Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky mam otázku byla jsem v kontaktu s osobou u ktere se o 3dny projevili neštovice
ja jsem ve 12 týdnu těhotenství a neštovice jsem jeset v životě neměla tak mam strach aby jsem o miminko nepřišla ale v asi 14 letech jsem byla očkovaná proti neštovicím a doktorka rikala ze je to už na cely život, tak snad to pomuže co myslite vy?
Ahoj,
tak co se týče neštovic, tak ja jsem byla taky naočkovaná a stejně jsem je dostala.
Ale snad ty budeš mít víc štěstí…
Netuším, jestli to miminku může ublížit.
@85Kristýnka píše:
Ahoj,
tak co se týče neštovic, tak ja jsem byla taky naočkovaná a stejně jsem je dostala.
Ale snad ty budeš mít víc štěstí…
Netuším, jestli to miminku může ublížit.
Me bylo řečeno že jestli dostnu neštovice tak mi miminko musi vzít ![]()
Nešovice by snad měly být nakažlivý, až když má člověk pupínky. Takže, pokud to dítko nemělo ještě projevy, nemusela bys to dostat. Tys už volala doktorovi?
Oprava- píšou 1-2 dny před výsevem… ![]()
ano ano uz před osypanim jsou deti nakazlive a to je nejhorsi ze se to ani cllovek neuvedomi ze se mu ma vyhybat ![]()
Plané neštovice znamenají velké riziko pro ženy v produktivním věku — potenciální matky, které je dosud neprodělaly. Nákaza v těhotenství je nebezpečná zejména pro plod. Pokud se žena nakazí v prvním trimestru těhotenství, vjednom až dvou procentech případů hrozí vážné poškození plodu. V případě nákazy od začátku druhého trimestru do pěti dnů před porodem získá dítě od matky protilátky a infekce se u něj neprojeví nebo jen velmi mírně. Vysoké riziko hrozí, pokud se matka nakazí v období od pěti dnů před porodem do dvou dnů po porodu, kdy si nestihne vytvořit protilátky, které by mohla předat dítěti. V 17% případů přichází dítě na svět už infikováno, bez jakékoliv ochrany. Až u 30 % z infikovaných novorozenců má onemocnění smrtelný průběh.
z odborného článku
Tak ty už jsi ve 12 týdnu, tak by to mohlo dopadnout dobře
Budu držet pěsti, snad tě očkování ochrání
no veskutečnosti 11+6
no tak musim spolehat na to ockovani
a neslyseli jste treba o tom ze by se nestovice mohli širit i třeba vzduchem nebo proste prostredi kde ten infikovany zije ALE NENI DOMA jestli je to taky rysk?
@Petík K píše:
no veskutečnosti 11+6no tak musim spolehat na to ockovani
a neslyseli jste treba o tom ze by se nestovice mohli širit i třeba vzduchem nebo proste prostredi kde ten infikovany zije ALE NENI DOMA jestli je to taky rysk?
ahoj, šíří se vzduchem jako kapénkové onemocnění. My ted byli s malou na kožním, seděli jsme v čekárně, z ordinace vyšla holčička, vedle nás se oblékla a odešla. PO ní šel do ordinace nějaký pán a pak my. DR mi říkala, že je možnost, že malá chytne neštovice (17 měsíců), že ta holčička byla na začátku výsevu, tedy infekční. A to okolo nás prošla a jen si oblíkla bundu, cca 5 minut. Mě DR říkala, že se šíří neštovice vzduchem
hodně štěstí, aby jsi nic nechytla
a jak dlouho jsi s dotyčným byla?
no byla jsem na dedove oslave takze par hodin urcite asi 4-5 hodin ![]()
Očkování na celý život neochrání stoprocentně, takže určitá možnost nákazy tam je. Ale vůbec ses nemusela nakazit, tak neplaš, tím spíš, že to bylo 3 dny před výsevem, to to dítě nemělo být ještě ani infekční. Riziko poškození plodu je v prvním trimestru 1-2 procenta, což je relativně málo!, navíc ty jsi na konci prvního trimestru, tak i z toho důvodu je pravděpodobnost poškození podle mě mnohem menší. O tom ale jestli miminko donosíš nebo ne rozhoduješ POUZE ty a nikdo tě nemůže strašit, že ti MUSÍ dítě vzít.
@El-Brno píše:
Očkování na celý život neochrání stoprocentně, takže určitá možnost nákazy tam je. Ale vůbec ses nemusela nakazit, tak neplaš, tím spíš, že to bylo 3 dny před výsevem, to to dítě nemělo být ještě ani infekční. Riziko poškození plodu je v prvním trimestru 1-2 procenta, což je relativně málo!, navíc ty jsi na konci prvního trimestru, tak i z toho důvodu je pravděpodobnost poškození podle mě mnohem menší. O tom ale jestli miminko donosíš nebo ne rozhoduješ POUZE ty a nikdo tě nemůže strašit, že ti MUSÍ dítě vzít.
podle doktoru je dite nosicem infekce 1-2 dny pred osypanim tohle bylo 3 dny pred tak mozna mas pravdu diky bylo to povzbuzujici co jsi napsala ![]()
@Petík K tak jestli tě teda ještě můžu potěšit, moje malá byla v kontaktu s holčičkou den před výsevem, tedy v době infekční a byly od sebe hodinu tak metr, dva, hrály si spolu. no a nic nechytla, ačkoliv očkovaná není a ani neštovice neměla. další dítě kamarádky tak ynic nechytlo, takže sice je pravděpodobnost přenosu 90%, ale u tebe to bude velmi velmi menší pravděpodobnsot, že bys něco chytla. ![]()
Ahojky vsem co mi drzeli palce chci jen rict ze mi ockovani nejspis pomohlo a nestovice jsem nedostala jupijajeeej ![]()