Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všichni, kteří mi nějakým způsobem odpoví, poradí atd.
S manželem chceme zmenit půdu domu mojí matky v podkrovní byt. Stavění domu bude hodně dlouho trvat, tak tam chceme bydlet alespon pár let, než se budemem moct prestehovat do sveho.
Tak tedy, u nás na vesnici nikdo nedělá plány. Mamka přišla ze vsi s tím, že nám to prostě chlapi ze vsi pomůžou dát do kupy. Ale já a hlavně manžel se tomu hodně bráníme, a chceme aby nám někdo udělal profi plány, nehodlám prece riskovat ze mi tam neco spadne na hlavu, hlavne kvůli tomu ze to neni nový dům, kvůli nosnym zdem atd.
Tak tedy, strecha vcetně trámů a krytiny je komplet nová. Potrebujeme jen namalovat plany na podlahy, elektrinu, vodu atd.
Kolik to tak stojí? Ja jsem progooglila celej internet a vsude jen samej architekt na velkikansky projekty.. Já chci jen plány a nemůzu se dohledat nejake ceny.
Poradte prosim.
Diky predem vsem
Na podlahy, nosné zdi atd. si sežeňte statika co Vám řekne a co můžete a co ne.
Na vodu, elektřinu topení architekt netřeba. Namalujte si své plánky, kam chcete zásuvky, vypínače, světla, Jak uspořádat koupelnu a kuchyň a není to řešit. Dráty a trubky už netáhnou mezi tím ti co tomu rozumí. Počítám, že ti ze vsi co Vám to udělají jsou aspoň instalatér, topenář atd.
Já se obávalm, že bez konkrétních rozměrů, prohlídky a konzultace co kde chcete nebo aspoň jak byste si to trochu představovali vám cenový nástřel nikdo neudělá…
Na googlu mi vyskočilo projektantů a statiků dost, asi záleží i na místě bydliště.
Kamarádka si nechala nakreslit plány přestavby podkroví (domek z roku 1920, Praha) a projekt jí stál před 4 lety cca 40.000,–.Ale měla nějakého architekta.
Nám kamarád kreslil přestavbu chaty na domek a projekt nás vyšel na 15 tis.
Ona se ta cena odvíjí i od ceny realizace.
Tak jako jestli v tom podkroví plánujete být pár let, tak bych se pustila do „stavby“ sádrokartonem, což nosné zdi nezatěžuje a se zbytkem souhlasím s @Aspera . Na vesnici se najde řemeslník od všeho, co je potřeba.
Nehledě na to, že plány jsou jedna věc, ale stavět to bude zas ten řemeslník, ne ten architekt ![]()
Já sháněla architekta na projekt rodinného domu přes inzerát a sehnala jsem. Projekt nás vyšel komplet na třicet tisíc na velký rodinný dům. Když jsem oslovovala architektonické kanceláře, tak se nestyděli si říct i přes sto tisíc. Nám se ozvala mladá architekta těsně po škole, která ještě neměla razítko, ale zaštítil jí to architekt s razítkem. Projekt na vodu, kanalizaci, elektriku a topení dělal někdo jiný, ale to vše nám zajistila ta mladá architektka a bylo to všechno v ceně. Dneska už je to dvanáct let a tak už asi nedělá za levno, jako dříve, každopádně bych to znovu zkusila přes ten inzerát. Napsala jsem jen jeden inzerát, že hledám někoho, kdo levně namaluje projekt. Dokonce to bylo levnější, než od vysloužilého architekta vedle z vesnice.
@Aspera píše:
Na podlahy, nosné zdi atd. si sežeňte statika co Vám řekne a co můžete a co ne.
Na vodu, elektřinu topení architekt netřeba. Namalujte si své plánky, kam chcete zásuvky, vypínače, světla, Jak uspořádat koupelnu a kuchyň a není to řešit. Dráty a trubky už netáhnou mezi tím ti co tomu rozumí. Počítám, že ti ze vsi co Vám to udělají jsou aspoň instalatér, topenář atd.
Já už potkala takových řemeslníků, kteří své práci „rozumí“, že mě až zrak přecházel. To, že na to není třeba projekt, není pravda. Spousta lidí si myslí, že co není vidět zvenčí, nepodléhá povolení stavebního úřadu. A pak až třeba vyhoří kvůli špatné elektroinstalaci, tak jim to taky pojišťovna nemusí vůbec zaplatit. Pokud tomu nerozumí, je jenom dobře, že si to chtějí nechat někde pořádně zpracovat a že se nebudou spoléhat jenom na to, že to Franta z vesnice zvládne, protože to dělá už třicet let. A i když mají projekt, tak si to musí ohlídat. Mě málem kleplo, když nám zedníci dávali překlady nad okna vzhůru nohama. Takže já bych si minimálně sehnala projekt na elektřinu a topení + toho statika. A nezapomněla bych na revizi komína.
POtrebujete projekt pro stavebni povoleni orazitkovany kulatym razitkem, to si doma fakt neudelate. cena projektu je 5-15% ceny realizace. nejde jen o$ bezpe€cno€st€€, ale i o zakony. cernou stavbu by vam taky mohli naridit odstranit.
@Pudloslava píše:
POtrebujete projekt pro stavebni povoleni orazitkovany kulatym razitkem, to si doma fakt neudelate. cena projektu je 5-15% ceny realizace. nejde jen o$ bezpe€cno€st€€, ale i o zakony. cernou stavbu by vam taky mohli naridit odstranit.
to ale záleží, co se předělává. My předělávali podkroví, budovali si tam nový byt, bourali příčku, stavěli novou. Na stavebním úřadu mi řekli, že pokud nesahám na nosnou zeď a měním jen rozložení příček, tak nepotřebuji stavební povolení. My si jen ve vlastním zájmu nechali prověřit statikem, jestli můžeme přehodit příčku, neměl s tím problém.
Edit. jo a teď jsem si vzpomněla, že jsem zazdívali lodžii, což je už větší zásah a mění to i vzhled domu. A na úřadu na tohle chtěli pouze ohlášení a k němu přiložit nákres, jak to bude vypadat…
@lecijasek píše:
to ale záleží, co se předělává. My předělávali podkroví, budovali si tam nový byt, bourali příčku, stavěli novou. Na stavebním úřadu mi řekli, že pokud nesahám na nosnou zeď a měním jen rozložení příček, tak nepotřebuji stavební povolení. My si jen ve vlastním zájmu nechali prověřit statikem, jestli můžeme přehodit příčku, neměl s tím problém.
Edit. jo a teď jsem si vzpomněla, že jsem zazdívali lodžii, což je už větší zásah a mění to i vzhled domu. A na úřadu na tohle chtěli pouze ohlášení a k němu přiložit nákres, jak to bude vypadat…
Tak to je ten pán na tom vašem stavebním úřadu pěkný flákač a hezky si ušetřil práci. Určitě jste se s ním bavili jen ústně, jinak si to neumím vysvětlit. Zákon hovoří jasně a vybudování nové bytové jednotky v podkroví není jen tak obyčejná úprava. Na lodžii chtěl papír, protože to je vidět.
Vážně vám nebylo divné, že bourání a přesouvání příček ho vůbec nezajímá, přesto, že to může mít fatální dopad na statiku a na takovou banalitu, jako je zazdění lodžie chtěl papír? Ještě, že jste rozumní a nechali jste si udělat statický posudek.
@Ijaa pokud stěhuješ příčky a nejsou nosné, tak je to fakt bez papíru. Máme tu taky od víc lidí. Vždy nám jen řekli, nesmíte zasáhnout do nosných částí domu.
Řemeslníci jsou otázka koho si vyberou. My jsme měli lidi z vesnice a rozuměli své práci dostatečně. Nehledě na to, že projekt jim zfušovanou elektriku nezachrání. Pořádný řemeslník to zvládne i bez papíru a fušař ani s papírem.
@Ijaa njn jenže u nás nešlo o novou bytovou jednotku. A o tom to je. Pro nás to byla „půda“, protože to bylo plné krámů a k bydlení nikdy neužíváno, ale v původním projetku to bylo vedeno jako obytné podkroví. A v tom bude ten rozdíl. Zakladatelka to nepíše, jak to tam u nich vypadá. Jestli tam něco je atd. Kamarádi dělali vesměs to samé jako my a závěr úřadu byl stejný. Edit, ještě doplňuji, že spadají pod jiný stavební úřad. Opět to u nich bylo vedeno v projektu jako obytné. Takže není půda jako půda.
U lodžie chtěl úřad papír, to už mění vzhled k domu, museli nám to odsouhlasit i sousedi.
Mimochodem statika jsem si vydupala já, byl to známý a ani nic nepočítal - s tím, že opravdu pokud vybourám jednu příčku z cihel a o metr vedle postavím místo ní jinou z ytongu, tak to na statiku vliv nemá a nemá na tom co hodnotit. Nová příčka bude díky materiálu navíc o dost lehčí. Jiná věc je hnout s nosnou zdí, tam už je opatrnost na místě.
@Aspera Příčku zbourat ještě není takové drama, ale v podkroví stavět novou příčku bez zhodnocení statiky je docela odvaha. Pokud tu příčku stavíš v podkroví mimo nosnou zeď, tak je tam zapotřebí téměř vždy vyztužení podlahy a to je zásah do statiky a to bez projektu prostě nejde. A to někdo musí zhodnotit a stavební úřad by to rozhodně zajímat mělo. Pokud je to nezajímá, tak svou práci nedělají dobře. Příště jim hoď na podatelnu písemnou žádost na stavbu nové příčky v podkroví a budeš vidět, co hned budou potřebovat. Až do té žádosti napíšeš, že chceš zřídit v podkroví zcela novou bytovou jednotku, tak to bude teprve cirkus. Když tu novou bytovou jednotku budeš chtít zapsat do katastru, tak to není tak.
To, že si myslíš, že nepotřebuješ na elektřinu projekt, tak k tomu nemám co říct. Pokud nevěříš, dojdi se zeptat na distribuci el. energie. Minimálně revizní zprávu budou chtít a ta je taky s kulatým razítkem. Vodárny by zase asi chtěly papír o prochloroování nového potrubí. Samostatnou kapitolou jsou hasiči, kteří si bez požárního projektu ani neuprdnou. Kolik lidí, kteří mají podkroví obložené dřevem ví, že to má být ošetřeno protipožárním natěrem. Kolik lidí ví, jak vysoko mají být zásuvky v koupelně a že musí být v určité výšce nad vývodem ve zdi. Pokud si na to nenecháš udělat projekt, tak se tak maximálně můžeš spolehnout na to, co ti řemeslníci napovídají.
V případě budování nové bytové jednotky se předpokládá i navýšení odpadních vod a pokud v místě není kanalizace, asi by se měl někdo z úředníků zajímat o způsob likvidace.
Opravdu to není tak jednoduché, jak si většina lidí představuje.
Tady je výtah ze stavebního zákona:
§103, odst. 1 písm. d)
Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí11) a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou.
Pokud budujete byt v podkroví, tak zasahujete do požárních předpisů a ovlivňujete odolnost stavby proti požáru, ať chcete nebo ne. Stačí udělat okno navíc, dřevěné obložení, rozvody elektřiny a určitě by se toho našlo víc. Pokud se v podkroví stěhuje příčka, určitě to chce posouzení, zda to zasahuje do statiky domu.
§104 odst. 1, písm. d)
Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí11).
Z toho vyplývá, že pokud se buduje obytné podkroví tam, kde jako obytné evidováno není, tak je to vždy na ohlášku. Jaký je případ zakladatelky, nevíme a tak tvrdit, že k tomu nic nepotřebuje, je dost ukvapené.
Pokud by jste chtěly argumentovat, že je to jenom ohláška, tak i ohláška potřebuje veškerou dokumentaci, jako stavební povolení, revizní zprávy apod. Já bych sepsala písemnou žádost na úřad a zachovala se podle toho, co úřad odpoví.
@Ijaa tak mi jsme předělávali barák bez projektu a všechny papíry na to máme. Chtělo to sehnat si pořádného elektrikáře, bydlí ve vedlejší ulici, ale své práci rozumí a ví co a jak. Topenář to samá, kominík dal dohromady komíny a na nic jsme neměli projekt a vše je jak má být. A bourání příčky jsme taky řešili, dokonce jsme bourali zeď nad kterou je zeď v podkroví. Bylo nám porazeno ať koukneme na to, kde vede trám a kde jsou ty dvě zdi a podle toho, že nám poradí co dál. Ano nechtěli jsme dělat novou jednotku, ale u věcí co říkáš by nám papír s projektem stejně nepomohl pokud bysme si pozvali fušaře co tomu nerozumí.