Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ahhotep samozřejmě, pokud ale otec u porodu představuje třeba byť jen o 5 % vyšší riziko nákazy, není to přeci zanedbatelné číslo
když je na pokoji jeden nemocný je promoření daleko menší než když tam jsou dva. Tak to prostě je a nikdo s tím nic neudělá, ať už se mu to líbí nebo ne
stejné je to s tím, ze v případě jednoho nakaženého je barierová ošetřovatelská péče daleko snadnější, než v případě dvou nemocných osob
@Semtex ani jsi nebyla upozořněna na to, že existuje něco jako zvoneček? Obecně už jsi někdy slyšela o problematice nedostatku zdravotnického personálu? Není možné aby sestra byla na dvou místech zároveň, nevíš přeci, zda sestra která vás měla na starosti zrovna neřešila akutní porod, nebo nezachraňovala život čerstvě narozenému miminku. Neříkám, že to muselo být takhle, ale zapremýšlet se trošku občas neuškodí ani jednomu z nás. Krom toho i sestra musí jist, pít, dojít si na záchod. Není to záležitost jen pacientů ![]()
@ahhotep píše:
a kde myslíš, že by všude ten tatínek pobíhal, ty se snad chodíš jako pacient procházet na porodní sál?
Ne, ale musím tou nemocnicí procházet. Jet tím samým výtahem, sáhnout na madlo na schodech a na kliky, dýchat stejný vzduch. V nemocnicích nejsou jen zdravotníci a zdravé rodičky, je tam především spousta rizikových pacientů, kteří tuhle nemoc nepřežijí. Přestaňte být sobci a myslete na lidi, kteří na výběr nemají a můžou se jen modlit, aby to přežili. Tady se organizují lidi, aby senioři nemuseli vycházet z domů a potkávat se s lidmi, ale do nemocnic jim budeme s klidem courat…je to smutný. Žena u porodu muže nepotřebuje, jen si všechny nastavily v hlavě, že to jinak nejde a teď je zle…
@Mystery-lady jakože celých sedm hodin tam lítala tak, ze nemohla ani tuknout a zeptat se, zda je vše ok? A jist taky asi nebude celou směnu v kuse ne. Haha. To snad nemyslíš vazne toto.
@Janli tak zrovna z toho madla, výtahu a vzduchu v nemocnici můžeš chytit hromadu horších kekelů než nějaký koronavirus. Já si třeba v době své sesterské kariéry nosila průjmy..co chvíli a i přes dodržování hygieny.
@Semtex nepsala jsem jen o jídle
napsala jsem několik důvodu proč sestra nemusí mít čas. Také jsem psala o zvonečku, kterým jsou nemocniční lůžka vybavena, jistě jsi měla možnost jeho funkci ozkoušet když jsi měla tolik času
věř, že práce porodní asistentky a sestry obecně se rozhodně nerovná tomu, co jste zvyklá vidět v Ordinačce nebo modrém kódu
ale tohle je už úplně jiné téma, nebudu se tu bavit o tom, zda sestra mohla nebo nemohla přijít.
Ano, podepsala jsem. Jsem smířená s porodem bez manžela, uvedomuju si riziko nakažení zdravotníků a zároveň jsem se dost bála toho, co by bylo, kdyby nas neměl na oddělení kdo rodit.
Ale, vadí mi, ze to je rozhodnutí vlády, více bych to respektovala, kdyby si o tom každá porodnice rozhodovala sama.
@Petula306 pardon, tohle mi nedá.. průjem se přeci přenáší především orofekalni cestou
pokud byly průjmy opakované, řekla bych, že ten problém byl prave v té hygieně.
Ja si myslim, ze by zakaz mel byt zrusen a rozhodnuti o tom, zda tatinky pusti k porodu by melo byt na porodnici. Tzn. Rodicky si to nebudou moc vynucovat a zaroven porodnice, ktere maji dostatek ochrannych pomucek, uzavrene saly a psychicky se na to personal citi to budou moc povolit. Treba mne lekarka minuly tyden na kontrole sama od sebe aniz bych se ptala rikala, ze s tim zakazem tam nesouhlasi nikdo a oni to povoli hned jak to ministerstvo zrusi. Doufala jsem ze to ministerstvo zrusi ted po Velikonocich, ale po tom co predvedli lidi pres Velikonoce a v hobby marketech uz v to nedoufam… ![]()
@Mystery-lady zvoneček. Sice se tady běžně nevyjadruju k těmto věcem, ale zde musím. U prvního porodu jsem byla husa nevzdelana. Nechala jsem svého muže za dveřmi, neboť mi to řekli. Následných 8 hodin byla katastrofa. Zvracela jsem co kontrakci. Ty jsem měla co 4 minuty. Byla jsem na pokoji s dvěma dalšími ženami, které byly na udržování (a spaly). Snažila jsem se tiše a v bolestech vše zvládat. Ale pak už jsem byla fyzicky úplně na nule. Zazvonila jsem. Ooo, to jsem si dovolila moc! Seřvaly mě jak malé děcko, že se mám laskavě naučit dýchat a nemusela bych zvracet a že s takovou neporodím nikdy! A vím, že u jiného porodu nebyly. Seděly v sesterně hned vedle. Videla jsem je celou dobu, bylo otevřeno. Dobre se bavily. Není to tak dávno aby se situace razantně změnily.
A jak říkají ostatní. Pokud je přítomen otec, většinou se o svou partnerku stará, pomáhá jí. Personál se tedy může věnovat jiným. Nebo tam nebýt a minimalizaci kontaktu se chránit. Je rozdíl, když bude personál u rodičky hodinu nebo pět minut.
A k tomu, jak nepřítomnost osoby blízké při porodu je úplně fuk třeba zde https://doi.org/…D003766.pub6
Chráníme zdravotníky. To je bezva. Chranme je. A chranme i sebe a své blízké. Do diskuzí se nebudu pouštět, vim, ze většinu nepřesvědčím a jen budu napadana. Názor vám brát nechci. Jen trošku pochopení na všechny strany.
@Lelio já samozřejmě chápu, ze tam takhle být není příjemné a i já sama psala, ze bych u porodu partnera strašně ráda měla, také mě čeká porod v brzké době. Ani přes to, však petici nepodepíšu. Chci být ohleduplná k tomu co se kolem mě děje
je na každém z nás, zda se rozhodneme petici podepsat a nebo ne. Zakladatelka chtěla vědět nás názor, tak jsem ji ho poskytla. V tomhle strašně záleží na dané nemocnici, či směně. Paní mi hned začala psát, jak ležela na salku a nikdo nepřišel. Tak jsem jí jen chtěla ujistit, že její případ klidně mohl mít tragičtější podtext než “jen” to, že ji sestra nepřišla zkontrolovat.
@Mystery-lady ok, špatně jsem to pochopila
omlouvám se. pokud to byl jen důvod, proč vy nepodepíšete, pak samozřejmě nemám ani půl slova proti. Jen mě mrzí ta nenávist, která teď obecně panuje a osocovani, že za to můžou ti, co… A jde si dosadit cokoliv. Pravdou je, že každý se snaží přežít. A každý se bojí něčeho jiného. Chápu, že žena, na které bylo pácháno porodnické násilí, je teď k smrti vyděšená z představy, že tam bude sama. A chápu zdravotníky, kteří jsou k smrti vyděšení, že se nakazí, nakazí své blízké, svou smenu v práci a nebude mít kdo ošetřovat. Blba doba. Jen prověří naši schopnost tolerance.