Plastika předního křížového vazu

Anonymní
24.1.16 14:06

plastika předního křížového vazu

Ahoj holky, prosila bych o názory, popřípadě nejlépe osobní zkušenosti. Po úrazu na lyžích jsem byla na artroskopii kolene - utržený meniskus…při operaci mi zjistili, že mi zcela chybí přední zkřížený vaz… a jediná možnost je plastika tohoto vazu. Prý se to ale nedělá u každého. Jde mi ale o to, že je mi 32, žiji aktivním způsobem života a ráda bych i dále fungovala… Jít na tuto plastiku, nebo počkat, co mi koleno bude dělat? Nemáte někdo někoho v okolí, kdo by dokázal poradit??? A co dělám za sport? Nejvíce kolo, běh, plavčo a méně častěji lyže a běžky… Děkuji moc za rady, pomoc zkušenosti!!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3348
24.1.16 15:13

Já bych osobně počkala, co bude koleno dělat. a doporučila kvalitní rehabilitaci. pokud to není akutní, není kam spěchat. a rehabilitací před případným zákrokem se nedá nic zkazit, naopak ti to do budoucna velice pomůže!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
24.1.16 15:21

Ja jsem do roka po urazu sla. Chtela jsem si to odbyt pred detmi, zpetne nelituji, plna rekonvalescence nastala az za ctyri mesice, s ditetem bych to nedala.

• Citovat
  • Upravit
23298
24.1.16 15:46

Myslim si, ze v tomto ti nikdo neporadi. kazdy bude mit jiny nazor.jde o to, ze pokud sportujes, muze ti to koleno kdykoliv vyskocit a muzes si tak poranit jiny vaz.ale samozrejmne nemusi a da se zit bez tohoto vazu cely zivot. Rozhodnuti je ve finale opravdu jen na tobe. Ja si pred 5 lety vyhodila koleno - pretrhly predni krizovy a natrhly nektery bocni. Jelikoz ale taky sportuju, tak jsem na plastiku sla. Pockala jsem, az se zotavi ten natrhly vaz a pak sla na plastiku predniho. U me v pohode. Zadne bolesti po operaci a z nemocnice jsem po tydnu odchazela s ohnutim kolene do 90 stupnu. Dnes delam vsechno, koleno drzi a zadne problemy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.1.16 16:08

Jsem vazy v obou kolenou (zapomnNemelazaponarůst :mrgreen:). Jedno koleno zlobilo, bolelo při rychlejší chůzi, „selhávalo“. Díky tomu jsem na to přišlo. Mám na něm plastiku. S druhým se už skoro 10 let čeká, než začne zlobit. Normálně s ním dělám vše (lyže, dřív běhání). Zvládlo i těhotenství a následné nošení i 15 kilovýho dítěte v satku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.16 16:40

Moc diky za nazory. popravde, ja sla na orto s problemem casteho vyskakovani, a rentgen ukazal ten utrz.menisk.ale ten teda asi vyskak nezpusoboval. nevim?.jake probl clovek vnima pri prdtrz. menisku? dr mi na vizite rekl o tom krizaku a termin jsem si dala hned na 2.3..popravde to vyskak pred oper menisku bylo dost neprijemne a asi se bojim dalsiho vyskakovani :-( si i rikam, ze se to v mladych letech bude lecit lip nez za 20let..@lucenka @marfra @Poison Eve @Alyss1

• Citovat
  • Upravit
23298
24.1.16 17:17

Stabilizatorem kolena jsou prave krizove vazy, predni zabranuje vyskakovani dopredu, zadni dozadu. Meniskus zpusobuje spis treba krupani v koleni. Pokud ti koleno vyskakovalo, tak operace menisku to bohuzel nenapravi. V tvem pripade bych asi na plastiku sla :nevim: A jak pises, cim driv, tim lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.16 17:25

@marfra ja sla prave s tim, ze mi to vyskakov. a to jen pri blbe bezne chuzi..vyskak teda neni probl. menisku? je to tim krizakem? Me to vzdycky vyskocilo a uratilo nazpet, jednou ale vyskociajo a nevratilo se a od te doby to delako jen bolestive a.to byl duvod navstevy ortoJsem vytocena, ze mi to rovnou neudelali vse

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.1.16 17:28

@marfra omluva za preklepy

• Citovat
  • Upravit
3348
24.1.16 17:37

Jo. pokud ti vyskakovalo, tak je to na operaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
24.1.16 17:45

Ono totiz na beznem rtg vazy nevidis, to tam neni videt. To se zjisti az na magneticke rezonanci. Ja kdyz byla na ortopedii s kolenem, taky jsem sla prvne na rtg, tam nic nevideli, tak az potom na rezonanci, kde uz videli vse. Nicmene pokud jsi sla s tim, ze ti vyskakuje, myslim, ze te na tu rezonanci poslat meli :think: :nevim: Minimalne v nemocnici si meli pred operaci projit cele koleno. Manzel kamaradky mel pred 14 tydny to same. Kruplo mu v koleni, tak sel na ortopedii, tam mu zjistili meniskus a az u operace i ze ma pretrhly vaz. Stejne jako tobe. Nevim proc si to koleno rovnou neprohlednou cele. Ale je mozne, ze by ti to stejne asi nedelali zaroven, obe operace. Nevim :nevim:
Jinak meniskus je spis chrupavka, ktera brani opotrebeni koleniho kloubu. Takovy jakoby taky vaz mezi kostmi. Nicmene neplni funkci, ze by koleno drzelo pohromade a zabranovalo vyskakovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.16 18:06

@marfra jj,oni mi rekli, ze kazdy vyzaduje jinou lecbu, ze men.je potreba nejprve rozhybat a to druhe prave ne.ale kamarad treba delali oboje zaroven.no nevim, tohle jsem rozhyb.da se rict hned, proto jsem se objednaka rovnou na plast..no, jdu za mesic…si rikam, ze tim asi nic nepokazim..ten manz.te kamar. na to pujde?

• Citovat
  • Upravit
23298
24.1.16 19:16

Jj meniskus je „v pohode“, to te pustili i brzo domu ne? druhy nebo treti den??? ten vaz je horsi, ja teda lezela tyden v nemocnici a prave denne, 2× denne, za mnou chodila rehabilitacni a davala mi takovy pristroj ktery mi ohybal to koleno sam a tak jsem to vlastne denne rozcvicovala. Domu jsem sla asi po tydnu, s takovou tou ortezou kde se nastavuji stupne ohybu a tu jsem jeste nejakou dobu nosila. Dulezita je hlavne vcasna a dobra rehabilitace.
Myslim, ze rikali, ze na to nepujde. On ale vubec nesportuje, takze pro neho asi celkem zbytecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.16 20:45

@marfra tak já jsem se rozhodla, ze do toho půjdu…je mi 32, jsem aktivní a i nadále chci být…prostě zabojuju a jdu do toho…když je jednou něco podělanýho nebo to tam chybí, tak se to prostě samo neopraví, nehledě na to, že se můžu dál huntovat…pak řešit opět menisky, chrupavky, artrózy a kdoví co ještě…

• Citovat
  • Upravit
23298
24.1.16 21:57

Tak preju hodne stesti a co nejrychlejsi rekonvalescenci. :hug: Mne je taky 32 a byla jsem na tom ve 27.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák