Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, měla bych dotaz.
Dnes jsem byla u své lékařky (jsem 6tt) a padla řeč i na ultrazvuk. Čekám třetí dítě, takže si pamatuji, že standartně hrazené byly tři ultrazvuky 12tt, 20tt a 30 tt. Teď mě doktorka překvapila, že prý utz ve 12 týdnu už pojišťovnou hrazený není - ale můžu si zaplatit nadstandart - utz zjištění nosní kůstky a krevní testy - vše k odhaalení Downova syndromu, vše ve dvanáctém týdnu. Prý jsou výsledky přesné na 90 % (narozdíl od tripple testů). Jak jsem prozatím pátrala, zjišťuji, že na některých pracovištích je i tento screening hrazený pojišťovnou (většinou v Praze), někde se platí 500 Kč, no a u nás v Brně se cena pohybuje mezi 1100 a 1500 kč.
Tak jsem trochu zmatená - skutečně už se nedělá klasický utz ve 12 týdnu ? Jsou tyto nadstandartní screeningy skutečně tak dobré? Existuje i v Brně a okolí nějaké pracoviště, kde se tato vyšetření provádějí „na pojišťovnu“? Prosím poraďte!!
Tak mě napadá, že se mi asi případně vyplatí jet na ten screening do Prahy - náklady na cestu vyjdou zhruba na 1/2 až 1/3 toho, co bych zaplatila nějaké soukromé klinice…
Díky za rady!!
Pěkný víkend přeje
Gábina
Ahoj,
to o čem mluvíš je tzv. NT na odhalení vad. Zahrnuje vyšetření z krve a ultrazvuk. Opravdu není hrazený a třeba v Brně stál loni 1450,–-. Byla jsem na něm tady.
http://www.prenatal.cz/faq.htm
ale klasický ultrazvuk by ti mohla udělat doktorka. Já byla jen na tomto ale zase mám genetickou zátěž tak proto. Povinný podle mě není. Brum
Ahoj.
Je to tak jak píše tady anonym, já jsem si platila vyšetření v Olomouci UTZ a krevní testy za 1.400,– Kč. Ale dr. mi sama řekl, že to povinné není, protože stejně ve 20 tt půjdu na to znovu, ale to už hradí pojišťovna. Je to jen proto, že se případná vada zjistí v počátku těhotenství. Někdo z dr. to dělá tak, že když je vše v pořádku ve 12 tt, tak pak už nechodí na to další, já teda jdu i na to další, ale to už platí pojišťovna.
Ahojky,
tak ja na něm při druhém těhu byla, s tím rozdílem, že mě ho teda pojišťovna platila, moje Dr. mi řekla, že teď je to novinka, dají se dřív odhalit VVV, o penězích nepadlo ani slovo + odběr a i tak jsem byla ještě v 16.tt na tripplech.
Radka
Ahoj, tak já neplatila screening ani ve 12tt ani ve 20 tt. Měla jsem vše na pojišťovnu. Jen za DVD a CD s fotkama jsem si zaplatila, abych neměla jen obyčejnou fotku…
U nás ve Zlíně si může každá maminka vybrat - buď půjde do nemocnice „na Oskara“ to je genetické vyšetření ve 12tt a hradí to pojišťovna nebo může jít do soukromé ordinace a zaplatí cca 1 400,–- Kč!
Je to úplně stejné vyšetření s tímto rozdílem:
Být tebou tak si zavolám na pojišťovnu a zjistím si jestli NT nedělají v nějaké nomocnici nebo to dělávají v CARu (centrum asistované reprodukce)! A ve Fakultní nemocnici to nedělají???
Nechce se mi věřit tomu, že by v Brně nebo v okolí nedělali NT zadarmo!!!
@gabrinka Já jdu ted ve stredu, jsem ve 12tt, normalne se to plati kolem 1000,–kc (č. budejovice).. Ja budu mit hrazeno pojistovnou, jelikoz mam zadanku od sve gynekolozky, kvuli krvi ( mela jsem nizkou genetiku ) Tak pro kontrolu, jeste 2× mi budou brat krev.. Ale tady jinak, kdyz jdes sama od sebe bez zadanky ze zdr. duvodu, tak se plati, nevim jak u vas
.. Kazdopadne at to dobre dopadne ![]()