PN hned po MD - z čeho se bude počítat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
PN hned po MD - z čeho se bude počítat?
Ahojte maminy…mám doma 10ti měsíčního chlapečka a od ledna pobírám rodičovský příspěvěk. Celé těhotenství jsem byla na PN z důvodu rizikového zaměstnání. Rodičák si od nového roku mohu libovolně upravovat,popřípadě ukončit a zbytek mi doplatí. Plánujeme druhé dítě a chtěla bych to zkusit s návazností na první. A jelikož stát nám taky zadarmo nic nedá,chtěla jsem být mazaná - zkusit otěhotnět, zrušit rodičák, zbytek peněz si nechat vyplatit a jít na PN jako těhotná. Nevím ale, jestli by to tak šlo a z čeho by se mi pak počítala výše PN (při prvím těhu to bylo 75% z platu(14500),smlouva se zaměstnavatelem stále trvá).A pokud bych mezi rodičákem a PN nemusela jít do práce. Jestli máte některá zkušenost nebo víte jak to teď chodí,byla bych ráda za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Stat ti ale RP najednou nevyplati, maximalni cerpani je 11500. (A jeste omezene vysi mzdy)
- Citovat
- Upravit
Nejde zrušit rodičák a nechat si vyplatit zbytek. Můžeš si zkrátit dobu pobírání a podle toho se přepočítá jeho výše.
Plus rodičovský příspěvek je něco jiného než rodičovská dovolená v práci. Takže nemůžeš jít na neschopenku, pokud máš v práci nahlášenou rodičovskou dovolenou.
Nedávno jsme to tu řešily někde…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sice mi na začátku na sociálce tvrdili, že pokud bych musela třebas po roce do práce, tak mi zbytek bude vyplacen na účet,ale nevadí–dejme tomu,že ne a dali by mi to třebas na 5×- mě by čas nehonil
Kdybych v práci oznámila, že jsem ukončila rodičovskou dovolenou , ale jdu na PN? To už by spíš záleželo asi jen na nich ne?-jestli budou souhlasit nebo mi dají rovnou výpověď?(to bych samozřejmně nechtěla):)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
holky, omlouvám se za OT, ale když mám nahlášenou v práci dovolenou na tři roky a náhodou bych otěhotněla dřív, tak normálně nastoupím na MD třeba ve dvou letech prvního potomka. Tam není co řešit, ne?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
CokeLady
Už asi začínám chápat poentu toho, proč to nejde ![]()
Jakýpak ochcávání? Porodné jsem nedostala, ani na jeden příspěvek,který bych jako mamina mohla dostat, nárok taky nemám…a pokud chce ženská víc jak jedno dítě nezbývá ji nic jiného, než udělat mezi nimi min.4letý věkový rozestup. Protože takle ze 7 000,– sotva uživím rodinu, natož trebas koupit tomu druhému dítku novej kočárek..už na to první jsem měla kočárek z bazaru:(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šáriii
Jde to, jde to, já to jen „zkoumám“ z hlediska finančního..:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, z hlediska finančního. Teoreticky, když by se dalo to nejrychlejší čerpání (které vyčerpáš ve dvou letech prvního dítěte), tak se dá rovnou jít na druhou MD a tudíž o žádné peníze nepřijdeš. Tak to chápu já. Mezi dětmi pak bude plus mínus dva a půl roku rozestup
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@X-333 píše:
Sice mi na začátku na sociálce tvrdili, že pokud bych musela třebas po roce do práce, tak mi zbytek bude vyplacen na účet,ale nevadí–dejme tomu,že ne a dali by mi to třebas na 5×- mě by čas nehonilKdybych v práci oznámila, že jsem ukončila rodičovskou dovolenou , ale jdu na PN? To už by spíš záleželo asi jen na nich ne?-jestli budou souhlasit nebo mi dají rovnou výpověď?(to bych samozřejmně nechtěla):)
Ne, pokud nestihneš vyčerpat těch 220tis. protože se narodí další dítko a rodičák budeš čerpat znovu na něj - tak ti to prostě nevyplatí ten zbytek od prvního…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šariii
Máš pravdu.Z mého pohledu, kdyby to šlo tak jak si představuju,by to bylo -takhle: Beru teď 7000,– měsičně, až malýmu bude cca 2,5roku, tak bych otěhotněla a zbytek rodičáku bych si nechala doplatit(třeba i postupně) a nastoupila bych na PN, na které budu 9 měsíců pobírat 14500,–(pokud by se mi to pčítalo jako při první),po porodu mi pak půjde znovu MD-14500,– a pak budu zasejc pbírat 7000,– /3 roky. Pro mě byto bylo 6,5 roku doma s dětma s finanční injekcí:)…a jesště aby jste rozuměli nevadí mi chodit do práce- jen mám práci „na prd“ a myslím si, že až si odbydu děti, užiju si jí ještě dost:)
A to jak si tu plánuju berte z rezervou - vím, že otěhotnět nemusím, nebo dřív či pozdějc…jen sonduju možnosti:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
…a nebo zůstat doma na rodíčáku do tří let 1.dítěte a ve chvíli nástupu do práce jít na PN -už třebas ve 3.měsíci těhu-to by teoreticky šlo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Možný postup je takový, že beru rodičák na první dítě, otěhotním, spočítám si, kdy budu nastupovat na mateřskou, zkrátím si pobírání RP do toho data - spočítá se, kolik peněz jsem vyčerpala, zbytek se podělí počtem měsíců a vyjde měsíční částka samozřejmě s tím limitem 11500,– (myslím, že podle výše PN bys mohla čerpat tu nejvyšší, ale nevím jistě) a tak si vyberu co nejvíce peněz před nástupem na druhou MD. Ale pokud nevyčerpám všech těch 220000,– tak prostě smůla, žádný zbytek se pak vyplácet nebude. Ani najednou, ani na 5×.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@X-333 píše: …a nebo zůstat doma na rodíčáku do tří let 1.dítěte a ve chvíli nástupu do práce jít na PN -už třebas ve 3.měsíci těhu-to by teoreticky šlo ne?
Jo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě do toho uvažování zahrň to, že budeš mít vycházky dvakrát denně pár hodin a že chodí čím dál tím víc kontroly i na těhotný, takže nebudete moct s malým ani pořádně ven, bude kvůli tomu s tebou zavřený doma, na nějaký výlety zapomeň, víkendy mimo domov musíš hlásit a měla by ses na tom místě taky zdržovat a dodržovat léčebný režim. Sice bys nějakou kačku vydělala, ale rozmysli si, jestli by ti to za to stálo. Jestli není lepší na tom mimču začít pracovat dřív, abys z RD po 3 letech přešla rovnou na MD ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- já na první neschopence měla vycházky od 8 do 20hod vkuse- jestli je to teď jinak je to asi fakt, že bych tím omezila i toho klučinu mýho uřvanýho:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit