Plynový kotel, co s ním může být?
- Fotoalbum (5)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lea40 Hledat autorizovaný servis podle značky kotle, pokud si s ním ten minulý neporadil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lea40 píše:
@Pedro 00 to je dneska, jako hledat jehlu v kupce@Amys zkusím se zeptat muže, jestli ví kolik tam má být tlak, díky
My jedeme pres krbovou vlozku, takze u te je tlakomer a ten udava idealni tlak kolem jedne. jinak je tam cervene pole, do ktereho kdyz se tlak dostane, tak se spusti pojistny ventil. Takze opravdu je potreba zjistit idealni tlak pro vas topny system.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
Ještě mě napadla jedna manipulace, ale ta by byla takříkajíc o hubu: Tlak v topném systému by se dal zvýšit tím, že dopumpujete vzduch do expanzní nádoby (myslím že je v kotli). Dá se to udělat normálně ruční hustilkou na kola. Jak vyleze tlak na nějakou nastavenou hodnotu, tak by měla taková pojistka kotel odblokovat (případně zkusit ještě jednou kotel vypnout z elektriky a znova zapnout). Na kotlech DESTILA a dalších českých bývala tato hodnota 0,8 bar. Je tam ale riziko protržení membrány v expanzní nádobě, pokud předtím neuděláte celkovou diagnostiku kotle a dofukujete naslepo… Uvnitř expanzky totiž musí být objem vody a objem stlačeného vzduchu v určité rovnováze, jinak se membrána protrhne. (Zkuste se podívat do návodu ke kotli, jestli se tam píše něco o tlaku uvnitř TEN - tlakové expanzní nádoby…)
Ale mám takový dojem, že u závěsných kotlů Protherm a DAKON je tato manipulace vyhrazena servisním technikům.
Pokud tohle někdy uděláte, stane se toto: tlak v expanzní nádobě musí být vždy nižší (dává se o 0,2 baru) než tlak v kotli. Pokud odvzdušňujete radiátory, musíte si prve uvědomit, odkud se mohl v uzavřené a těsnící topné soustavě vzít vzduch.
Jedním ze zdrojů (skoro vždy) je expanzní nádoba. Ta slouží k tomuto: jak se voda v topení ohřívá, podle fyzikálních a vám všem jistě dobře známých zákonů, zvyšuje svůj objem. Pokud by byla voda bez možnosti úniku, zvyšoval by se tlak v topení, buď by praskl nakonec kotel nebo radiátory. Vodě se proto dává prostor, aby se mohla rozpínat v expanzní nádobě. Její objem se musí dobře vypočítat, protože ventilkem vzduch běžně uniká a pokud by nebyla dostatečná rezerva (servis a kontrola se dělá jednou ročně a o vzduch z nádoby určitě unikne) dojde k tomu, že z důvodu nedostatečného prostoru k expanzi nahřívané vody zase stoupne tlak. Na kotli máte pojišťovací ventil zvaný pojišťovák, má hodnoty jak u kterého kotle 2,5 nebo 3 bary. U této hodnoty tlak vody přetlačí pružinku pojišťováku a ten přebytečný tlak odpustí. V reálu jakmile se těsnící gumička odlepí od sedla, díky svinstvu v topení se mezi ně dostane zrníčko nečistoty a pojišťovák začne soustavně kapat. Přijede servisák a místo, aby ho vyčistil v ceně výjezdu nebo půlhodině práce, kterou zaplatíte stejně, vám ho vymění. Podle toho, jak který kotel, 150 až 1500,–Kč. To nepočítám ještě skutečnost, že ho nemusí mít skladem a někam pro něj jede. Čili čas a cesta navíc. To jen abyste si uvědomily možné souvislosti těch nejprimitivnějších závad.
Takže jedna z možných příčin vzduchu v radiátorech je neošetřená expanzka, kde žije v teplíčku milirada bakterií, kterým pryž vodního vaku chutná a ony ji nakousnou a vzduch z nádoby se tak dostane do vody. Pomaličku, ze začátku jen mikrobublinky, ale furt. Příčiny toho, že tam mohou být nějaké bakterie, je opět mizerná montáž a ještě lepší servis. ![]()
Bakterie se dá velmi snadno zlikvidovat. Lepší pro firmu je ale dát novou expanzku za 2000,–Kč než v rámci ceny servisu nalít za stovku Q 800 od AV EQUEN. Na té expanzce mají více než stovku marže… A cesta pro ni a čas výměny…
Takže pokud dohustíte expanzku při poklesu tlaku vody, s pravděpodobností 100% ji přehustíte. A dosáhnete toho, že z ní pro rozpínající se vodu vytvoříte pevnou překážku a expanzní prosto se rázem do tlaku vzduchu v expanzomatu rovná nule. Čili když nahustíte expanzku na 1.8 bar, bude expanzní prostor fungovat až od tlaku vody 1.8 bar. Při každém topení pak bude pružinka pojišťováku nadměrně namáhána, unaví se a on nakonec začne téct. Nemluvím o tlakovém namáhání kotle i radiátorů.
Expanzka se může hustit jen při tlaku vody rovném 0,0 baru, čili vypuštěném kotli. Jinak na ní změříte nesmysl a dohustíte ji na další nesmysl. Viz návod k ní. Viz návod k některým kotlům. Po nahuštění následuje co? Samozřejmě slinečka jedovatá na konec ventilku, zda neuchází!
Na manometru kotle pak sledujete, zda tlak nepadá - únik vzduchu z expanzky není už veliký. Pokud spadne u již vyvařené topné vody za týden na hranici, kdy tlakový ventil kotel vypne, nachystejte si dva tisíce rovnou na novou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tlak v kotli
Ahoj, obnovuji vlákno. Mám kotel Baxi 240i, jsem tu v pronájmu a vůbec se v tom nevyznám. Každopádně mi klesl tlak vody a kotel začal hučet, už se mi to tu jednou stalo a majitel mi poradil, ať dopustím na 1,5-2,tak jsem dopustila na 1,9,zapnula kotel a sledovala ho. Při zahřívání se natlakuje na 4, což mi přijde hodně, na internetu jsem hledala tabulky a tam je napsáno 3. Co s tím? Předem děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucik931 píše:
Ahoj, obnovuji vlákno. Mám kotel Baxi 240i, jsem tu v pronájmu a vůbec se v tom nevyznám. Každopádně mi klesl tlak vody a kotel začal hučet, už se mi to tu jednou stalo a majitel mi poradil, ať dopustím na 1,5-2,tak jsem dopustila na 1,9,zapnula kotel a sledovala ho. Při zahřívání se natlakuje na 4, což mi přijde hodně, na internetu jsem hledala tabulky a tam je napsáno 3. Co s tím? Předem děkuji za odpovědi.
Ahoj no 4 už je opravdu moc pokud tak to odpusť odvzdušňovacim šroubem na radiátoru já napouštim za studena kolem 1.2. Hlavně tu vodu dopouštěj do studeného kotle. A nekape ti nejde radiátor nebo třeba přetlakový ventil u kotle? Voda jen tak nezmizí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když dopouštím vodu čekám až se kotel zapne a hned vodu zastavím. Nevím ak to mátevy, my máme kousek od kotle na trubkách ventily a tama nám unikala voda. Musely se vyměnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arada nu je to úplně ten nejnižší provozní tlak chce to alespoň o něco víc. Ale přesný údaj je podle výpočtů když se dělá otopný systém @Lucie_Sx tak snad dopuštění vody zvládá manžel? Dokud jde jen o tu část s vodou tak není tolik co zkazit na tu plynovou to samozřejmě je jistější někoho zavolat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx píše:
Jakmile jde o kotel, volam plynare…
Problém není v kotli, ale v topení a trubkách.
Taky příležitostně musím dotlakovat kotel.
- Citovat
- Upravit
@Černá vdova ono většinou když to někomu kape raději tam dá vaničku než aby opravář vypouštěl topení a pak to prepajel nebo pretesnil. Když to nedopouštis každou chvíli tak je to celkem dobrý
a lepší vydržet do léta
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JiříkMazlík děkuji, zkusila jsem to odpustit radiatorem na 1,2,tak uvidíme, co to udělá 🙂 Jinak voda odnikud nekape, a jsme tu druhý rok a dotlakovala jsem podruhé 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucik931 tak doufám že to bude dobré. Ono stačí únik který není vidět se na měděných trubkách u spoje udělá jen měděnka a voda se stíhá odpařit a za rok se to nascita ty microkapky. Když by něco tak napiš do SZ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus napsat dotaz spíše sem: https://forum.tzb-info.cz/vytapeni-obecne Tam ti spíše někdo poradí.
- Citovat
- Upravit
@JiříkMazlík píše:
@arada nu je to úplně ten nejnižší provozní tlak chce to alespoň o něco víc. Ale přesný údaj je podle výpočtů když se dělá otopný systém @Lucie_Sx tak snad dopuštění vody zvládá manžel? Dokud jde jen o tu část s vodou tak není tolik co zkazit na tu plynovou to samozřejmě je jistější někoho zavolat
Samozřejmně že zvládá manžel, vymění i ty ventily. Jinak i já zvládnu dopustit vodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JiříkMazlík píše:
@Černá vdova ono většinou když to někomu kape raději tam dá vaničku než aby opravář vypouštěl topení a pak to prepajel nebo pretesnil. Když to nedopouštis každou chvíli tak je to celkem dobrýa lepší vydržet do léta
Mně mizela voda ze soustavy, když jsem měla starý kotel. Divné bylo, že nikde nebylo vidět, kde to utíká. Teď mám dva roky starý (teda vlastně nový) kotel, už jsem vodu dopouštěla, ale dělám to fakt nerada.
- Citovat
- Upravit