Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mikimi píše:
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.. mám nárok na mateřskou, když mi do odpracovaného roku budou chybět asi tři měsíce? A nebo nic nedostanu? a pokud nedostanu o co si mám zažádat? jinak jsem předtím nepracovala, jen dostudovala…od 2.9. 2013 jsem nastoupila do práce se smlouvou na rok, a termín porodu mám 30.8. 2014
děkuji zatím
Bude se ti počítat i průběh studia, takže bys měla dosáhnout v pohodě. Gyndr ti pak vystaqví žádost a ty ji odneseš zaměstnavateli.
@Nikolllet Já už se ptala, kdesi v poradně, a mám zatím štěstí… měla bych mít nárok.. jdeš ještě na výšku? klobouk dolů…nevím jak bych to zvládala… to já bych chtěla jen na 3 roky, pak rychle zpátky někam do práce… a už víte co čekáte? ![]()
@Mikimi no já právě nevím jak je to s tím studiem, ale učitelka specializovaná přímo na tohle říkala, že se to nepočítá. Zeptej se na ÚP
jó jdu, ale až za rok. Uvidím, jak me to bude bavit, kdyztak s tím seknu ale aspoň bc. bych chtela
no já asi na 4 roky, chci si to užit
nene nevíme, ale nám je to fuk ![]()
@Nikolllet studium se tam určitě nepočítá… tak držím pěsti, a at jste zdraví
a vše je v pořádku ![]()
@blecha72 vážně? to jsem netušila, všichni říkají že se tam studium nepočítá… to nevadí budu mít rok odpracovaný, takže jsem tak nějak v klidu…
@Mikimi Další podmínkou nároku na tuto dávku je účast pojištěnce na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM.
Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.
@Nikolllet píše:
@Mikimi na ÚP ti řeknou. Děkujemvám taky
Na UP v tomhle ohledu ví kulový, protože mateřskou řeší OSSZ a nikoliv UP… tedy je to stejný, jako kdyby se na to člověk ptal třeba na finančáku.
@j.a.n.i1 u nás na ÚP teda s tímhle dokážou obstojně poradit. Asi je to o znalostech a ochotě
Holky, chtěla jsem se zeptat z čeho se vypočítá mateřská, když jsem změnila 4 měsíce před porodem zaměstnání?
z minulé práce, z nové práce nebo z průměru obou za posledních 12 měsíců?
Mateřská závisí na průměrném příjmu za 12 předcházejících měsíců, ze kterého se vypočítá denní vyměřovací základ, takže já to chápu tak, že z obou… ![]()