Pociťujete zdražení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
299
26.1.22 11:01
@Zumpa píše:
@ElenPásková No, když se podívám na známé, kteří servisují auta, tak chtějí od 600Kč/hod a to na ruku bez dokladu, na dílech mají 30 až 150% marži, tak bych to neviděl tak bledě.

Tak to bude asi podle hesla hesla jiný kraj jiný mrav. U manžela v servise stojí hodina práce na jednoho mechanika 350kč/hod s dokladem ( vím to, dělám mu daňová přiznání ) a na dílech od doby co si zákazníci s sebou nosí vytištěné ceny dílů z internetu už dávno nemá víc než 15% marže…

Jak říkám, on to nechce vidět ale já si myslím, že tak do tří měsíců to buď převezme on a bude bez zaměstnanců, nebo to zavře úplně a budu ho mít doma 8o

Ten servis nepokrývá už zhruba tři roky ani náklady na nájmy a platy zaměstnanců. Nad vodou ho držely ty prodeje novějších aut s prodlouženou zárukou na provedený servis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.22 11:34

Bohužel to pocituju hlavně na jídle. Nemám ani minimální mzdu, takže za chvíli asi budu jíst trávu, nebo nevím co jinýho. Hodně z vás tu píše, že jste omezili kupování kravin? Co tím konkrétně myslíte? Já si při nákupu přihodím tak maximálně tabulku čokolády za 20 Kč, tak to už mě asi moc nevytrhne. Jinak žádný sušenky, bonbony atd. si nekupuju.

• Citovat
  • Upravit
37136
26.1.22 11:40
@Anonymní píše:
Bohužel to pocituju hlavně na jídle. Nemám ani minimální mzdu, takže za chvíli asi budu jíst trávu, nebo nevím co jinýho. Hodně z vás tu píše, že jste omezili kupování kravin? Co tím konkrétně myslíte? Já si při nákupu přihodím tak maximálně tabulku čokolády za 20 Kč, tak to už mě asi moc nevytrhne. Jinak žádný sušenky, bonbony atd. si nekupuju.

No kraviny osobně myslím třeba tak, že nekoupim dětem vše na co jim padne zrak :D sem tam nějaké sušenky, ale omezím věci typu kinder vajíčka, bonbóny, piticka, pribinacky, takové ty dětské sýry jako je babybell apod. My se doteď moc neomezovali a jít s dětma do krámu, tak to litalo. Když jde s námi i muž, tak kolikrát přihodí i nějaké časopisy, autíčka malému atak, tak to taky zakazu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.22 11:48
@Kriss Tina píše:
No kraviny osobně myslím třeba tak, že nekoupim dětem vše na co jim padne zrak :D sem tam nějaké sušenky, ale omezím věci typu kinder vajíčka, bonbóny, piticka, pribinacky, takové ty dětské sýry jako je babybell apod. My se doteď moc neomezovali a jít s dětma do krámu, tak to litalo. Když jde s námi i muž, tak kolikrát přihodí i nějaké časopisy, autíčka malému atak, tak to taky zakazu :mrgreen:

ahá, tak to chápu. Já děti nemám, takže tohle se mě vůbec netýká. :D

• Citovat
  • Upravit
2589
26.1.22 11:51
@Anonymní píše:

Kravinama myslím třeba časopis, ubrus nebo prostěradlo v akci, které nepotřebuju, další tepláky, mini balení gervais nebo monte (uvařím doma pudink), sladké kusové pečivo (upeču buchtu), drahou zeleninu a ovoce, hotová jídla, konzervu tuňáka, salát, kinder vajíčka, pastelky, puzzle, otvírák, nářadí nebo utěrku, co nepotřebuju. Dítě si může z nákupu vybrat jednu věc, nakonec jsou z ní stejně dvě, ale už ne celý dětský minikošík plný různých křupinek, sladkostí a mlsek. Takže teď kupujeme zase hodně mouku, chleba, olej, vejce a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
26.1.22 11:51

Samozřejmě. Máme doma tři puberťáky, všechny aktivní sportovce, takže se u nás projí obrovská částka. Sice nás to neomezuje nějak existenčně, ale je to opravdu hodně.

• Citovat
  • Upravit
Nelahee
26.1.22 12:04

Pociťuji to celkem dost, ale už od doby, kdy jsem zůstala sama s dítětem ještě na RD a mám velmi omezený rozpočet.
No, ale aspoň se učím pořádně a levně, ale co nejvíce kvalitně vařit, tak jsem si o pár stovek radši zvedla elektřinu. Nakupuji jen základní potraviny. Na jaře osázím balkon, ať máme po roce aspoň trochu dobré zeleniny. Myslím, že to zvládnu.
Ale zamyslela jsem se nad svými svobodnými roky s dobrou prací :mrgreen: jak jsem byla nafoukaná a pohrdala obyčejnými věcmi, hanba mi. Jen je mi líto, že eko bio přírodní si můžu dovolit už jen v malém množství, ale taky jsem zjistila, jak málo toho vlastně potřebuji a za jaké zbytecnosti jsem dokázala utrácet a někdy dokonce i na dluh.

• Citovat
  • Upravit
6654
26.1.22 12:51
@Anonymní píše:

Jak muzes nemit ani minimalni mzdu :think: od toho je snad ta minimalni mzda stanovena, aby nikdo nepobiral mene, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25127
26.1.22 12:54
@Anonymní píše:
Zdravim vsechny,
zajimalo by me, zda jste pocitili zdrazeni. At se to tyce jidla, bydleni..
Me udivuje, jak od listopadu minuleho roku slo postupne vse nahoru.. napr. v me oblibene pekarne stal rohlik 1,30,– (jeste v rijnu 2021) a ted uz 2,90,– to same dalsi veci, vetsinou se to zvedlo o 2-5 Kč. Nakup zakladnich potravin - musela jsem zvysit rozpocet za jidlo na cely mesic.. Vnimate to taky? Nebo se vas to nijak nedotklo? :kytka:

To teprve má přijít. Podle ekonomů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.22 15:01

Změnila jsem hodně nákupní chování. Vymetám akce, což jsem dříve dělala jen v případě nákupu některých potravin. Zejména u rozpustné kávy. Vyměnila jsem chození do Lidlu za chození do Penny. Je totiž levnější a nemají tam tolik blbin, co svádí k utracení. Co můžu, nakoupím v zahraničí (Polsko, Německo). Tím šetřím tisíce měsíčně. Nekupuji polotovary. Přestala jsem kupovat např. Capri sonne apod. Nechodím do obchodu každý den. To pak vždy utratim víc, než kolik jsem chtěla. Úplně šetřit nemusím, ale je mi líto vyhodit peníze za něco, když jinde koupím levněji. Nastoupila jsem do zaměstnání po rodičovské a rozdíl mezi platem a rodicakem ukládáme na horší časy. Když jsme bez těch peněz žili normálně doposud, můžeme bez nich žít i dál. Prosím o zachování anonymu z důvodu nepropojeni přezdívky s reálnou osobou. Jinak smazat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.22 15:13

Ano, doteď jsme nákupy potravin neřešili a brali na co byla chuť, teď o tom začínám přemýšlet. Plánovat, jaká jídla se budou jíst, kolik to stojí, jak z některých levných potravin navařit několik dobrých jídel. Naštěstí nemusíme jídlo nějak vyloženě omezovat, to ne, ale už prostě nejde třikrát v týdnu večeřet šunku/salám a sýr jen proto, že není čas nic vymýšlet. Začala jsem hodně vařit polévky, ve velkém a zavařit na několik porcí, nakoupila v akci různé luštěniny. Mám možnost zdarma dostat přebytky jablek, tak je využívám jak se dá, dělám z nich svačiny a tak, ne že je jen zavařím na štrůdly. Manžel zrovna v neděli byl na nákupu, nechal tam litr a včera nebylo co k večeři, to jsem myslela že mu utrhnu hlavu, za to nesmyslů je plná lednice. Ne, že bychom ty peníze neměli, ale nechci se omezovat jinde proto, že všechno utratím za jídlo.

• Citovat
  • Upravit
26872
26.1.22 15:39

Taky ted budeme casteji nakupovat v Polsku. Od 1.2. maji mit zakladni potraviny bez DPH a u pohonnych hmot snizenou DPH na 8%. Skoda, ze u nich nemuzeme kupovat energie. Pres zimu by to bez DPH bodlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
26.1.22 15:44

Ano, pokaždé když nakupuju potraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
26.1.22 17:23

Jen za jídlo dáme měsíčně o 1500 Kč více ve 4 a kde je zbytek?..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
26.1.22 17:24

A v práci nám přidali 500 Kč k výplatě.. Takže jsme stejně v -

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie