Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
chtěla bych se zeptat, plánujeme koupit byt, kde je plynový kotel, jelikož z něho mám opravdu nahnáno, rádi bychom ho zlikvidovali a připojili elektrický bojler.
Máte s tím někdo z Vás zkušenosti? Případně na kolik Vás taková “přestavba” vyšla?
Díky za všechny odpovědi ![]()
„Přestavba“ moc nebude. Musí tam být dostatečně silný přivod elektřiny a tedy i dostatečné domovní jističe. Jinak se přestane používat komín a ostatní zůstane- včetně trubek. Tedy náklady- nový bojler, zvýšená spotřeba elektřiny, omezení spotřeby plynu, nutný elektrikář, možná potřebná revize, možná změna tarifu… Takže třeba 30.000?
Co budeš přesně nahrazovat čím?
Kotel je na vytápění, případně i navíc ohřeje vodu, bojler je pouze na ohřev vody.
Nenahrazujes náhodou plynovou karmu?, ta jenom hřeje vodu a vytápění je zajištěno centrálně pro celý bytový dům?
@jirik9 Ano přesně tak, je tam centrální vytápění, jde jen o ohřev vody
@Ivan PPZ To jsem si představovala něco horšího a dražšího. Plynové trubky se tedy vytahovat nemusí? ![]()
Odhadni velikost bojleru, podle toho uvidíš jaký je nutny příkon a jestli bude stačit el. přípojka. S bojlerem se ti zřejmě vyplatí pořídit si tarif s nízkou sazbou proudu, takže se bude muset provést revize tohoto zapojení. Má to výhodu že ho pak můžeš využít třeba i na pračku a jiné větší spotřebiče. A pokud se plyn nepoužívaná na vaření tak se může úplně odpojit a ušetřit tak další drobné.
@jirik9 S tím počítáme
, moc děkuju za odpověď, hodně mě to uklidnilo, určitě bychom si pozvali odborníky, protože jsme v tomhle směru úplný laici ![]()
@jirik9 Jo, jo to už vím, musím si to u společnosti ohlídat, kdy se bude spínat ![]()
Počítáš s tím, že v bojleru máš omezený množství vody a pokud ji spotřebuješ, čekáš dlouho na ohřev nové? Plyn ohřívá průtokem okamžitě.
@Janli
Vím a počítám s tím. Mám s plynem bohužel špatnou zkušenost, hodně špatnou, proto se toho tak bojím a radši bych volila bojler ![]()
Nahrazovat karmu bojlerem je špatné rozhodnutí. Bojler nemá proti karmě vůbec žádnou výhodu. Má krátkou životnost, je obtížně opravitelný, voda z něj není čistá, je jí omezené množství, zabírá více místa a ohřev elektřinou je výrazně dražší. Karma proti tomu je provozně levnější, poskytuje neomezené množství čisté vody, je velice jednoduchá, spolehlivá, levně a prakticky do nekonečna opravitelná. Dodnes je možné koupit náhradní díly na více než šedesát let starou PO35. Špatná zkušenost musí být nějaký extrémně výjimečný případ.
@JTom píše:
Nahrazovat karmu bojlerem je špatné rozhodnutí. Bojler nemá proti karmě vůbec žádnou výhodu. Má krátkou životnost, je obtížně opravitelný, voda z něj není čistá, je jí omezené množství, zabírá více místa a ohřev elektřinou je výrazně dražší. Karma proti tomu je provozně levnější, poskytuje neomezené množství čisté vody, je velice jednoduchá, spolehlivá, levně a prakticky do nekonečna opravitelná. Dodnes je možné koupit náhradní díly na více než šedesát let starou PO35. Špatná zkušenost musí být nějaký extrémně výjimečný případ.
Má minimálně jednu výhodu, a to tu, že když si chce člověk umýt ruce, teče mu okamžitě teplá voda. My máme plynový kotel a než se voda ohřeje, logicky to trvá. Takže já si většinou myju ruce studenou vodou, což v zimě, kdy je voda ledová, moc příjemné není.
@JTom
To je možné, ale jak jsem psala moje zkušenost je opravdu strašně špatná a i když píšete, že je to určitě výjimečná situace, s malým dítětem to nebudu riskovat, jestli jsem jedna z tisíce, které se to stane..
Zkušenost bohužel zůstává v hlavě ![]()