Plat těsně po škole

Anonymní
15.8.22 15:44

Plat těsně po škole

Zdravím, mám jeden dotaz ohledně platových podmínek a ráda bych znala Váš názor. Četla jsem níže podobnou diskusi, nebojte, nejsem tu proto, abych zjistila Váš plat :D. Jsem cca rok po škole, mám Bc. titul z humanitního oboru, ale během praxe jsem zjistila, že můj obor je dost špatně placený a velmi psychicky náročný. Tudíž v něm nepracuji a zatím to ani neplánuji. Jsem několik měsíců v jedné firmě - práce zde mě dost baví, je velmi různorodá - jak práce s lidmi, tak práce v kanceláři - rozvíjím v ní své komunikační a jazykové dovednosti a posouvám se dál. Jsem velmi ambiciózní typ. Teď k jádru věci - můj plat je v čistém asi 21 000 Kč. Mám u firmy i další smlouvu na DPP, kde dělám několik věcí navíc, což mi měsíčně přinese dalších cca 5 000-6 000 čistého. Samozřejmě zůstávám v práci déle a stojí to nějaké úsilí. Do pár měsíců se zřejmě budu stěhovat za přítelem, obdobnou práci mi však firma umožní dělat i v jiném městě, protože tam má další pobočku. Můj dotaz zní, myslíte, že na to, že jsem na začátku kariéry je můj výdělek dostatečný? Měla bych zkusit hledat lépe placené místo, nebo vydržet? V mé firmě to vypadá tak, že cca každý půlrok přidávají - samozřejmě, když se člověk ozve:D. Přítel na mě netlačí, má zhruba 2× takový plat, co já, což mojí ambiciózní povahu dost dráždí. Jinak, jak to máte s výdaji ve společné domácnosti? Platíte vše stejným dílem i přes to, že jeden má 2× takový výdělek?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22571
15.8.22 15:52

Plat mi prijde slusny. Kdyz jeden vydelava vic, tak by me platit pomerove vic vzhledem k platu. Ale je to urcite o dohode. Takze, kdyz on vydelava 2krat tolik, tak mi prijde ok, kdyz pri nakladech na bydleni 18tis, tak ty budes platit 6 a on 12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16341
15.8.22 15:53

Myslím, že dneska někteří ani tolik nemají po x letech v jedné firmě, takže bych neřešila, zda jsem nováčkem v pracovní sféře, nebo co a jak.

Každá firma a pozice hodnotí jinak, takže jde někdy i o to, kolik jaká firma dá.

S přítelem platíme buď napůl, nebo dokud má peníze on, tak platí nákupy, pak platím zase já. Ale neřešíme, kdo má víc, nebo míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
np10021
15.8.22 15:56

Plat mi přijde v pořádku.. muž má také mnohem vyšší plat než já, ale vše platíme napůl.. já jsem dost šetřivá.. ale teď jsem na nemocenské a muž toho platí více než já..

• Citovat
  • Upravit
2164
15.8.22 15:59

Záleží na tom, kde bydlíš, jako nástupní mi to přijde krátkodobě v pořádku, ale čekala bych třeba do roka navýšení alespoň tak o 5 tisíc, pokud to není úplně problematický kraj a okres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1260
15.8.22 16:02

Dnes jsem se podívala na trh práce v mém okolí. S magisterským titulem by mě vzala střední škola s nástupním platem 29 tisíc hrubého, samozřejmě na HPP. Já si myslím, že tvůj plat je naprosto v pohodě, do svého oboru bych se (být tebou) vůbec nevracela. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11638
15.8.22 16:03

Já si myslím, že hlavní je to, aby plat pokryl potřeby, nějaké porovnání je celkem mimo. Pro mě je dobrý takový plat, který umožní bezproblémově utáhnout hypo nebo nájem, aniž by člověk musel živořit, takže tak 45k čistého, ale uznávám, že takovýhle plat moc lidí coby jednotlivec mít nebude.

Schválně bych zdůraznil slovo „jednotlivec“, protože si myslím, že je fajn, když i v případě rozchodu/rozvodu dokáže člověk hypo utáhnout sám.

Příspěvek upraven 15.08.22 v 17:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
15.8.22 16:06

Nehledej nové míst, vydrž tam kde jsi minimálně rok, a to i se stěhováním. Až pak začni řešit, jestli ti firma ve které si nabízí další rozvoj a nebo ne.

Jsi úplné ucho a potřebješ primárně nabrat zkušenosti a pracovní návyky.

A jestli hodláš s partnerem soutěžit o to kdo bude mít víc prachů… No, nemyslím si že to je dobrý nápad. Stejně tak je celkem wtf až po škole zjisti jaké jsou platové podmínky v oboru co vystuduješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
15.8.22 16:09

V životopise vypadá dobře, pokud jsi v jednom zaměstnání alespoň 2 roky. Takže bych vydržela a pak hledala něco lepšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
15.8.22 16:14

No, vystudovala jsi obor, ktery nedelas, navic jen Bc… tak to bych radeji mela v zivotopise aspon rok prace u jedne firmy, nez zkouset hned hledat jine misto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2397
15.8.22 16:24

Tak to by chtělo vědět, co děláš… Jestli něco kreativního, kde něco inovuješ, tak je to sakra málo. Jestli ale random administrativa/junior management, kde se naopak hodně věcí ještě učíš a zúročíš je v další kariéře a máš třeba dokonce volnější režim, tak je to pěkný začátek. :nevim: Já začínala na podobné částce (sice teda před 10 lety, ale už jsem měla odbornější průpravu a praxi ze školy). :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 16:30

@Tomie spíše volnější režim a spoustu věci určitě využiju v případném budoucím zaměstnání:), ale také je tam kus nějaké inovace specifické pro oblast, ve které pracuji.

• Citovat
  • Upravit
2397
15.8.22 16:35
@Thomassss píše:
V životopise vypadá dobře, pokud jsi v jednom zaměstnání alespoň 2 roky. Takže bych vydržela a pak hledala něco lepšího.

To až tak kolem 30-35 a dál. U mladého člověka je naopak pozitivní, že hledá, zkouší a je si vědom svých narůstajících schopností a ne že teda sklopí hlavu a 2 roky „drží hubu a krok“. :nevim: Já třeba takhle vidím absolventy, co se někde na 2-5 let zaseknou a dost je to zbrzdí i mentálně, zatímco kdo to střídá třeba po půl roce, tak prostě má víc zkušeností z více „provozů“, protože nedělal furt to samé… Jasně, pokud člověk chytne dobrou firmu, kde může nějak růst a postupovat, a adekvátně si ho tam ohodnotí, tak proč nezůstat - ale jen bezdůvodně dřepět na jedné a té samé junior pozici dva a víc let (aby se neřeklo, že jsem fluktuant) je dneska hloupost. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
15.8.22 16:48

@Tomie asi to záleží na úhlu pohledu. Zase absolvent, co je rok a půl po škole a vystřídal už tři zaměstnání… nevím, jak by to působilo. Dejme tomu ještě rok, ale půl roku, vždyť to mu skončí zkušebka a měsíc po tom dá výpověď :nevim:

Jak to bude ten člověk u pohovoru obhajovat? Že se hledá, sbírá zkušenosti? Proč by ho ten nový zaměstnavatel měl přijmout, když je pravděpodobné, že u něj bude zase jen půl roku? Nevyplatí se mu do takového zaměstnance investovat čas a peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
15.8.22 17:09
@Thomassss píše:
@Tomie asi to záleží na úhlu pohledu. Zase absolvent, co je rok a půl po škole a vystřídal už tři zaměstnání… nevím, jak by to působilo. Dejme tomu ještě rok, ale půl roku, vždyť to mu skončí zkušebka a měsíc po tom dá výpověď :nevim:Jak to bude ten člověk u pohovoru obhajovat? Že se hledá, sbírá zkušenosti? Proč by ho ten nový zaměstnavatel měl přijmout, když je pravděpodobné, že u něj bude zase jen půl roku? Nevyplatí se mu do takového zaměstnance investovat čas a peníze.

Souhlasim. Kdybych cetla CV od nekoho, kdo po studiu strida mista po pul roce, tak ani nemam chut ho pozvat na pohovor. Nez se nauci, co a jak spravne delat, uz si bude balit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat