Rozdil mezi skolou verejnou a soukromou je v tom, ze verejna skola ma skolne hrazene ze statniho rozpoctu (tedy to plati cela spolecnost) a soukroma skola ma skne hrazene studenty.
A většinou i nižší nároky na studenty…
@matkabagristy píše:
benefit soukrome vysoke skoly spociva v tom, ze ji kdokoli udela s vyssi pravdepodobnosti
Tak presne v tomhle nikoho podporovat nehodlam…
@matkabagristy píše:
nevim, ale je to MOJE dite. Cizi do prace poslat nemuzu.
Nevím, jak s tím souvisí tvoje podle mě zbytečně příkrá odpověď. Pokud dcera vyžaduje školné v takové výši, tak do toho zakladatelce určitě dost je a předpokládám, že by nepochodilo ani dítě vlastní. Ona je v o dost složitější situaci oproti vlastnímu a nedivím se, že je z toho špatná. Nemyslím si, že by byla mrcha, co se stará o to, o co nemá a nechce chudinku manželovu dceru podpořit ve studiu. To z tvé odpovědi trochu vyplývá. Jestli se pletu, tak se omlouvám.
Příspěvek upraven 01.06.20 v 18:53
@cecetka píše:
To je zase vyplod. Rozdil mezi skolou verejnou a soukromou je v tom, ze verejna skola ma skolne hrazene ze statniho rozpoctu (tedy to plati cela spolecnost) a soukroma skola ma skne hrazene studenty.
i soukrome skoly jsou hrazeny ze statniho rozpoctu, jinym koeficientem. Nemam presna data o uspenosti studentu, jen nekolik prikladu z okoli (predevsim byvali studenti), kterym se na statni nedarilo a na soukrome sli do sebe a dostudovali.
No, je to těžké. Ono se snadno řekne, nevýchovné…ale děvče asi má nějaký důvod, proč si vybrala soukromou školu. Taky mám jedno takové línější dítě, co jde proti proudu a nějaké standardní výchovné metody jsou k ničemu…mně by stačilo, že vůbec chce studovat…
No trvejte na dodržování pravidel, ať je čestná a řekne včas, když nezvládá, ať zbytečně neplatíte. Jinak 4 na gymplu a maturita na podruhé nemusí nic znamenat, stane se.
@Anonymní píše:
Ahoj ženy. Dostali jsme se do následující situace - manželova dcera se po letech rozhodla dát se znovu na studia. Je jí 23 let, v 18 dodělala gympl a poté následovaly dva semestry studia na ekonomce (státní), nedokončeno. Nutno říct, že ani studia na gymnáziu nebyla žádná sláva, bývaly i čtyřky, maturita až napodruhé… pracovní návyky vesměs žádné, na gymplu měla jen nějaké menší brigády, na vysoké fotila pro časopisy a pomáhala manželovi ve firmě. Od 18 žila s přítelem, výrazně starším, velmi dobře zajištěným. Říkala, že se živí focením - což tak bylo zhruba z 5 %, jinak ji živil její partner. Teď se rozešli - dcera bydlí v bytě, který jí už dříve pořídil můj muž a jeho bývalá žena, a oznámila nám, že si chce dodělat vysokou. Fajn. Vybrala si opět ekonomku, ale tentokrát soukromou. Školné je 50.000 za akademický rok. Úhradu a kapesné chce samozřejmě po nás, jelikož do 26 mají rodiče při soustavné přípravě na budoucí povolání vyživovací povinnost. Nejdřív mi to přišlo jako špatný vtip - budu samozřejmě ráda, když ji jako rodina podpoříme, ale prostě mám pocit, že tímhle směrem je to marnékdyby si vybrala normální státní školu a zamakala na sobě trochu, neřeknu ani popel, ale takhle… manžel se na to také netvářil, ale teď se mi zdá, že už tuhle variantu připouští. My máme další 2 děti, 9 a 5, a příjmy by nám to sice umožnily - ale zdá se mi to prostě brutálně nevýchovné. Co si o tom myslíte?
Jednoduše ji reknete, že pokud školu nedodela, tak vám ty peníze či část pak bude muset vrátit…
@DoktorkaZorkaHorká píše:
A většinou i nižší nároky na studenty…
S tim taky nesouhlasim. Ale je to vec pohledu ![]()
Nesouhlasila bych s timto ani kdyby slo o me vlastni dite. Ale pristoupila bych na dohodu o pujcce. Za 5 let studia to mame 250 tisic na skolnem.
23 léta holka minimálně 3-4r po maturitě pokud do teď nestudovala by měla mít dávno práci.. Jistě vzdělání ať si klidně rozšiřuje, na tom není nic špatného, ale ekonomický obor se dá bez problémů studovat dálkově, nebo s individuálním plánem a k tomu pracovat.. Takže holce bych maximálně možná nějaké peníze půjčila, možná trochu na školné přispěla, ale nevidím žádný důvod proč by měla teď začít s prezenční studiem a někdo by ji měl dalších 3-5let živit a dávat ji kapesné.. To snad i jí samotné by mělo být trapné.. Mám o rok mladší studující dceru, samozřejmě ji finančně podporujeme, ale ona sama je schopna si ke studiu vydělávat.
Tak ani u vlastních dětí není automatické, že se zaplatí školné 50 tisíc na soukromé škole. Navíc ať se to někomu líbí nebo ne, není to jediné dítě v rodině. Mluvíme o více jak 4 tisících měsíčně (což zas tak málo není) plus další peníze na výživném, které dcera chce. Nehledě na to, že by se tedy měla podílet i matka. A hlavně dcera sama se snažit a peníze si vydělávat ve svém věku.
@hanka.br. píše:
Nevím, jak s tím souvisí tvoje podle mě zbytečně příkrá odpověď. Pokud dcera vyžaduje školné v takové výši, tak do toho zakladatelce určitě dost je a předpokládám, že by nepochodilo ani dítě vlastní. Ona je v o dost složitější situaci oproti vlastnímu a nedivím se, že je z toho špatná. Nemyslím si, že by byla mrcha, co se stará o to, o co nemá a nechce chudinku manželovu dceru podpořit ve studiu. To z tvé odpovědi trochu vyplývá. Jestli se pletu, tak se omlouvám.
Tak ale ona fabuluje, že jí jde hlavně o výchovu. A do té jí nic není. Tak může na rovinu přiznat, že jde o peníze, a tam bych to u sjm chápala. Ale je to řešitelné tím, co píše jani - chtít i pro vlastní. Finanční stránka její části sjm bude ošetřena a víc jí do toho není. Pokud to chlapa zajímá, může se jí na názor zeptat, ten má a nepotřebuje k němu svolení emimina.
@Lama Lama píše:
Tak ale ona fabuluje, že jí jde hlavně o výchovu. A do té jí nic není. Tak může na rovinu přiznat, že jde o peníze, a tam bych to u sjm chápala. Ale je to řešitelné tím, co píše jani - chtít i pro vlastní. Finanční stránka její části sjm bude ošetřena a víc jí do toho není. Pokud to chlapa zajímá, může se jí na názor zeptat, ten má a nepotřebuje k němu svolení emimina.
Svolení emimina ve svém životě nepotřebuje nikdo, to se můžou diskuze rovnou zrušit. Náhodou je to zajímavý podnět a myslím si, že posuzovat to podle sebe - jde mi o peníze, ne o výchovu - nelze aplikovat obecně. Ono to skutečně není výchovné se takovému vyčůranému plánu automaticky podřídit a velmi obtížně lze ve společné domácnosti oddělit, do čeho mluvit můžu a do čeho ne. Pokud jsou partneři, podílejí se snad na výchově dětí oba. Umím si představit i to, že tatínek by možná za normálních okolností s dceruškou pěkně vyběhl, ale pokud se snaží udržet si její náklonnost, bude o tom alespoň uvažovat, aby dceru neztratil. Partnerka žádné takové motivy nemá, ta holt vnímá jenom to, že dcerunka je pěkně vypočítavá a hodlá tatínka a tím i zakladatelku pumpnout o pěknou sumu peněz. Není to lehká situace a nevěřím, že ty nebo kdokoli jiný by dokázal takovou věc neřešit a zůstat v ní lhostejný.
@j.a.n.i1 píše:
To mas pravdu, nicméně můžu chtít, aby ze společného šlo stejně i společným dětem.
jo, to je fer
@hanka.br. píše:
Nevím, jak s tím souvisí tvoje podle mě zbytečně příkrá odpověď. Pokud dcera vyžaduje školné v takové výši, tak do toho zakladatelce určitě dost je a předpokládám, že by nepochodilo ani dítě vlastní. Ona je v o dost složitější situaci oproti vlastnímu a nedivím se, že je z toho špatná. Nemyslím si, že by byla mrcha, co se stará o to, o co nemáa nechce chudinku manželovu dceru podpořit ve studiu. To z tvé odpovědi trochu vyplývá. Jestli se pletu, tak se omlouvám.Příspěvek upraven 01.06.20 v 18:53
pokud chce manzelovu dceru podporit ve studiu, je vse v poradku a ona velkorysa.
@hanka.br. píše:
Svolení emimina ve svém životě nepotřebuje nikdo, to se můžou diskuze rovnou zrušit. Náhodou je to zajímavý podnět a myslím si, že posuzovat to podle sebe - jde mi o peníze, ne o výchovu - nelze aplikovat obecně. Ono to skutečně není výchovné se takovému vyčůranému plánu automaticky podřídit a velmi obtížně lze ve společné domácnosti oddělit, do čeho mluvit můžu a do čeho ne. Pokud jsou partneři, podílejí se snad na výchově dětí oba. Umím si představit i to, že tatínek by možná za normálních okolností s dceruškou pěkně vyběhl, ale pokud se snaží udržet si její náklonnost, bude o tom alespoň uvažovat, aby dceru neztratil. Partnerka žádné takové motivy nemá, ta holt vnímá jenom to, že dcerunka je pěkně vypočítavá a hodlá tatínka a tím i zakladatelku pumpnout o pěknou sumu peněz. Není to lehká situace a nevěřím, že ty nebo kdokoli jiný by dokázal takovou věc neřešit a zůstat v ní lhostejný.
Je rovina racionální a emoční, emočně by mi to chladnou třeba nenechalo. Ale to se mi třeba nelíbí ani u exmanželovi dcery, u souseda nebo dcery kamarádky. A co s tím udělám - nic. Protože po racionální stránce jí nemám co vychovávat. Když se mi bude někdo ptát na názor, tak mu odpovím.
Zakladatelko, mam muze s dospelymi detmi, spolu mame mrnata, takze ti rozumim. U nas to bylo slozitejsi, jedno dite hulilo marjanku ve velkym, druhy „studovalo“ a „pracovalo“ podobnym stylem jako vase dcera. Obe si rikaly o penize celkem pravidelne, koncem mesice jim chybela tisicovka nebo dve, tri… Ani jednou jsem ani nepipla, nechala jsem to na chlapovi. On si to resil sam, kdyz ho stvalo, ze dela uz par let plnoletym detem kasicku, dal jim to (celkem hlasite
) najevo. Nastesti hulic se nam celkem srovnal, druhy dite natrefilo na praci, ktera ho celkem zacala bavit, ale priznavam, ze to bylo narocny obdobi. Nez me nekdo oznaci, za neprejici macechu - nejvic me teda stvalo to, ze se tatovi ozyvaly, jen kdyz neco potrebovaly. Kdyz chtel muz vedet, jak se maji, musel volat sam. Zadna navsteva, ani pozvani, vzdycky jen - potrebuju penize, zitra se zastavim, jo? A druhej den se zdrzely jen tak dlouho, nez dostaly penize do ruky. ![]()
K vasi situaci - souhlasim s temi, co rikaji, ze primarne to ma resit tvuj muz a ex. Kdyz vy budete platit skolne a kapesne, ex bude platit co? Bez muceni priznam, ze soukromou skolu by se mi nechtelo platit ani vlastnimu diteti, pokud by to nebyla nejaka skola s nadstandardni vyukou. Par absolventu soukromych ekonomek jsem poznala, vetsinou tam sli ti, co nebyli prijati nebo ze statnich odesli.