Plat před mateřskou

11
14.3.11 16:05

plat před mateřskou

Dobrý den všem ženám
Chtěla jsem se zeptat.Zda se plat mateřské odvýjí od odpracovaných hodin v zaměstnání a kolik jich musím mít odpracováno?
Děkuji V.J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
14.3.11 16:20

Materska se neodviji od poctu hodin ale aby na ni mela zena narok tak musi mit odpracovano 270dni v poslednich 2letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.11 17:48
kattkka píše:
Materska se neodviji od poctu hodin ale aby na ni mela zena narok tak musi mit odpracovano 270dni v poslednich 2letech.

a neni to teď od ledna nějak jinak.po 5 letech u jednoho zaměstnavatele jsem bez práce a na sociálce mi řekli,že pokud bych teď otěhotnla ,nemám nárok na na MD,pouze jednorázový příspěvek-něco jako porodné asi :nevim: a to po porodu.
 Petra

• Citovat
  • Upravit
24320
14.3.11 17:53

Ne neni. Ale pokud jsi na UP tak se musis vlezt do nejake lhuty.
A jinak mas narok na rodicovsky prispevek ode dne porodu to je 7600 do 9 mesicu veku ditete a pote do 4let 3800.Plati to pokud ti nevznik narok na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
14.3.11 17:59

za poslední 2 roky musíš mít odpracovaných 270 dní. Pokud to přesáhneš, jsi ještě myslím 180dní po ukončení zaměstnání v ochranné lhůtě. Tím bys měla nárok na mateřskou. pokud přesáhneš i ochranou lhůtu, nárok na mateřskou zaniká a dostaneš rovnou rodičovský příspěvek, jak už psala kattkka, 7600 devět měs. a 3800,– do 4 let. jinou variantu než 4letou nemáš.

A nárok na porodné máš, pokud máte svůj rodinný příjem s 1. dítětem pod 2,4 krát životního minima, to dělá nějakých 16991 (myslím, tak nějak +/-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.11 18:06
kattkka píše:
Ne neni. Ale pokud jsi na UP tak se musis vlezt do nejake lhuty.
A jinak mas narok na rodicovsky prispevek ode dne porodu to je 7600 do 9 mesicu veku ditete a pote do 4let 3800.Plati to pokud ti nevznik narok na MD.

aha.já jsem na nemocenské,ale bohužel mi na sociálce poradili úplně blbě,výpověď jsem dostala 25.2.dohodou a marodím až od 28.2.,takže nejsem na ÚP,zdr.soc.mi platí sociálka a od 22.dne nemocenskou taky.tak nevím,jestli si mám zrušit nemocenskou a jít na pracák.miminko plánujeme,tedy spíš se o něj nějaký čas snažíme.Jde mi čistě teď jen jak by to bylo s mateřskou,kdybych otěhotněla teď.nevím,kdybych šla teď na pracák a třeba za měsíc do nové práce a řekněmě za dvy měsíce otěhotněla,jak se mateřská bude počítat.jestli mi budou počítat i ten plat před nástupem na ÚP.na sociálce mi nic moc neřekli :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1759
14.3.11 18:13

Ahoj, budou ti počítat pouze plat z poslední práce. Zrovna minulej týden jsem se na to paní ze socky ptala :wink: . Pracovala jsem šest let, pak nás propustili, šla jsem do nové práce, už těhotná, což jsem nevěděla. PO cca 1,5 měsíci jsem to zjistila, ale kvůli krvácení jsem musela na neschopenku. Po 14ti dnech mě poslali dopis o rozvázání pracovníh poměru ve zkušební době (to můžou, i když jsem byla těhu) a tak jsem byla od té doby na neschopence. 180 dní mi vyšlo tak tak, ale splnila jsem, nárok na mateřskou mám, ale bude se mi počítat pouze průměr z posledního zaměstnání (coý je blbý, protože jsem měla nástupní plat a ještě polovinu toho, co v minulém zaměstnání :pocitac: :cert: , ale co se dá dělat.). Pokud jsi ale před nástupem na MD na ÚP, nárok na PPM mít zřejmě nebudeš :wink: . Takže bych aspoň na pár měsíců někam do práce šla :palec: být tebou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.11 18:19
aha.děkuju moc za odpovědi.
Katka_LEE píše:
Ahoj, budou ti počítat pouze plat z poslední práce. Zrovna minulej týden jsem se na to paní ze socky ptala :wink: . Pracovala jsem šest let, pak nás propustili, šla jsem do nové práce, už těhotná, což jsem nevěděla. PO cca 1,5 měsíci jsem to zjistila, ale kvůli krvácení jsem musela na neschopenku. Po 14ti dnech mě poslali dopis o rozvázání pracovníh poměru ve zkušební době (to můžou, i když jsem byla těhu) a tak jsem byla od té doby na neschopence. 180 dní mi vyšlo tak tak, ale splnila jsem, nárok na mateřskou mám, ale bude se mi počítat pouze průměr z posledního zaměstnání (coý je blbý, protože jsem měla nástupní plat a ještě polovinu toho, co v minulém zaměstnání :pocitac: :cert: , ale co se dá dělat.). Pokud jsi ale před nástupem na MD na ÚP, nárok na PPM mít zřejmě nebudeš :wink: . Takže bych aspoň na pár měsíců někam do práce šla :palec: být tebou

Tak to máš taky dobrý.Copak to,do práce bych šla,ale neni kam a doktorak už mi to nechce prodloužit
No nic.moc děkuji všem za rady
 Petra

• Citovat
  • Upravit
1759
14.3.11 18:48

Peti, než otěhotníš, je lepší raději nějakou práci mít, pokud máš těch 270 dní za ty dva roky, což asi máš, tak pak stačí před mateřskou 2 měsíce někde dělat a pak jít třeba znova na neschopenku, ale pohlídej si tu ochrannou lhůtu 180 dní a máš vystaráno. Když budeš na ÚP, nebudeš mít z čeho vybírat a ještě nedostaneš PPM.
Držím palce ať jste brzo 2v1 a ať aspoň na chvíli nějakou práci seženeš. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.11 18:56
Katka_LEE píše:
Peti, než otěhotníš, je lepší raději nějakou práci mít, pokud máš těch 270 dní za ty dva roky, což asi máš, tak pak stačí před mateřskou 2 měsíce někde dělat a pak jít třeba znova na neschopenku, ale pohlídej si tu ochrannou lhůtu 180 dní a máš vystaráno. Když budeš na ÚP, nebudeš mít z čeho vybírat a ještě nedostaneš PPM.
Držím palce ať jste brzo 2v1 a ať aspoň na chvíli nějakou práci seženeš. :palec:

jsem doma od 25.2. a už tu lezu po zdi.mám životopisy po různu,tak doufám,že brzy,nejlépe zítra..něco bude.snad bude mudr.rozumná a ještě mi tu neschopenku prodlouží,abych na ten ÚP nemusela.
Moc děkuji i za povzbuzení :palec:

• Citovat
  • Upravit
3089
14.3.11 20:13

Mě na sociálce také řekli že musím být před nástepum na MMP zaměstnaná. A peníze dostaneš pouze z průměrů platů v posledním zaměstnání. Což mě se dost hodí :) Já v lednu nastoupila na novou práci,kde mám 3× vyšší plat a od února jsem na rizikovém těhotenství :) aspoň že tak, když už ná stát udělal tak super omezení na porodné. Podle mě si náš stát myslí že když 2 dospělý lidé mají dohromady plat vyšší než 17000,–, tak sou nějaký boháči. Dneska takovou částku vydělá skoro každej schopnej chlap sám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
14.3.11 20:16

A ty chceš být na neschopence až do otěhotnění? :roll:
Já myslím, že bys ale pak nestihla před mateřskou těch 180 dní ochranné lhůty :think: kdyby ti ukončila neschopenku, pak jsi šla na ÚP a pak do práce, ale musela by sis spočítat těch 180 dní (což je vlastně půl roku) abys měla nárok na PPM :wink:
Jestli zůstaneš na neschopence a od teď až do nástupu na MD, tak ti to rozhodně nevyjde :wink: a budeš tam, kde bys byla, kdybys šla na ÚP :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
15.3.11 17:36

no a když sice bydíme s přítelem, ale nejsme svoji..tak počítaj i tak oba platy nebo ne…nejde to nějak obejít?má někdo nějaké zkušenosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kacik14
19.2.12 13:51

Ahoj. chodila jsem od cervence na brigadu po skole a od rijna mi dali pracovni smlouvu . Pocita se mi do tech 270 dni i ta brigada nebo ne .Chtela bych miminko co nejdrive. Poradte mi
:)

• Citovat
  • Upravit
Luciemanikova
21.8.12 19:57

Dotaz

Chci se zeptat muzu odejit z prace kdyz jsem tam 8mesicu a jdu na rizikove otehotneni jsem uz ve 3 mesici a potrebuju vedet jestli budu pobirat materskou..Mam termin v breznu tak potrebuju vedet kdyz pujdu ted na rizikovy jestli se to do toho pocita to rizikovy…Dekuju

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex