Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
To je vtipná diskuse. Já mám barák, hypotéka je moje. Chlapovi tady nikdy nebude patřit ani cihla. A i tak mu to nevadí a ještě do baráku investuje. Jsem vychcaná? Asi jo. Ale vůbec mi to nevadí. Po mých zkušenostech se o svojí střechu nad hlavou s nikým nikdy dělit nebudu.
@Birds píše:
No tak já asi vím, jak to tvůj přítel myslí. A v zásadě - má pravdu. Má pravdu, i když se ti to stokrát nelíbí. Z morálního hlediska se to nikomu nelíbí a proto je téma „platím část hypo, ale byt není můj“ častým bodem sváru mezi partnery. Zažila jsem to.Tři hlavní věci:
1.) už na začátku píšeš: „S přítelem chceme kupovat byt…“. To ale není pravda. Byt bude kupovat jen on. Ty mi teď ale namítneš „ale chceme tam bydlet oba, budu platit část“. Jenže to není hypo. S tím hned souvisí bod 2.) a 3.)
Protože i když chceš platit „hypo“ i ty (naschvál v uvozovkách), tak se jedná pouze o nějakou tvoji partnerskou představu. A upřímně, tohle nemá absolutně žádnou váhu. Banku to nezajímá a nemusí to zajímat ani tvého partnera. Tvůj partner v této situaci myslí oprávněně hlavně na sebe, protože to bude pouze a jedině on, kdo bude mít hlavu na špalku, kdo bude mít u svého jména v kupní smlouvě napsáno „Dlužník“, bude to pouze on, kdo bude dokládat svůj příjem, výpisy z účtu atd., tedy se kompletně finančně obnažovat, aby úvěr získal, a bude to pouze on, kdo musí dát do zástavy buď novou nemovitost, nebo jinou, kterou mu když tak banka sebere, pokud nebude schopný dostát svým závazkům. Ani jedním z uvedených bodů nejsi zatížená ty. Veškeré případné sankce ponese on sám.2.) Nejste manželé. To je alfa a omega celé věci. Dokud nejsi jeho manželka, nemáš žádné právo si nárokovat část právě pořizované nemovitosti a je jedno, kolik svých peněz do ní naleješ. Platí jednoduché rovnice. Vlastním celý dluh = vlastním celý byt. Vlastním polovinu dluhu = vlastním polovinu bytu.
3.) Fakt, že chceš bydlet. A za bydlení se platí. Kdekoli. Když jsi sama a chceš do podnájmu, platíš podnájem, který stanoví pronajímatel. Když jsi s přítelem, který koupí byt, pak platíš částku, kterou stanoví partner, nebo částku, na které se dohodnete. Tu částku si nazývej jak chceš, ale NENÍ TO ČÁST HYPO. Prostě není. Je to tvůj podíl na nutném nákladu na bydlení. Ta nemovitost ti nepatří, ale přesto v ní bydlíš, tak logicky musíš platit. Z toho ale nikdy nevyplývá, že si tím začínáš platit svůj vlastnický podíl. Takže není to hypo. Je to třeba příspěvek na bydlení. Pokud se ti to nelíbí, tak můžeš jít bydlet jinam (což jaksi znamená se rozejít s přítelem) a platit do kapsy někomu jinému. Situace ale bude úplně stejná - ta nemovitost ti také nebude patřit, když jim tam budeš každý měsíc platit. Budeš platit (přispívat) někomu jinému. A ten z toho třeba hypotéku zaplatí (pokud má nějakou aktivní), nebo si to strčí do kapsy a má vyděláno.
Doufám, že svou situaci už teď vidíš trochu jinou optikou. Nemáš dluh - nemáš byt - nemáš vlastnictví. Nic ti nepřipadá. Platit za bydlení, které není tvoje, je v dnešní době povinnost. Pokud takovou povinnost mít nechceš, tak nebydli. Buď třeba ve stanu, ten opravdu 10 tis. měsíčně nestojí. Bydlet v bytě ano (částka je ilustrativní).
To je dost nefér. Mohou to koupit spolu s tím, že se na splátkách budou podílet podle svých možností - to je totiž partnerství. To, co nabízí on, je sprostý obchod, takže bych mu své „služby“ taky prodávala. Je to jasný signál sobectví.
@Birds napsalas to velmi pekne, kdo chce ten pochopi, kdo nechce…at jde do stanu. Ale i bydleni v nem je mozne jen na mistech k tomu urcenych a taky to neni vubec zadarmo
- uz jen pirizovaci cena nejakeho dukladneho nepromokaveho stanu ![]()
@9Paja3 píše:
To je vtipná diskuse. Já mám barák, hypotéka je moje. Chlapovi tady nikdy nebude patřit ani cihla. A i tak mu to nevadí a ještě do baráku investuje. Jsem vychcaná? Asi jo. Ale vůbec mi to nevadí. Po mých zkušenostech se o svojí střechu nad hlavou s nikým nikdy dělit nebudu.
Prijde na to, jestli jste manzele, nebo ne.
@Vesnickaholka píše:
Jezsi, co pises za kravinykdyz budou mit vlastnictvi 70:30 a domluvi si kolik kdo bude platit na hypotece, kde budou oba spolecne, tak v pripade rozchodu staci sepsat vyporadani vlastnictvi a jeden od druheho ten podil odkoupi, vyvaze toho druheho z hypoteky a bude ji platit sam..
Edit: jaksi Ti nedochazi, ze kdyby ten chlap ted nechodil se zakladatelkou, ale byl sam a sam kupoval byt a sam mel hypo, tak plati celou splatku te hypoteky, o kterou by se prave mohli delit se zakladatlekou.. a kdyz se rozejdou, tak ji holt musi vyplatit a platit plnou splatku hypo..
když budou mít 70:30, po roce se rozejdou, slečna zaplatí 12 podílů na splátce hypo, ale on ji bude muset vyplatit ze 30procentního podílu na bytě. Blbý, ne?
@KovaJana píše:
To je dost nefér. Mohou to koupit spolu s tím, že se na splátkách budou podílet podle svých možností - to je totiž partnerství. To, co nabízí on, je sprostý obchod, takže bych mu své „služby“ taky prodávala. Je to jasný signál sobectví.
Jo holka, zivot je pes a neni fer; jak to, ze to jeste nevis? ![]()
@Karamba2020 píše:
když budou mít 70:30, po roce se rozejdou, slečna zaplatí 12 podílů na splátce hypo, ale on ji bude muset vyplatit ze 30procentního podílu na bytě. Blbý, ne?
Vzdyt jsem ji psala, ze je to drnda!
@Ahep píše:
„…on bude mit byt, splacenou cast hypoteky i Tvymi penezi a urcite i neco nastereno a Ty? Uplne holou rit “
- uplbe stejne jako nyni, tak cemu se divit? Je on snad nejaky sponzor? Ne, je to partner, prozatim.
Není to partner, je to sobec.
@Sylvania 333 píše:
Na tvém místě si odkládám peníze bokem, ať v případě rozchodu neodejdeš s prázdnou.
Jééé to nééé, to zas většina odsoudí, že si škudlí bokem, bo co kdyby…
@Ahep píše:
Jo holka, zivot je pes a neni fer; jak to, ze to jeste nevis?
Jo, život je pes a člověk jeho patník, ale partneři jsou od toho, aby sdíleli své „zdroje“. Nesnáším chlapy, co si takto syslí majetek, partnerku nechají na rodičáku vypiplat děti a pak matku vykopnou na ulici a ještě chtějí střídavku. Mlátit baseballkou po hlavě takové vychcánky.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě Váš názor na situaci. S přítelem chceme kupovat byt on má našetřeno a bude pokládat 20% z hodnoty bytu. Já se budu nadále podílet placením části hypo a samozřejmě podílet na domácnosti atd..
Přítel mě ale nechce psát k sobě na hypo byt by byl psán pouze na něj tedy by byl jeho. Já bych byla ráda tedy také psaná na hypo když se budu podílet. Přítel mi na to řekl že jak já mu k té hypo pomůžu? když nemám našetřeno a dál neřeší že se budu finančně podílet prý bych se podílela i na společném pronájmu.
Jaký na to máte názor? díky.
Jak dlouho jste spolu? Přítel s tebou evidentně nepočítá. Kdybys mu platila polovinu hypotéky, aniž by byt byl i tvůj, byla bys hodně hloupá. Trvala bych na zápisu vlastnictví přiměřené části, která by odpovídala tvému finančnímu podílu, plus spolužadatel a tudíž i spoludlužník u hypotéky. Pokud se mu ani tohle nebude líbit, víš aspoň, na čem jsi a do společného bydlení s ním bych nešla.
@Ahep píše:
„A bud tak laskava a prestan uraze“Kde mas jistotu, ze jeji bonita je pro banku vubec zajimava, akorat furt meles jak kafemlynek furt dokola o svych predstavach, ale dulezite je, jaka je realita a o te se zakladatelja jaxi nezminuje, ty drndo!
- s tim zacni u sebe, nez budes kazat druhym, laskave!
No, ale ty tady vychazis uplne ze stejnych informaci jako ja
takze tu meles zase o svych predstavach ![]()
A ta Tvoje „drnda“ je pekne detinska, ale kdyz Ti to pomuze, tak si posluz ![]()
Chybí tu dvě zásadní informace. Jak dlouho jste spolu, jestli i teď spolu žijete a jaký je váš skutečný vztah. On je rozdíl, jestli mate za sebou půl roku chození nebo spolu žijete 10 let. A druhá, kolik z hypo mu budeš přispívat. Pokud bude platit 20 tis. a ty mu přidáš 5, je to standardní příspěvek na bydlení. Byt bude jeho, předpokládám tedy, ze bude platit kuchyň, zařízení, případně rekonstrukci… a tohle všechno 1) má nějakou životnost a musí se spravovat/obměňovat, 2) pořízení něco stojí. Taky nevíme, s čím přicházíš do vztahu, jestli on skládá 1 mio a ty budeš pronajímat vlastní byt, pouštíš pronájem za 15. tis. nebo jste žili i teď spolu. Je tu spousta proměnných.
Na základě toho, cos napsala a jaký z toho mám dojem, je to za mě v pořádku. Já už bych ve svém věku do společné hypo nesla. Ale pokud bych se přestěhovala k někomu, neřekla bych ani pumpička, kdyby po mne chtěl přispět víc než na energie. Protože já vím, co stojí pořízení a vybavení bydlení. A jako reálná majitelka splacené nemovitosti bych si k sobě nenastehovala chlapa jen za polovinu energií.
Jak píšu, málo info. Ale mne spis přijde, že není vyčůraný chlapec, ale děvče
@KovaJana píše:
Není to nefér.
Ano, koupit to spolu můžou a to by pak byla samozřejmě úplně jiná situace. Ale o tom se zakladatelka vůbec nezmiňuje. Beru to tedy tak, že ona NEchce mít oficiálně dluh, ale CHCE mít oficiální přepis podílu, chce část vlastnictví. To jaksi pokulhává a takhle to prostě nefunguje.
Partnerství nastupuje v jejím případě ve chvíli, kdy on po ní NEMUSÍ chtít přesnou polovinu příspěvku. Ale méně, nebo jen tolik, kolik ona zvládne, protože ji má rád. To je partnerství. Po jiném (cizím) by totiž chtěl oprávněně přesnou polovinu. Dotyčný(-á) bude ten byt prostě užívat stejným dílem jako on. Platit prostě musí každý, kdo chce bydlet. Tečka.
Jediný případ, kdy bydlíš zdarma je ten, že na tebe spadne z dědictví barák/byt. Nemusíš vysolit ani korunu a je tvůj.
To o těch službách a obchodu… to je nevyzrálá úvaha, to nebudu komentovat.
@Ahep píše:
Ze jako spasitel bude bydleni calovat jen on, jo?
Ty jsi dneska dobre mimo.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat