Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky po přečtení všech diskuzí a toho co by mělo umět 14m batole se spíš ptám jestli je tu někdo co jejich dítě neumí zdaleka to co by mělo. Malá má 14 měsícu a teprve se naučila chodit.To že by měla něco říct o tom ani nemluvím. Jen na mě ječí a řekne tak max.mnam když vidí že něco dělám. Nedávno říkala hezky táta a ted nic
Umí paci a pápá ale jen když chce.Jo a říká kaka na kačenku. Učím jí to ale zdá se že se jí nechce, nebo dělám něco špatně? Mluvím na ní a myslím že ví když řeknu kde je tohle tak se na to podívá, občas ukáže ![]()
Mám doma to samé, všemu rozumí, přinese, odnese (cestou to zahodí protože najde něco zajímavějšího
) ale dostat z něj slovo je někdy šílená práce. Zkoušej citoslovce zvířátek, to se většinou chytnou
A taky oblíbená slůvka „bam, mam, táta, ble“ ![]()
Před pár měsíci uměl slov mnohem víc, ale pak ho to přestalo bavit (ono totiž stačí ukázat a máma podá, že?
)
Malá bude mít patnáct měsíců, chodit začala sice v 10ti měsících, ale s mluvením si dává načas.. Říká ham, houpy, hopy, halo - asi se jí líbí H
Její vrstevníci taky prý pojmenovávají předměty a říkají jak dělaj zvířátka.. Já bych to nehrotila, prý se srovnají tak do těch tří let, pak jsou rozdíly minimální.. Jinak rozumí hodně, na požádání podá, přinese, dává pusinky, dělá indiána, jak je veliká, zatleská si, zamává - ale to všechno jen když se jí chce ![]()
Můj syn začal chodit v 15 měsících, nemluvil do 3 let, nedělal papa, možná občas jen pacipaci, když jsem ho ve dvou letech naučila alespoň ukazovat zvířátka a poznávat je, byla jsem ráda(nehledě na to, že jeho zajímali jen písmenka)
Moje dcerka má 14 měsíců, umí tedy už chodit, ale mluvení-jen žvatlá nesmyslné slabiky, když si ji vemu na klín a ukazuji na knížku, baví ji to 30sekund a řve, že chce dolů, takže počítám s tím, že bude jako brácha…a ten ve 4 letech už pořádně svými vědomostmi všechny děti jeho věku přeskočil ![]()
Ahoj, u nás naprosto to samé, malé bude tedy 14 měsíců za pár dnů, ale neříká nic, jen takové své zvuky kááá, bááá, jéééé atd, někdy v 8 měsících začla tak pěkně žvatlat mama, baba, tata, pak začla docela napodobovat zvířátka-pejska, kačenku… najednou přestala, a taky většinou jen ječí
Ale ono to přijde, má teď celkově takové nějaké vztekací období.
Jinak zatím nechodí. Ale na druhou stranu je moc šikovná, umí různé věci jako věž z kostek, vkládat tvary, rozumí hodně věcem co po ní chci aby ukázala, přinesla, udělala, to není problém.
Dcerka má 14 měsíců a chodit začala před rokem. Umí paci paci, pápá, ukázat jak je veliká, jak se má, udělat indiána, čerta, jak dělá ptáček, kačenka, umí si ukázat, kde má pupík, tohle dělá pokaždé když jí řeknu a opakujem to i několikrát denně.. říká na jídlo mnam a ham, ale táta a máma taky moc neříka..říkala to asi tak 2 měsíce zpět, ale teď už vůbec, jen když po mě něco chce, tak řve mama, ale příjde mi, že to co umí už dělá nějaký čas a natom se to nějak zaseklo a nové věci už se učit nechce…ale furt doufám, že to pak půjde samo ![]()
Jestli se učila chodit, přestala se věnovat mluvení. U nás pokaždý zmizí komunikace, když se rozvíjí pohybově. A za čas se k tomu zase vrací. Chodit sám začal ve 14.měs a než vyrazil bylo víc jak měsíční období strohého hmmm a pak se zase rozpovídal. Zvířátka rozezná, na požádání ukáže, ale žádný zvuky k tomu nedělá. Prostě ví jak ta kráva vypadá, tak co by dodával.
Teď se rozžvatlal víc, ale nic moc konkrétního neřekne. Jen táta, máma, bába, hop (to je nejoblíbenější slovo), občas když něco hledá, tak huláka „de je?“. No na recitaci to ještě dlooooouho nevidím.
Zkouším, když něco chce, tak vyžadovat, aby to nějak nazval. Chvilku kouká, pořád ukazuje a když se nemám k tomu, abych mu to podala, tak mě odstrčí a dojde si pro to.
Asi jsem ho brzo osamostatnila. ![]()
@Tarfinka píše:
Dcerka má 14 měsíců a chodit začala před rokem.
Musím se líp vyspat, teď jsem si říkala „tý jo, už na dvou měsících?“
![]()
Ta moje holka taky mluvit nechce a to jí je 16 měs. Neřeším, kluk se rozkecává pořádně až po třetím roce. Jinak rozumí, to je hlavní. Podá, donese, odnese, občas udělá „tááák je veliká nebo paci paci“, ale vyloženě opička to není. Lžičkou se tedy nenají ještě dlouho, v tomto věku mi kluk v pohodě kašovitou stravu jedl sám, ona se ve všem vymáchá, všechno rozpatlá a mě berou mrákoty ![]()
Náš se naučil chodit až v 16 měsících, takže se 14 buď v klidu. Říkal jen mama a mňam, gaga (doteď nevím co to je
). Paci paci nebylo, zvířátka ho taky nezajímaly, jinak slyší, chápe, ale poslouchat nebude. ![]()
Tak to jsem ráda, že jsme na tom téměř stejně.
Slova, která jsme uměly, tak už zapomněla, všechno je „tam, táta, mňam, haf“. Dřív ještě říkala máma, bába, děda. Teď nic takového. Ale uklidňuju se tím, že vývoj probíhá ve skocích, takže to, co teď zapomněla, tak si na to vzpomene a přidá ještě něco dalšího.
Teda snad.
Krůčky samostatně zatím udělala jen 2. A to asi jen 3krát. Jinak leze na pohovku a slejzá.
A jídlo je kapitola sama pro sebe - ruce jsou přeci jen pohodlnější než lžička…
Ahoj, tak naše (skoro 15 měsíců) uměla už pár zvířátek a seděla mi na nočníku. Pak se sekla, umí jen baf baf a na nočníku je to jak kdybych ji minimálně řezala - tak jsem ji přestala posazovat…
Teď už si na zvířátka zase vzpomíná, umí čtyři. Nechodí (sama) a vypadá to, že jen tak nebude. Snažím se ji už dlouho naučit, kde má noc, oči, pusu a tak, ale nějak ji to nebaví.
No a táta, mnam a možná máma…
Takže taky nic moc, ale neřeším to ![]()
Tak ta moje umí ukazát pupík a nos, uši a oči se jí pletou.. A pak má slovo KADLI - to je u ní výraz naprosté spokojenosti, dešifrovat ho taky neumím ![]()
Zatim co moje rocni dcera mluvila uz jak o zavod, malej 16 mesicu rekne akorat tata a mama a tik tak. Kdyz mu ukazuju zviratka a vzapeti se ho zeptam, kde je konik, tak mi s klidem ukaze na traktor…
Jak delaji zviratka je mu lautr jedno. Na nocnik ani omylem. Jeste tak ho nosit na hlave jako klobouk, to by mu slo!
Naše malá umí třeba ukázat skoro vše na obličejí, bříško, pupík, nohy, ruce, na ruce i palec a malíček
Ale zase všechny zvířátka dělají gééééé a když jí požádám, aby řekla táta, tak se uculí a vypadne z ní tááá káááá. Komunikace beze slov s ní je celkem v pohodě, rozumí dost. Ségry malá se rozpovídala pořádně až ve 2,5 letech a teď je v pohodě, takže buďme v klidu, oni toho ještě napovídaj ![]()