Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Psala jsem toto téma už včera, ale než jsem ho stihla založit, přiběhl poděs a smazal mi to. Doufám, že mi někdo z vás ujistí, že je toto jen nějaké období, protože je to už hodně na budku. Má dcera je poděs. Celý den je o tom, že se snažím, aby si nerozbila hlavu a z bytu neudělala kůlničku na dříví. Poslední dobou na co sáhne, to je prů. ser. Navíc neposlechne a to ani na zvýšený hlas ani na řev-to už se mi směje do obličeje a čím víc řvu, tím ona se víc válí smíchy na zemi. Dostane jídlo a vykydá ho. Dostane pítí a vyleje ho. Miluje výšky, takže během chvilky je u stropu a mě z toho cuká oko. Chvilku jí nemám na očích a pošteluje mi noťas, ukousne keramické kočce ucho, snaží se utrhnout žaluzije, obrousí zubama stěnu, pošteluje televizi, odešle pár sms přes zamčený telefon, namaže si sudocrémem půl obličeje a půl vlasů, počmárá sebe i vše okolo propiskou, sní jelení lůj, pár psích granulí, vyčistí našima zubníma kartáčkama podlahu a poschovává mi po bytě věci, tak že je najdu za několik týdnů. Když jí chci přemístit, tak se schválně prohne v zádech a dá ruce nahoru, aby nešla zvednout a nést. V obchoďáku, když po ní chci, aby šla tam kam já, si lehne na břicho na zem a když jí chci postavit, tak dělá, že má gumové nohy. Potom jí musím odnést na rameni, jak pytel cementu. Celý den jen říkám:Ne, ne, neee, nedělej to, neolizuj to, nelez tam, pusť to, nesahej na to, slez dolů a ona se mi směje
. Máte to někdo taky tak nebo mám jen já poděs?
No, monžá rozdíl s oatstníma maminkama je jen v tom, že naše děti se teda nesmějou, ale řvou… ale ve výčet aktivit je hodně podobný ![]()
Já mám dvě a obě dohromady jsou to samé, ale jedno až tak hrozné není
Já si říkám, že takové děti jsou proto, že se nudí, tak vymýšlejí blbosti, ale taky nejsem schopná je pořád bavit tak aby nezlobily. Čím víc ale křičím, tím je to horší, z ničeho si nic nedělají, chce to spíš nějakou taktiku, křičením nic nezmůžu. Mi se osvědčilo všechny pokoje kde nemusí být, tak zamykat aby se nedostaly do koupelny, do ložnice na záchod atd. A nebezpečné věci schovávat (krémy, fixy, průpisky, mobily, nůžky) v poličkách kde dosáhnou nic nemám, nebo tam mají hračky.
Chce to pevné nervy a vydržet, snad to přejde. Naštěstí to co ti malá dělá v obchodě to ještě nezkusily, ale to asi proto, že je vozím v košíku.
Příspěvek upraven 17.01.13 v 10:19
To jsme měli všechny
je to hold takové období, co se musí přežít ![]()
U nás je to to samý…právě teď vyhazuje tatínkovi ze skříně oblečení…a to jsou všude roztahané vlhčené ubrousky…sakra už je v dokladech…
to je normální…bohužel…:-)
objevují svět…:-)
když řve a neposlouchá, dám ho do postýlky…a nevšímám si ho…za chvíli ho to přejde…přeju pevný nervy
-…jeeee tak ubrusem mi vytírá podlahu, tak letím…papa
Mám doma něco podobnýho, je u 18m. Už půl roku se modlím, ať už se „to“ změní. Náš malej má ale má jedno specifikum oproti tvé dceři, jak není po jeho, začne ječet, fialovět…
Nám pořád doma „šteluje“ tiskárnu, termostat (pak se divíme, proč máme doma takový teplo), PC apod.
Příspěvek upraven 17.01.13 v 10:18
Tobě to asi srandovní nepřijde, ale mi cukal koutek a nespat na me malá, tak se směju nahlas. Myslím, že je to normal. i. nudí se, tak vymysli. Koupila jsem si jednu skvělou knihu o výchově a dusevmim zdraví, jak budu volná, nápisů ti název, moc nám pomohla. Taky máme zlobidlo, ač není tak mobilní, aby kutila jako ta tvá.
Prestante me desit
Mam doma to same, ale u 14m. Tajne jsem doufala, ze to treba do mesice nebo dvou bude dobre, ze zacne chapat a na slovo poslouchat
![]()
Kniha: zdravé a šťastne dite - jak vychovat báječné, sebejistw a kreativní batole a správně ho nastartovat do života. Jenn bermanova, nakl. Ikar
Ještě jsem zapomněla dodat, že si mě venku vůbec nehlídá. Byli jsme s kamarádkou a jejím skoro stejně starým synem na procházce. On šel vedle ní úplně v klidu a jakmile se od něj kousek vzdálila, tak za ní běžel. Moje malá mi zdrhala a já jí musela celou cestu nahánět, aby se neztratila. A jak do mě kope těma jejíma malinkatýma botičkama až mám modřiny. A když usíná, tak chce držet za ruku, ale láme mi u toho malíček ![]()
@Barusak78 píše:
Prestante me desitMam doma to same, ale u 14m. Tajne jsem doufala, ze to treba do mesice nebo dvou bude dobre, ze zacne chapat a na slovo poslouchat
![]()
![]()
Tak to tě nepotěším, naše malá má 4 a je někdy horší ve vymýšlení nesmyslů než dvouletý, ale když je sama, tak je docela hodná. ![]()
@MarieOVMUC píše:
Kniha: zdravé a šťastne dite - jak vychovat báječné, sebejistw a kreativní batole a správně ho nastartovat do života. Jenn bermanova, nakl. Ikar
A nejaka kniha, jak zachovat dusevni zdravi matky, by nebyla? ![]()
@MarieOVMUC píše:
Děkuju, to si najdu
Ahoj, nevím jestli mám poděsa, našemu malýmu je 15měs., taky umí cokoli rozbít atd., při vztekání se taky prohýbá, ale pokud se vzteká „oprávněně“ nechám ho být a přišel na to, že to na mě moc nezabírá. Holt i to dítě má právo občas si zavztekat, když mu nechci dovolit činost, která mě se nelíbí, ale jemu strašně moc…náš se projevuje jako poděs hlavně ve chvílích, kdy se nudí, chybějí mu děti atd. Já si zvykla ho zaměstnávat i při mých běžných činostech, takže se mnou zametá, třídí prádlo atd. krom mytí nádobí
. Je to jiná činost než jen hraní si s hračkami a on je spokojenej. V obchodě používáme košík, do kterého ho posadím a nemá možnost protestovat a ani nemá proč, protože se mu to líbí. Já poradím asi jen zaměstnat a zabavit, v krámě zkusit nějakou fintičku a při vztekání podle situace nechat být a nechat vyvztekat. Pokud se ti směje, pak to evidentně dělá schálně a baví se tím. O to míň bych ze sebe před dítětem dělala sama ze sebe blbce a nechala ji. Je to jen můj postřeh, třeba jiná mamina poradí něco lepšího…ale určitě v tom nejsi sama ![]()
Njn, holt jak který dítě…sestřenka má o 3 týdny mladšího a když jdeme ke kámošce, tak ten její sedí na ní a něco žmoulá a je klid…holky si povídají a já bohužel nemůžu ptž mezitím naháním svýho prcka a řvu neber to, nechej to, tam nechoď, to nesmíš…a raději jdu domů…je to pěknej expert…před chvílí mi vysypal po kuchyni sůl…taky jsem z toho někdy nba prášky, uklidím když spí a vstane a je to v prdeli…můžu začít znovu…:-/
jenže pak se na mě usměje a v mžiku mu vše odpustím… ![]()