Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Co takhle pouzivat carky v souveti? ![]()
Pritel ma pravdu; a pokud je mlady, tak je i sikovnej, ze je schopen dat 20% akontaci dnes pri dnesnich cenach.
Proc ty za nim tedy pokulhavas?
@Vesnickaholka píše:
Myslim si, ze je pritel pekny vychcanek.. az se rozejdete, tak on bude mit byt, splacenou cast hypoteky i Tvymi penezi a urcite i neco nastereno a Ty? Uplne holou rit
A co teprve kdybyste se rozesli ve chvili, kdy budes na rodicaku s Vasim spolecnym ditetem..
„…on bude mit byt, splacenou cast hypoteky i Tvymi penezi a urcite i neco nastereno a Ty? Uplne holou rit “
@Ahep píše:
„…on bude mit byt, splacenou cast hypoteky i Tvymi penezi a urcite i neco nastereno a Ty? Uplne holou rit “
- uplbe stejne jako nyni, tak cemu se divit? Je on snad nejaky sponzor? Ne, je to partner, prozatim.
Tak tu holou rit muzou mit nyni oba a tech 20 % hodnoty nemovitosti pritel dostal a i si myslim, ze to tak nejak bude, jinak by si vzal hypo, byt by byl na nej, ale po partnerce by chtel max cast poplatku za ten byt, ale nechtel by od ni cast splatky hypoteky ![]()
Jde to osetrit i smluvne, ze se Ti pak ty penize pripadne vrati, ale dost pochybuji, ze takovy vychcanek bude s necim takovym souhlasit..
Takže přítel se rozhodl, že koupí byt, ale ty to uvádíš, že přítel a já chceme koupit byt. To je už od začátku všechno špatně.
@Anonymní píše:
@Janli to je super vědět já s tím problém nemám, zkusím navrhnout a uvidíme.
S cim nemas problem - podilet se na slozenu akontace a byt taky bonitni pro banku?
Protoze jestli nemas problem jen se zapsanim jako spolumajitelky do katastru, tak s tim bychom problem nemeli nikdo
. Ale kde ma tvuj partner jistotu, ze po dalsich 30 let, ci jak dlouho se chce bance upsat, ty budes pravidelne svuj podil platit? A co kdyz zvednes do roka kotvy nebo budes odejita a on bude mit jeste problem s vyplacenim tebe? To mi prijde na hlavu, proc by mel tohle mozne martirium a nejistotu podstupovat.
@Ahep píše:
S cim nemas problem - podilet se na slozenu akontace a byt taky bonitni pro banku?Protoze jestli nemas problem jen se zapsanim jako spolumajitelky do katastru, tak s tim bychom problem nemeli nikdo. Ale kde ma tvuj partner jistotu, ze po dalsich 30 let, ci jak dlouho se chce bance upsat, ty budes pravidelne svuj podil platit? A co kdyz zvednes do roka kotvy nebo budes odejita a on bude mit jeste problem s vyplacenim tebe? To mi prijde na hlavu, proc by mel tohle mozne martirium a nejistotu podstupovat.
Jezsi, co pises za kraviny
kdyz budou mit vlastnictvi 70:30 a domluvi si kolik kdo bude platit na hypotece, kde budou oba spolecne, tak v pripade rozchodu staci sepsat vyporadani vlastnictvi a jeden od druheho ten podil odkoupi, vyvaze toho druheho z hypoteky a bude ji platit sam..
Edit: jaksi Ti nedochazi, ze kdyby ten chlap ted nechodil se zakladatelkou, ale byl sam a sam kupoval byt a sam mel hypo, tak plati celou splatku te hypoteky, o kterou by se prave mohli delit se zakladatlekou.. a kdyz se rozejdou, tak ji holt musi vyplatit a platit plnou splatku hypo..
@Vesnickaholka píše:
Jezsi, co pises za kravinykdyz budou mit vlastnictvi 70:30 a domluvi si kolik kdo bude platit na hypotece, kde budou oba spolecne, tak v pripade rozchodu staci sepsat vyporadani vlastnictvi a jeden od druheho ten podil odkoupi, vyvaze toho druheho z hypoteky a bude ji platit sam..
Edit: jaksi Ti nedochazi, ze kdyby ten chlap ted nechodil se zakladatelkou, ale byl sam a sam kupoval byt a sam mel hypo, tak plati celou splatku te hypoteky, o kterou by se prave mohli delit se zakladatlekou.. a kdyz se rozejdou, tak ji holt musi vyplatit a platit plnou splatku hypo..
Otazka je, jak je na tom s bonitou pro banku zakladatelka, protoze chtit muze kazdy, ty drndo!
@Ahep píše:
Otazka je, jak je na tom s bonitou pro banku zakladatelka, protoze chtit muze kazdy, ty drndo!
Ehm a spolecna bonita druha a druzky Ti nic nerika?? Naopak banka bude mit radeji dva lidi v zavazku nez jednoho ![]()
A bud tak laskava a prestan urazet ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě Váš názor na situaci. S přítelem chceme kupovat byt on má našetřeno a bude pokládat 20% z hodnoty bytu. Já se budu nadále podílet placením části hypo a samozřejmě podílet na domácnosti atd..
Přítel mě ale nechce psát k sobě na hypo byt by byl psán pouze na něj tedy by byl jeho. Já bych byla ráda tedy také psaná na hypo když se budu podílet. Přítel mi na to řekl že jak já mu k té hypo pomůžu? když nemám našetřeno a dál neřeší že se budu finančně podíletprý bych se podílela i na společném pronájmu.
Jaký na to máte názor? díky.
Když nechce, tak nechce. Atˇsi ale hypo platí sám. Ano, na společném pronájmu by ses taky podílela, to je jasný, ale proto chce hypo, aby se nemusel někomu platit pronájem ne?
@Vesnickaholka píše:
Ehm a spolecna bonita druha a druzky Ti nic nerika?? Naopak banka bude mit radeji dva lidi v zavazku nez jednoho
A bud tak laskava a prestan urazet
„A bud tak laskava a prestan uraze“
Kde mas jistotu, ze jeji bonita je pro banku vubec zajimava, akorat furt meles jak kafemlynek furt dokola o svych predstavach, ale dulezite je, jaka je realita a o te se zakladatelja jaxi nezminuje, ty drndo!
@arinecka píše:
Když nechce, tak nechce. Atˇsi ale hypo platí sám. Ano, na společném pronájmu by ses taky podílela, to je jasný, ale proto chce hypo, aby se nemusel někomu platit pronájem ne?
Ze jako spasitel bude bydleni calovat jen on, jo? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě Váš názor na situaci. S přítelem chceme kupovat byt on má našetřeno a bude pokládat 20% z hodnoty bytu. Já se budu nadále podílet placením části hypo a samozřejmě podílet na domácnosti atd..
Přítel mě ale nechce psát k sobě na hypo byt by byl psán pouze na něj tedy by byl jeho. Já bych byla ráda tedy také psaná na hypo když se budu podílet. Přítel mi na to řekl že jak já mu k té hypo pomůžu? když nemám našetřeno a dál neřeší že se budu finančně podílet prý bych se podílela i na společném pronájmu.
No tak já asi vím, jak to tvůj přítel myslí. A v zásadě - má pravdu. Má pravdu, i když se ti to stokrát nelíbí. Z morálního hlediska se to nikomu nelíbí a proto je téma „platím část hypo, ale byt není můj“ častým bodem sváru mezi partnery. Zažila jsem to.
Tři hlavní věci:
1.) už na začátku píšeš: „S přítelem chceme kupovat byt…“. To ale není pravda. Byt bude kupovat jen on. Ty mi teď ale namítneš „ale chceme tam bydlet oba, budu platit část“. Jenže to není hypo. S tím hned souvisí bod 2.) a 3.)
Protože i když chceš platit „hypo“ i ty (naschvál v uvozovkách), tak se jedná pouze o nějakou tvoji partnerskou představu. A upřímně, tohle nemá absolutně žádnou váhu. Banku to nezajímá a nemusí to zajímat ani tvého partnera. Tvůj partner v této situaci myslí oprávněně hlavně na sebe, protože to bude pouze a jedině on, kdo bude mít hlavu na špalku, kdo bude mít u svého jména v kupní smlouvě napsáno „Dlužník“, bude to pouze on, kdo bude dokládat svůj příjem, výpisy z účtu atd., tedy se kompletně finančně obnažovat, aby úvěr získal, a bude to pouze on, kdo musí dát do zástavy buď novou nemovitost, nebo jinou, kterou mu když tak banka sebere, pokud nebude schopný dostát svým závazkům. Ani jedním z uvedených bodů nejsi zatížená ty. Veškeré případné sankce ponese on sám.
2.) Nejste manželé. To je alfa a omega celé věci. Dokud nejsi jeho manželka, nemáš žádné právo si nárokovat část právě pořizované nemovitosti a je jedno, kolik svých peněz do ní naleješ. Platí jednoduché rovnice. Vlastním celý dluh = vlastním celý byt. Vlastním polovinu dluhu = vlastním polovinu bytu.
3.) Fakt, že chceš bydlet. A za bydlení se platí. Kdekoli. Když jsi sama a chceš do podnájmu, platíš podnájem, který stanoví pronajímatel. Když jsi s přítelem, který koupí byt, pak platíš částku, kterou stanoví partner, nebo částku, na které se dohodnete. Tu částku si nazývej jak chceš, ale NENÍ TO ČÁST HYPO. Prostě není. Je to tvůj podíl na nutném nákladu na bydlení. Ta nemovitost ti nepatří, ale přesto v ní bydlíš, tak logicky musíš platit. Z toho ale nikdy nevyplývá, že si tím začínáš platit svůj vlastnický podíl. Takže není to hypo. Je to třeba příspěvek na bydlení. Pokud se ti to nelíbí, tak můžeš jít bydlet jinam (což jaksi znamená se rozejít s přítelem) a platit do kapsy někomu jinému. Situace ale bude úplně stejná - ta nemovitost ti také nebude patřit, když jim tam budeš každý měsíc platit. Budeš platit (přispívat) někomu jinému. A ten z toho třeba hypotéku zaplatí (pokud má nějakou aktivní), nebo si to strčí do kapsy a má vyděláno.
Doufám, že svou situaci už teď vidíš trochu jinou optikou. Nemáš dluh - nemáš byt - nemáš vlastnictví. Nic ti nepřipadá. Platit za bydlení, které není tvoje, je v dnešní době povinnost. Pokud takovou povinnost mít nechceš, tak nebydli. Buď třeba ve stanu, ten opravdu 10 tis. měsíčně nestojí. Bydlet v bytě ano (částka je ilustrativní).
@Anonymní píše:
Přítel mě ale nechce psát k sobě na hypo byt by byl psán pouze na něj tedy by byl jeho. Já bych byla ráda tedy také psaná na hypo když se budu podílet. Přítel mi na to řekl že jak já mu k té hypo pomůžu? když nemám našetřeno a dál neřeší že se budu finančně podílet prý bych se podílela i na společném pronájmu.
Nic bych mu nepřispívala, když si syslí na sebe. A na námitku, že bys stejně platila část nájmu, tak bych mu namítla, že on by stejně musel platit uklízečku a sexuální služby, takže se to vyrovná.
@Anonymní píše:S přítelem chceme kupovat byt on má našetřeno a bude pokládat 20% z hodnoty bytu. Já se budu nadále podílet placením části hypo a samozřejmě podílet na domácnosti atd..
Takže podle tebe VY chcete kupovat byt, ale TY máš holý zadek…Já teda zase nikdy nepochopila tuhle drzost lidí bez peněz se cpát zapisovat k někomu do hypotéky a do katastru.
Taky se mi jeden ex s holým zadkem cpal, poslala jsem ho s tím do háje, vzala hypo sama na sebe, já po 5 letech splaceno a týpek dřepí v nájmu 1kk už asi 10 let.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat