Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Oféliem a netlačí tě seshora na palec boty. Stalo se mi to u jedněch botasek, tlačily mi na nehet seshora a takhle se mi pod ním udělala modřina. Odrůstalo to asi 9 měsíců.
@Aduš8 no je pravda, že do té kuchyně mám fungl nové boty a ty zezacatku tlačily, hlavně na palec a vlastně jen na té pravé noze, druhá byla ok. To mě nenapadlo, že by to mohlo být z toho ![]()
Ale i mezi prsty mám jakoby odlouplou kuzicku mistama a hlavně po koupeli cítím, jak to štípe, a to podle známe je plíseň. Tak jsem si myslela, že i ten palec je zároveň taky plíseň.
Na tu kůži mezi prstama kup Camesten crém, ale u toho nehtu bych fakt řekla, že je to modřina…plíseň vypadá jinak, ten nehet se začne jakoby olupovat, může zbělat nebo zežloutnout a většinou vypadá, jako by to bylo více vrstev.
Holky, tak jste mi alespoň trošku zvedli náladu. Jestli to opravdu není plísen, tak jsem šťastná
![]()
@Oféliem možná jestli se ti potí nohy, tak zkus používat normální dětský pudr
Zasla bych asi na kozni, tam ti reknou. Manzel ma plisen na palci a ma ho teda zluty, vypada to uplne jinak. Kozni doporucil Exoderil (zatim uz skoro mesic lezi netknuty) a povidal, ze plisen se leci cca 9 mesicu. Mamka ji mela taky a presne za o mesicu se ji zbavila.
Ahoj holky,
som uplne zdesena. Chodim na pedikuru a shellack- nechty som mala stale pekne upravene. Minule som mala suchsiu pokozku okolo a sla som si ju natriet a nasla som toto!!! Zhrubnute nechty
zhora som ich nevidela… je to plesen? Bojim sa,co na to povie dr a velmi sa hanbim. Na hygienu si potrpim nechapem,kde som to chytila (mozno v tom salone)… mal to niekto take? Co by ste mi odporucili?
Dakujem ![]()
Anonym lebo je to moc haklive.
Plíseň se může vytvořit i pod tím lakem,nehty nedýchají. Ale není se zač stydět,dá se chytit téměř všude,kde člověk chodí bos. Lékař předepíše léky,nejlepší jsou tablety,které působí vnitřně,ty laky a kapky,co se natírají většinou tolik nepomáhají. Mají nižší koncentraci.
Nevím, jestli někoho potěším, ale tímto onemocněním trpím od cca 15 let, dnes je mi 43. Když jsem s tím byla tenkrát na kožním, tak jsem měla jen nepatrné bílé tečky, co se olupovaly. Tenkrát na to nic nebylo, jen koupat v octu, ale pubertacka si přece nebude máčet nohy v octu, když nic není vidět. Za pár měsíců jsem již měla pěkně silný nehet na malíčku a to jsem se již styděla, postupně to rostlo a až po svatbě mi manžel říkal, že mám jít k dr, že se to již dá léčit. Celá červená jsem šla na kožní a když to dr viděl, tak prý to mám takové, že se s tím nedá nic dělat, ale nějaké kapičky mi dal. No a od té doby kolotoč neúspěšná léčba rezignace a pořád dokola. Veškerá léta strávená v po nožkách, jednu dobu jsem ani k vodě nechtěla, jen kde byl písek nebo bahno a při první příležitosti si nehty jakoby obaluji v písku. Sice jsem se s tím za ty roky naučila žít, ale příjemné to není. Dr mi celkovou léčbu celkem rozmlouvala, prý to je pořádný zápřah na játra a kdovy jaký zázrak to také není. Ostatní léčby sice růst zastavily, ale bylo to asi všechno. Tak jsem to nechala být a zkusila ocet, ale tak, že jsem vatu polila durcj octem, dala do plastového sáčku a šup na noc na nehty, to i dt viděla zlepšení, jenže jak děti rostly, postupně jsem opět nehty zanedbavala. Vlastně nejvíc ze všeho mi pomohla ta houbička, taky jsem nechtěla nalitnout, tak jsem pečlivě studovala s manželem a nakonec to objednali. Na zkoušku
. Tím, že to mám tolika let, tak to opravdu trvalo, ale mírné zlepšení bylo patrné vlastně hned. Po pár letech aplikace začíná na palci být vidět měsíček a ta tlustá část z poloviny odrostla, asi budou muset nehty odrustat ještě hodně dlouho, ale je to super, vezmu si lavorek, pustím film a louhuju těch doporučených 40 minut i déle. Funguje mi to víc než to na noc dávat na vatu. Ale co jsem koukala, teď jsem měla asi rok a půl pauzu kvůli stěhování a rekonstrukci a nehet se vůbec nehoršil, spíš odrustal. Ale pomaleji. Tím, že pořád je toho nad hlavu, tak si koupele dělám tak jednou za půl roku, jak kdy, i po tom měsíci a nehet roste fakt lepší a lepší. Sice z výšky stále vypadá jinak, ale roste slabší a čím dál víc bledne. Tak třeba se brzy dočkám i žabek. Ten malíček mi tak nevadí, ale ostatní prsty jsou na ráně. Jenže já si za tu dobu tak zvykla na ty ponožky, že i v těch největších vedrech mi je zima na nohy ![]()
Babská rada, namočit vatu do citronové šťávy, přiložit na 15min., opakovat 3× denně po dobu jednoho měsíce.
I já přidám svou zkušenost. Plíseň na nehtech jsem chytila jako puberťačka od táty. Když jsem se osamostatnila a plíseň na nehtech byla horší, šla jsem na kožní. Je to cca 10 let zpět. Tehdy mi dr napsala exoderil mastičku. Docela jsem to zanedbávala. Občas jsem měla „záchvat“ Pokusu o samoléčbu, takže jsem si koupila exoderil roztok a masti a nějaké období poctivě kapala, mazala, jindy zas na to kašlala. Až letos v létě do mě nový přítel ryl tak dlouho, až jsem se objednala na kožní. Jeden palec komplet, druhý z poloviny a pak ještě oba prostředníčky na nohou zasažené. Dr se zděsila, že s tím jsem víc jak 10 let a napsala mi tabletky Terbinafin na tři měsíce. Dnes jsem vzala poslední tabletku. Mě rostou nehty docela rychle, takže za ty tři měsíce mi odrostly 2/3 poškozeného nehtu. Jedna krabička léků stála 72kč!! Takže celá léčba ani ne 300. Kdo můžete, neváhejte a nechejte si napsat prášky. Sice je to asi dryák, ale opravdu pomáhá rychle a nevyždíme Vám peněženku narozdíl od nějakých mastiček a roztoků z reklam.
Systémová antimykotika bych brala až když by fakt nebyla jiná cesta…
Dobře funguje tea tree a dost se mi osvědčil antikovid gel.
Je mi 48 let trpím už 28let plísní nohou vše jsem vyzkoušela a marně. Asi před měsíce jsem pravidelně brala omega 3 olej, s vitamínem A, D, E. Mám krásné nohy bez suché kůže, bez svědění. jsem šťastný člověk že mám opět krásné nohy. Doporučuji všem
![]()