Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, pokud ti nevadí náhražka, nebo jak to nazvat, tak já dávám k masu, když je pečené trochu vody a do té dám podle množství masa 3/4kostičky šťávy na vepřové maso. Je to od Maggi, normálně to koupíš. Naechám trochu vydusit vodu a máš štávičku. Dělala jsem to jen k vepřovému, ale myslím, že to nevadí. A nemysli, v hospodě se to nedělá jinak
. Manžel kdysi vařil, tak vím své z vyprávění
. A takovou palačinku bych si v hospodě nedala
.
Třeba ti poradí ostatní líp, ale tohle je moje osvědčené.
Papa ![]()
Já to dělám tak, že když už je pánvi steak hotový, zapečená broskev nebo ananas, naleju na pánev trochu tý šťávy z kompotu
A nechám to trochu probublat.
A je to eňoňuňo
Aspoň to tvrdí můj manžel.
Děkuju.
Já mám asi problém udělat i ten základ na tu štávu. Pánev používám jen na smažení, když občas výjimečně dělám třeba přírodní řízek, tak to maso jen naklepu, osolím a obalím v hladké mouce, pak na oleji osmažím. Víc s tím neumím. Ten olej nepoužívám, protože je to jen olej, stačí ta mastnota, která z masa steče na talíři. Dělám to asi špatně, ne? Z toho žádná šťáva nikdy není.
Mám titanovou pánev, možná bych mohla zkusit maso nejdřív naložit třeba do steakového koření, trochu pokapat olejem a pak nechat dusit pod pokličkou?
Přiznám se, že je mi celkem jedno, z čeho ta šťáva bude, hlavně, když bude dobrá ![]()
JaSe
Osolíš, a podle chuti tam dáš cibuli na velké stroužky- takhle teda my to milujem.
Nebo si ji tam dáš najemno… nebo vůbec ![]()
dáš to maso na rozpálený olej a přikryješ tou poklicí. Musíš to sledovat, maso začne po nějaké chvilce (asi 5 minut… 10 minut… jak kdy) pouštěte tu šťávičku. Jakmile jí tam bude dost, přilej tam trochu vařící vody z rychlovarné konvice. ale musí bublat
jinak se ti to maso zatahne.
Zaprvý je takhle absolutně chutný to maso, zadruhý tam máš tu šťávičku.
Já ji někdy dohušťuju trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě - a to se k tomu úplně na konec vaření přilije a zamíchá.
Tak ať se Ti to podaří.
Jestli tu pánev nemáš a máte rádi takovéhle masíčko, tak si ji určitě kup, využiješ ji nesčetněkrát (např. na zeleninu, ryby, prostě je skvělá!!)
klasicka stava k minutkam se dela tak, ze z te panve, na ktere se smazilo maso, se maso odebere, sleje ten olej, prida se maslo, prip. trochu vody, aby toho bylo vic a zlehka se to poprasi moukou a necha provarit, tot vse
bohuzel presne mnozstvi neporadim, ja umim varit vicemene jen od oka ![]()
v hospodach vetsinou pouzivaji ruzne instantni hnusy
v Reflexu shodou okolnosti na toto tema nedavno vysly 2 velmi zajimave rozhovory
http://reflex.cz/…ek34693.html
http://reflex.cz/…ek33928.html
Ahoj, steak se dělá na steakové pánvi, maso se naklepe klouby prstů a na hodinu naloží do oleje s kořením.
Pak se pánev rozpálí, maso se okape a zprudka se opeče 2-5 minut podle požadovaného propečení, Medium, Rare apod. také podle druhu masa, klasický hovězí steak se dělá déle než drůbeží maso.
Pak se steaky vloží na cca 10 minut ještě do rozpálené trouby na dopečení. Do pánce se mezitím může vlít voda či vývar, pode chuti, trochu se provaří a buď se jen dokoření, nebo se přidá smetana apod.
Ahoj,
děkuju za tipy a rady. Vyzkouším to na té titanové pánvi, lepší nemám
.
Ještě bych se chtěla zeptat, jaké maso je na steaky nejlepší? Na grilování se mi nejvíc osvědčila krkovice, můžu jí použít i na steak? Doufám, že jsem se nedotkla nějakého gurmána, fakt tomu nerozumím ![]()
Pročetl jsem si tu pár příspěvků a Babica by jásal. Hlavně pitrisek je asi super kuchařka. Přiklápět a podlévat steak, to normálního člověka nenapadne. ![]()
„Dobrou chuť“
Vcaky: souhlas… v hospodě mají omáčku pod steak udělanou dopředu a to z vývaru, bujonu apod…Prostě klasická UHO omáčka.
@eneerka píše:
Vcaky: souhlas… v hospodě mají omáčku pod steak udělanou dopředu a to z vývaru, bujonu apod…Prostě klasická UHO omáčka.
Není hospoda jako hospoda. Najdeš i dobrý, kde ti udělají opravdu dobrou šťávu z výpeku, no a pak najdeš takový, kde ti udělají UHO, ale to poznáš na první pohled.
Opeču narychlo maso, vytáhnu, pánev zapráším moukou (trošku, cca 1 lžičku) a podliju vývarem nebo vodou a provařím. Dochutím solí, pepřem. Někdy přidám trochu hořčice.
@eneerka píše:
Vcacky: např. café imperial
tam chodím rád, tam je to profesionalita ![]()
Jsem si říkala, nečti to! Teda musím souhlasit, že polévání steaku vařeného ve woku pod poklicí mě položilo.
Ono s prominutím i steak s broskví a sýrem od zakladatelky byl vtipný dost.
![]()
Ahoj,
v restauraci si ráda dávám steak se šunkou a se sýrem, nebo s broskví a se sýrem atd. Vždycky na přílohu nalejou takovou dobrou šťávičku. Poradíte mi někdo, jak se to dělá, ta šťáva?
Přiznám se, že jednou jsem to zkusila a musela jsem to vylít. Potřebuji postup a aspoň přibližně kolik se čeho dává. Informace typu dám trochu vody, trochu oleje, trochu mouky..... mi moc nepomůžou.
Díky
Jana