Plat před mateřskou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
134
31.8.12 16:19

Ahoj holky prosím o radu. Nevíte některá jak to budu mít s mateřskou? Popíšu vám situaci:Jsem cca 2 roky na úřadu práce, pobírám dávky v hmotné nouzi. Kolik budu mít mateřskou a od kdy přesně? Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jolis88
21.8.13 09:15

Ahojte holky chtěla jsem se zeptat ted cca 1 rok nejsem nikde vedená platím si pouze to základní zdrav.poj. ted nastoupim do zaměstanní jsem v 6měsíci ale zaměstavatel by mě vzal rodím začátkem prosince. předtím sem pendlovala mezi pracákem a a živnostenským listem chtěla jsem se optat zda se těch 270dní nebo ta ochranná lhůta dá vypočítat když jsem byla před tím rokem na tom pracáku a měla tu živnost, protože ted když mě zaměstnají tak mi to asi stejně k ničemu nebude že? :( :( děkuji je to trochu komlikované

• Citovat
  • Upravit
101679
21.8.13 09:20

Ne, pracák se do těch 270 dní nepočítá a ŽL by se počítal pouze v případě, že by sis platila to nepovinné nemocenské, jinak taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
21.8.13 09:34
@jolis88 píše:
Ahojte holky chtěla jsem se zeptat ted cca 1 rok nejsem nikde vedená platím si pouze to základní zdrav.poj. ted nastoupim do zaměstanní jsem v 6měsíci ale zaměstavatel by mě vzal rodím začátkem prosince. předtím sem pendlovala mezi pracákem a a živnostenským listem chtěla jsem se optat zda se těch 270dní nebo ta ochranná lhůta dá vypočítat když jsem byla před tím rokem na tom pracáku a měla tu živnost, protože ted když mě zaměstnají tak mi to asi stejně k ničemu nebude že? :( :( děkuji je to trochu komlikované

Jestli můžeš jít pracovat, tak běž. Něco si vyděláš - to je vždycky plus.
Chceš-li přesně vědět, kolik máš pojištěno dní, resp. kolik jich budeš mít v den potenciálního nástupu na PPM, zavolej na Českou správu sociální zabezpečení (http://www.cssz.cz 840 40 60 40).
I když nebudeš mít nárok na PPM, jestli budeš zaměstananá, budeš mít aspoň nárok na nemocenskou, a to až do 6 týdnů věku dítěte. I to jsou peníze, které se hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jolis88
21.8.13 12:57

Děkuji

Děkuji za odpovědi :)

• Citovat
  • Upravit
364
20.2.14 14:21

Ahoj holky, chci se zeptat 3 roky jsem byla na rodicovske a v breznu 2013 jsem nastoupila do prace. V zari jsem odesla na nemocenskou s tim ze jsem tehule nyni v posledniho unora mi konci smlouva tak ze v zamestnani 12 mesicu vyjdem mi to na materskou? diky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.2.14 14:22
@sisulinka píše:
Ahoj holky, chci se zeptat 3 roky jsem byla na rodicovske a v breznu 2013 jsem nastoupila do prace. V zari jsem odesla na nemocenskou s tim ze jsem tehule nyni v posledniho unora mi konci smlouva tak ze v zamestnani 12 mesicu vyjdem mi to na materskou? diky :think:

Když stihneš nastoupit na PPM do 180 dní od konce smlouvy tak ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
20.2.14 14:24

@Krkael dneska jsem nastoupila a konec mam 28.2.2014 tak ze chapu spravne ze jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.2.14 14:37
@sisulinka píše:
@Krkael dneska jsem nastoupila a konec mam 28.2.2014 tak ze chapu spravne ze jo?

Tak v tom případě není problém, pokud už jsi na mateřské tak pohoda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
20.2.14 14:42

@Krkael ONA MI PRAVE RIKALA UCETNI ZE TO MUSI JESTE NA SCHVALENI ALE ZY BY JAKO TO MELO VYJIT TAK JSEM TROSKU ZNEJISTELA ZDA SE VLEZU DO TE LHUTY. NEKDE CTU ZE MUSIM MIT 270 HODIN MOC TOMU NEROZUMIM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.2.14 14:46
@sisulinka píše:
@Krkael ONA MI PRAVE RIKALA UCETNI ZE TO MUSI JESTE NA SCHVALENI ALE ZY BY JAKO TO MELO VYJIT TAK JSEM TROSKU ZNEJISTELA ZDA SE VLEZU DO TE LHUTY. NEKDE CTU ZE MUSIM MIT 270 HODIN MOC TOMU NEROZUMIM

Nene, musíš mít odpracovaných min. 270 dní po dobu posl. 2 let, což pokud máš odpracovanej rok, tak není problém. A od konce smlouvy musíš na PPM nastoupit do 180 dnů, což je taky OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364
20.2.14 14:50

@Krkael SMLOUVA NA JEDEN ROK A PUL ROKU Z TOHO NA NESCHOPENCE NASTUP DNESKA A DO KONCE SMLOUVY 8 DNU TAK JSEM OK. TO JSEM RADA DEKUJI ZA RADU :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.14 12:21

Ahoj holky, mám na vás dotaz.
Před dvouma rokama jsem dodělala školu, nemohla jsem sehnat práci, tak jsem nějakou dobu pracovala na DPP-cca 7 měsíců, kdy za mě soc. a zdrav. platil pracák. Pak jsem nastoupila jinam, kde jsem začínala na smlouvu jako brigádník- DPČ, to trvalo od 18.2.2013 do konce dubna 2013,pak jsem od stejné firmy dostala hlavní pracovní poměr, ten byl od 1.5.2013 11.11.2013,ale v té době hlavního prac. poměru jsem byla od 16.7.2013 do 10.11.2013 na neschopence kvůli achilovce.11.11.2013 jsem dostala výpověď ve zkušební době, protože ta se mi díky neschopence posunula. 12.11.2013 jsem se nahlásila na pracák a 9.12.2013 jsem už brigádně začala pracovat v jiné firmě, kdy nemám brigádu jako takovou, ale sociální a zdravotní za mě odváděj.14.3.2014 jsem musela jít na neschopenku kvůli akutnímu zánětu nosohltanu a ATB. Teď o víkendu jsem přišla na to, že jsem těhotná a tak se chci zeptat, zda budu mít nárok na mateřskou? Smlouvu v práci mám na dobu určitou a to do 30.6.2014.
Moc děkuju za radu. Z.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2504
24.3.14 17:53

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.. mám nárok na mateřskou, když mi do odpracovaného roku budou chybět asi tři měsíce? A nebo nic nedostanu? a pokud nedostanu o co si mám zažádat? jinak jsem předtím nepracovala, jen dostudovala…od 2.9. 2013 jsem nastoupila do práce se smlouvou na rok, a termín porodu mám 30.8. 2014
děkuji zatím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
10.5.14 09:45

@Mikimi na mateřskou musíš mět těch 270 dní, když máš míň, tak nárok nemáš. Na porodné podle mě taky nárok nemáš, pokud máte s přítelem větší plat jak je ŽM (asi 17 000+-). A délku RD si můžeš volit podle výplaty, na internetu máš moc kalkulaček nebo mě to pošli, umím to vypočítat i bez internetu. Já si dávám RD přes mojého, abych dosáhla na tu nejvyšší, ale stejně si dám na 4 roky ať můžu dodělat výšku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí