Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máme problém. Naší holčičce (2,5 roku) se asi před měsícem objevily takové ty bílé skvrnky na nehtech u rukou. Neřešila jsem to, mívala jsem to taky často, bývá to z nedostatku vápníku. Ona mléko nechce pít, chutná jí melta, tak u do ní obřčas nacpu, jogury moc nejí, dřív jedla lipánky atd, ale ani to už moc ne. Do roko a půl byla kojená, pak měla občas k snídani UM (cca ob den). Od dvou let mléko přes den v podstatě nepije, nedávno jsem koupila sunad od 2 let, ale dala jsem ho kamarádce. Třikrát jsem ho uvařila a 3× vylila. Snažím se hodně dávat sýry. No ale k všci. Nehty se jí začaly směem od lůžek odlupovat, na palečku už jí slezl téměř celý. Vypadá to, že se pod ním tvoří jiný, není to zatím vzdět. Na dalších prstech to začíná taky, u lůžka se jí nehet uplně oddělí a jakoby se odděluje směrem nahoru, každým dnem vív a víc. Vzpadá to hrozně, bojím se, že jí slezou všechny nehty. Dnes jsem volala dr, řekla mi at jdeme na kožní, jsme ale tento týden mimo, tak tam zajedeme v pondělí. Setkali jste se s tím, Já bych to typovala na nedostetek nějakého vitamínu či minerálu, asi toho vápníku…Ale nevím…Co dělat? Děkuji ![]()
Neměla třeba nemoc ruce-nohy-ústa? nebo spálu? pokud ne tak to bude asi opravdu chybět nějaký vitamín…jděte k dětské nebo na kožní
No promiň, ale já bych šla s dítětem k doktorovi už dřív. Jak že jste mimo??? To jste někde kde nejsou doktoři? Tohle fakt nechápu, až příští týden ![]()
@monika32 píše:
No promiň, ale já bych šla s dítětem k doktorovi už dřív. Jak že jste mimo??? To jste někde kde nejsou doktoři? Tohle fakt nechápu, až příští týden
Souhlas ![]()
Taky jsem se chtěla optat, na prodělanou nemoc ruka-noha-pusa.. my to prodělali v říjnu a asi v prosicni malému začli slejzat nehty.. dočetla jsem se, že to je prsotě z puchýrků, který se udělal pod tím lůžkem a ted to odrůsta i s tím nehtem.. bylo to docela hnusný a bolestivý pro něj..když už to bylo na konci a škubnul s tím za něco..jinak spíš teda nějákej ten vitamín..no, ale to ti zjistí až ti doktoři no..
@Kulišanda
Taky máme stejnou zkušenost s tou nemocí ruka-noha-ústa. Měli jsme to už dvakrát, předloni na podzim a teď zase.
Poprvé slezly nehty jen mně, celkem 7, no masakr. A teď mně jeden a nejstarší dcerce taky jeden. A vypadalo to přesně, jak píšeš. ![]()
@axaxa píše:
Neměla třeba nemoc ruce-nohy-ústa? nebo spálu? pokud ne tak to bude asi opravdu chybět nějaký vitamín…jděte k dětské nebo na kožní
Ano, je necelé dva měsíce po této nemoci. To může souviset? To mě vůbec nenapadlo…
Tak je to určitě ono…Díky. Tak to na to kožní asi ani nemusíme. Mimo jsme pač manžel je hasič a jde do práce na 24 a holky budou u babičky. Já mám tento týden zkoušky ve škole, na které musím. Prostě se dřív než v pondělí nikam nedostaneme. A posílat babičku, aby šla s ní a ještě osmi-měsíční v Praze někam k doktorovi, to fakt nechci. My z Prahy ani nejsme, ale budeme tam až do pátku. No ale je už mi jasné z čeho to je…A bolí to nějak? Ona si zatím na nic nestěžuje. Jen to vypadá hnusně.
@Kulišanda
Tak to je stoprocentně z toho.
I časově to odpovídá. Ale neboj, pod těmi starými dorůstají nové nehtíky a ty už bude mít úplně normální.
Akorát fakt hlídat, ať si to o něco nezatrhne, příp. to zkus nějak zastříhávat.
Jj, dcera tu nemoc měla na konci listopadu a pořad ji rostou nove nehty odpadavají ty stare aji na nohach..
snad už ten hnus nikdy nepotkame..šílena nemoc…
@Ivu-Sara
No přeju, ať už to nepotkáte, ale bohužel se to dá chytit víckrát, my jsme toho příkladem.
Já taky předloni říkala, že tohle už snad nikdy, protože prý se proti tomu vytvoří protilátky a člověk už to nechytne, ale loni v říjnu jsme to měli zas.
Asi je toho viru víc kmenů, je fakt, že napodruhé to mělo lehčí průběh.
@Kulišanda
No bolí to, když si ten zbytek nehtu o něco zatrhne, to je jak, kdyby sis trhala nehet. ![]()
Naše obě děcka měli před rokem a půl tu stejnou nemoc a nehty se jim taky loupaly. Od dcery vím, že je to nebolí, jen když se někde zachytili, tak jsem to zastříhavala a případně i přelepovala. Dreři slezlo asi pět nehtů, synovi se loupaly i na nohách. S dcerou jsem s tím byla u dr., ta se tím nijak nezabývala, jen řekla, že kdyby s tím měla nějaký problémy, tak máme znovu přijít a prý je to k té prodělané nemoci.
Ano, je to stopro ono, nemoc se jmenuje HMFD, měli jsme a taky jí chuděrce slezly nehtíky. Pak už to bude o. k. ![]()
Nebolí to, jen to vypadá hnusně
Kulišando, na tento problém jsem se ptala nějaké on-line doktorky, protože moje děti už to měly 2×, vždycky to bylo po infekci. Dr. mi odpověděla, že toxiny z infekce proniknou do nehtového lůžka a poškodí ho, důsledek je odpadnutí nehtu. Není to nebezpečné, jenom nepříjemné. My jsme nehty poctivě přelepovali (trvalo to měsíc, než upadly!), aby si je nezatrhli o oblečení. Myslím, že k dr. s tím nemusíte, naše pediatra to viděla poprvé v životě, stejně nám poradila prd. Poslala nás na kožní, taky ztráta času, plíseň se vyloučila a hlavně ta vypadá jinak.