Co po střední škole

Anonymní
8.11.20 11:03

Po střední škole

Zdravím,
Mám několik otázek ohledně toho, co bude dál, a nějak si s tím zkrátka sama nevím rady.

Na příští školní rok jsem se chtěla hlásit na vysokou nebo učební obor. Tou dobou za sebou budu mít čvtrtý ročník jiné SŠ. Je možné, že v případě další SŠ bych na nějaké předměty nemusela chodit? Hlavně teda v případě, že bych neodmaturovala, ale měla vysvědčení o absolvování čtvrtého ročníku.

Má někdo zkušenost s brigádou počas docházky na střední školu? Ne jen o přivýdělek, ale abych utáhla nájem a uživila se. Chceme si s kamarádkami pronajmout byt, takže budu muset počas studia vydělávat. Dá se to zvládnout? Trochu se bojím, hlavně když budu mít za sebou praxe a ještě se ten den potáhnout do další práce…

Když bychom měly byt, jak je to s různými příspěvky?
V prvé řadě jde o to, že jedna z nás byla v pěstounské péči, a aby počas studia dostávala příspěvek, musí být hlášena u pěstounů nebo na koleji. Je nějaká možnost, že by tento příspěvek společným bydlením pobírala stále? Nebo to budeme muset řešit jinak?
A jak je to s životním minimem, příspěvkem na bydlení a dětskými přídavky? Pokud se sčítá podle příjmu nás všech, tak je nejspíš možné, že na žádný z těchto příspěvků nedosáhneme?
Nikdy jsem toto nemusela řešit a nevím, jak toto funguje…

Vím, že bych do 26 let při studiu měla dostávat něco od rodičů, ale ti mi říkali, že pokud neodmaturuju a nepůjdu na vysokou, tak mě živit nebudou. Resp. mám šanci v září a pak že mě nenechají dodělat maturitu…
Takže kdybych maturitu neudělala a šla na střední, tak ani na nějakou jejich pomoc spoléhat nemůžu.

Neví někdo něco okolo toho všeho? Snažím se informace najít různě po internetu, ale jestli někdo má zkušenost, budu ráda, když se podělí.

Děkuji za přečtení a odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
8.11.20 11:06

Takže.. 1.pokud jdes na další SŠ, tak musíš absolvovat všechny předměty, nelze vynechávat. Taky se další SŠ vesměs nebere jako soustavna příprava na zaměstnání, takže se může stát, že když dáš návrh na alimenty na soud, tak je nepriklepne.. Nechápu, jak chceš bydlet sama, když nemáš na nájem.. Tak jdi místo další SŠ do práce a pak můžeš bydlet sama. Jinak ano, sčítají se všechny příjmy všech členů domácnosti.. Sosat stát není tak jednoduché :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7735
8.11.20 11:17

A co jit normalne do prace a dalsi SS si udelat dalkove? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
8.11.20 11:22

...

Nevymýšlejte s holkama ptákoviny a koukejte se učit. Udělej si maturitu a pak zkus VŠ. Naděláš se za život ještě až až, neboj. A bydli buď doma, nebo na koleji. Stejně tak tvoje kamarádky. Znám jednu takovou, co se osamostatnila, myslela si, že to s brigádou nějak finančně dá, jenže restaurace pozavíraly, brigádu žádnou nemá a nájem se zaplatit musí, že jo? Takže teď musí tajně obveselovat pány, aby ten nájem vůbec zaplatila.

Ta další SŠ je ztráta času. Běž na VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10694
8.11.20 11:31

Takže už předem počítáš s tím že neodmaturuješ? Tak to asi žádné vysvědčení ani nedostaneš ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.11.20 11:36

No teda. Přemýšlet ještě na škole, na jaký dávky budu mít nárok, to je teda mazec. 8o
A jak už tady někdo psal, nevymýšlej blbosti, uč se a odmaturuj. Pak běž na VŠ nebo do práce. Učňák si můžeš dodělat dálkově vždycky. Nedivím se rodičům, že to nechtějí podporovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
8.11.20 12:11
@Anonymní píše:
Na příští školní rok jsem se chtěla hlásit na vysokou nebo učební obor. Tou dobou za sebou budu mít čvtrtý ročník jiné SŠ. Je možné, že v případě další SŠ bych na nějaké předměty nemusela chodit? Hlavně teda v případě, že bych neodmaturovala, ale měla vysvědčení o absolvování čtvrtého ročníku.

Má někdo zkušenost s brigádou počas docházky na střední školu? Ne jen o přivýdělek, ale abych utáhla nájem a uživila se. Chceme si s kamarádkami pronajmout byt, takže budu muset počas studia vydělávat. Dá se to zvládnout? Trochu se bojím, hlavně když budu mít za sebou praxe a ještě se ten den potáhnout do další práce…

Vím, že bych do 26 let při studiu měla dostávat něco od rodičů, ale ti mi říkali, že pokud neodmaturuju a nepůjdu na vysokou, tak mě živit nebudou. Resp. mám šanci v září a pak že mě nenechají dodělat maturitu…

A co raději se začít pořádně učit aby jsi udělala maturitu na první pokus příp. na další, ale udělala. A ne vymýšlet nějaké scénáře co by kdyby
Jinak rodičům nevěř, to že neuděláš maturitu v červnu, neznamená že budeš mít jen pokus v září. Máš další pokus další léto a rodiče nemají právo ty tento další pokus zakázat. Přihlášku k maturitě si stejně vypisuješ ty jako plnoletá osoba a rodiče o tom fakt nerozhodují.
Raději běž na vš ta ty dá víc než sš učnák. A neshazuj se tak, ono jako buď vš nebo učňák je fakt šílené. Když už tak střední s maturitou. Jinak buď opakovat čtvrtý ročník na stejné škole a nebo jiná škola podobného či stejného oboru a domluvit se s nimi, ale ano mohou ty uznat některé předměty.
Jen si myslím že v tu chvíli nemáš nárok na alimenta. Když budeš mít nějaké ukončené vzdělaní, tak další střední už není příprava na střední a tedy by ty alimenta platit nemuseli.
Ale zkus si zajít s kámoškou nebo aspoň napsat na ospod. Oni vám pomohou víc a líp, než my tady.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
8.11.20 12:12
@Plmo píše:
Takže už předem počítáš s tím že neodmaturuješ? Tak to asi žádné vysvědčení ani nedostaneš ne?

Mám studenty, u kterých už teď VÍME, že neodmaturují. :nevim: Za normálních okolností by loni neukončili třeťák. Vysvětlujeme, přesvědčujeme, motivujeme…

„Ale paní učitelko, kámoš se taky neučil a dal to. A teď má barák a dvě auta…“ :zed:

A tak třeba jim to letos ministerstvo příklepne i bez matury, že jo… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65418
8.11.20 12:14

@smajlik345 jasne, ze ma pak znovu termin na jaře. Ale uz nebude student, takze ji nemusi zivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
8.11.20 12:15
@smajlik345 píše:
A co raději se začít pořádně učit aby jsi udělala maturitu na první pokus příp. na další, ale udělala. A ne vymýšlet nějaké scénáře co by kdyby
Jinak rodičům nevěř, to že neuděláš maturitu v červnu, neznamená že budeš mít jen pokus v září. Máš další pokus další léto a rodiče nemají právo ty tento další pokus zakázat. Přihlášku k maturitě si stejně vypisuješ ty jako plnoletá osoba a rodiče o tom fakt nerozhodují.
Raději běž na vš ta ty dá víc než sš učnák. A neshazuj se tak, ono jako buď vš nebo učňák je fakt šílené. Když už tak střední s maturitou. Jinak buď opakovat čtvrtý ročník na stejné škole a nebo jiná škola podobného či stejného oboru a domluvit se s nimi, ale ano mohou ty uznat některé předměty.
Jen si myslím že v tu chvíli nemáš nárok na alimenta. Když budeš mít nějaké ukončené vzdělaní, tak další střední už není příprava na střední a tedy by ty alimenta platit nemuseli.
Ale zkus si zajít s kámoškou nebo aspoň napsat na ospod. Oni vám pomohou víc a líp, než my tady.

V srpnu přestává být studentkou. Na další dva pokusy ovšem nárok má i bez rodičů.

Bez matury bude další SŠ souvislá příprava na život, rodiče budou muset platit alimenty - tedy pokud to dá k soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
8.11.20 12:21
@vokishka píše:
@smajlik345 jasne, ze ma pak znovu termin na jaře. Ale uz nebude student, takze ji nemusi zivit.

Nemusí ji živit to sice jo, ale oni ji přímo řekli že ji maturitu ani nenechají dodělat. Tedy nejspíš že ji další termín zakážou či co. I když na to nemají právo

• Citovat
  • Upravit
65418
8.11.20 12:25
@smajlik345 píše:
Nemusí ji živit to sice jo, ale oni ji přímo řekli že ji maturitu ani nenechají dodělat. Tedy nejspíš že ji další termín zakážou či co. I když na to nemají právo

Tak je otazka, co tim mysleli. Treba to, ze ji nebudou jen tak zivit. Pochybuju, ze by byli s prominutím tak b.bi,any nevěděli, ze bude plnoleta a oni rozhodovat nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.11.20 13:05

1. odmaturuješ - je možné, že teď si zaplavená úzkostí, která ti to může docela odsabotovat, ale máš spoustu času se jí naučit zvládat. Pořiď sobě tuto knihu a když to nebude stačit - tedy když se nebude dařit začít používat praktické techniky, co snižují úzukost, tak si najdi psychologa/ložku a řeš to s ní. To ti zároveň pomůže i se strukturováním přípravy na maturitu. Času je dost, takže když se začneš připravovat, tak furt máš možnost dohnat ledacos i když si případný flink - jen prostě potřebuješ začít a vydržet. Pokud jsi naopak vystresovaná panikářka co vidí ty nejčernější scénáře, tak klíčové je naučit se krotit úzkost - která ti pak výsledek zkoušky umí zcela zničit, i když to umíš.

https://obchod.portal.cz/…e-z-uzkosti/

2. Pokud nechceš studovat veterinu a nebo medicínu, tak práce a studium se stíhat dá - při přihlášení na nějakou jinou sš ti nejspíš společné předměty uznají, ale je to škola od školy. Stejně tak můžeš střední dodělat dálkově a přitom se normáln živit. Jak ty, tak tvoje kamarádky.

3. kamarádka v pěstounské péči, pokud odejde z pěstounské péče nebude mít žádný nárok na peníze navíc a jejím pěstounům skončí pěstounská podpora.

4. ohledně ostatních příspěvků na studentském bytě - spíš to bude dost složité. Jestli na to dojde, tak se zajděte poradit do občanské poradny, ale spíš s tím nepočítejte. https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny

Příspěvek upraven 08.11.20 v 13:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.11.20 13:06
@smajlik345 píše:
Nemusí ji živit to sice jo, ale oni ji přímo řekli že ji maturitu ani nenechají dodělat. Tedy nejspíš že ji další termín zakážou či co. I když na to nemají právo

Já jsem to pochopila tak, že jí prostě vyhrožujou, že když neodmaturuje a nepůjde na VŠ, tak ať nepočítá s mama hotelem, ne že jí chtějí bránit v tom, aby odmaturovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.11.20 13:08

Poradne makni a udelej maturitu, to je jednodussi a kratsi nez dalsi roky na dalsich skolach.

Jinak pri spolubydleni to spolecna domacnost neni. Mate zvlast finance a vsechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat