Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vereniko takto se na oknech vytvářela plíseň kamarádce,pomáhá nezatahovat žaluzie až úplně dolů,nechat je asi4 cm nad krajem skla.
Sunnny píše:Diplomatka píše:Nemusíš psát tolik vykřičníků.Takže toto je jediná věc k čemu je mikroventilace dobrá.Neřeší ani tvorbu plísně ani rosení oken a o tomto tato diskuse je.Když v bytě nejsem nevytváří se tolik vlhkosti(nevařím,nesuším prádlo,nekoupu se)takže je to jenom o pocitu,jak je super,že mi byt větrá.Sunnny píše:jasně jsem tady psala,že mikroventilace je řešení,kydž jedeš pryč a potřebuješ,aby ti byt větral!!!!!!!!!!!!!!!!!!Diplomatka píše:Stojím si za tím,že mikroventulace blbost je.Pokud by tyto problémy řešila,nepsalo by tu tolik lidí,že mají problémy s rosením oken a plísněmi.Mluvím ze své zkušenosti.Když jsem měla okna otevřená na mikroventilaci celý den situace byla mnohokrát horší,něž když několikrát denně intenzivně,ale krátce větrám,je to ovšem na čas náročnější.Sunnny píše:Mikroventilace blbost není,tak se hodně používá když jsi pryč delší dobu a nemůžeš vyvětrat-tím ti byt větrá sám,ale v každém případě tečení vody po oknech je způsobenou příliž velkou vlhkostí v bytě.Dám Vám příklad-volala mi paní,že jí po oknech teče voda,že to není možný-chtěla udělat reklamaci.Tak jsme tam dojeli a zjištění?Po bytě 6 sušáků narvaných prádlem,v bytě vlhkost 90%,okna zabedněná.........co na to říct??Reklamace neuznaná!!Toto je veliký problém panelových domů-špatné odvětrání v koupelně.Další věc-dá se opravdu dát ta automatická regulace a z 95% je posléze klid!
Tento problém,řeším už také delší dobu.Zkusím sem dát odkaz na jednu diskusi snad se mi to povede.Bývá to dost složitý problém.
Jedna z nejčastějších příčin bývá vysoká vlhkost v bytě.Při vlhkosti kolem 50-60% se většinou již okna rosí-ale to je zdravá vhkost.Pokud je vlhkost pod 45% okna se již ve většině případů nerosí,ale není to zdravé klima pro lidský organismus.Mikroventilace je dle mě blbost,která stejně nepomáhá(nejen dle mě,ale i podle odborníků)Účinnější je krátké intenzivní větrání,něž mít mikroventilaci celý den.
Svou roli hrají i parapety umístěné nad radiátory.A prý i pokojové rostliny.Větrání klapkou o kterém se zde zmiňuje Diplomatka si hodně lidí chválí zatím s ním zkušenost nemám.Přemýšlím o jeho pořízení.
Proto si myslím že mikroventilace nic neřeší.
Já to nemyslím nijak špatně jen tím chci říct,že co se týká plísně a rosení není mikroventilace moc důležitá,dává se jí větší význam než má,ale samozřejmě na ní můžeš mít jiný názor.
Klapka o které se zmiňuješ už tyto věci řeší to mi přijde logické.
Všechny plísně,které se tvoří v bytě jsou z velké vlhkosti.Zkus v jedné místnosti přez noc i v zimě nechat otevřenou mikroventilaci a uvidíš,že po čase-samozřejmě ne hned-to ani nejde,se ti plísně přestanou ztrácet.Opravdu je vše o vlhkosti.Mám doma pl.okna 7 let a o plísni není nikde ani známky,joo,dřív když jsme měly špaleťáky,tak jsem měla v mezipatře v roku flek jako hrom-byly tam luxfery a co se to vyměnilo všechno,tak je vše v klidu.A to okno,co je v mezipatře otevírám pouze v přípdě,že je potřeba umýt-jinak ne.Vaříme,pereme,7 lidi se koupe a to není málo vody v tý vaně.......Opravdu to je o vlhkosti a větrání-nikde jinde problém nehledej! ![]()
oprava-začnou se plísně ztrácet-napsala jsem to jinak,než jsem myslela! ![]()
Určitě je to jen o vlhkosti a větrání.Nikde jinde ten problém ani nehledám.Mikroventilaci jsem mívala otevřenou i v noci v pokoji kde moc nejsme vlastně pořád+větrání.Plíseň se ztratila až když jsem se na to zaměřila a chodila pravidelně a krátce větrat několikrát denně.Mikroventilace samozřejmě určité větrání je,ale při vzniku plísní není dostatečná.Prostě mě je na nic a ničemu nepomohla.
Zvláštní též je,že dřevěná eurookna se tolik nerosí jako okna plastová.Že rám ze kterého je okno vyrobeno udělá takový rozdíl.Manžel eurookna vyrábí,reklamace kvůli rosení skoro nemají.
Sunnny píše:
Určitě je to jen o vlhkosti a větrání.Nikde jinde ten problém ani nehledám.Mikroventilaci jsem mívala otevřenou i v noci v pokoji kde moc nejsme vlastně pořád+větrání.Plíseň se ztratila až když jsem se na to zaměřila a chodila pravidelně a krátce větrat několikrát denně.Mikroventilace samozřejmě určité větrání je,ale při vzniku plísní není dostatečná.Prostě mě je na nic a ničemu nepomohla.
Zvláštní též je,že dřevěná eurookna se tolik nerosí jako okna plastová.Že rám ze kterého je okno vyrobeno udělá takový rozdíl.Manžel eurookna vyrábí,reklamace kvůli rosení skoro nemají.
Víš,problém je taky v tom,co je to za pl.okna!Už jsem tady na to taky narazila-rok stará pl.okna,která dělala jiná firma se musely vybourat a dát nový.Ty nový dávala naše firma a celá řadovka má klid.A když jsme nechali udělat ve státní zkušebně testy,tak nám přecházel zrak ![]()
A ta firma,která je prvně dodala měla docela slušný problém jak s ČOIkou tak se státní zkušebnou,stálo je to slušný balík na pokutách a ve finále totál krach.
No o tom jsem už taky četla dost-že okna by měla mít certifikát,ale že ten certifikát je kolikrát jen na papíře.Jenže jak poznat,která firma je podctivá a dodá kvalitu a která dodá ta okna co z nich přechází zrak?
Takže je to o štěstí u koho si vyberu.
Dá se nějak to špatné okno poznat od toho dobrého dřív než mi ho namontují-asi těžko co?To jedině ta zkušebna zjistí co a jak.
Sunnny píše:
No o tom jsem už taky četla dost-že okna by měla mít certifikát,ale že ten certifikát je kolikrát jen na papíře.Jenže jak poznat,která firma je podctivá a dodá kvalitu a která dodá ta okna co z nich přechází zrak?
Takže je to o štěstí u koho si vyberu.
Dá se nějak to špatné okno poznat od toho dobrého dřív než mi ho namontují-asi těžko co?To jedině ta zkušebna zjistí co a jak.
Ty jako laik to nepoznáš vůbec.V každém případě,když si vybereš určitého dodavatele,tak musí mít cetrifikát jak na okna,tak na kování.Na tom můžeš trvat před podpisem smlouvy,že ho chceš vidět a podle výrazu obchodníka už poznáš......Ty,co jsem posléze poslaly do zkušebny,na první pohled vypadala, jako OK,ale provedením už bylo patrný,že to OK nebude…A halvně další je styl montáže a který „hovado“ to montuje.U našich oken jsou 2 montážní postupy-první je na kotvy a druhý na tzv turbošrouby.Naši chlapi preferují oroginál kotvy a to z jednoho prostého důvodu-neprovrtají ti rám,kde ty jako zákazník bazíruješ na komorách,tudíž na izolaci-to je další důvod rosení oken!.-.......
My jsme měli půjčený odvlhčovač vzduchu a za půl dne se nashromaždilo půl kýble vody. Jdou i koupit, ale ty elektrické jsou docela drahé. Docela to pomáhalo.
My doma sice přímo plíseň nemáme, ale okna se nám rosí docela dost. Pokud je venku větší zima, utírám okna klidně i několikrát za den, žaluzie máme povysunuté a dvakrát denně větrám. A v kuchyni mám během vaření dokonce otevřené na ventilačku.
Někde jsem četla, že to může být i tím, že je tam špatně nastavená ta mikroventilace. ![]()