Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám dceru 17měsíců a zaboha ji nevysvětlím, že některé věci nesmí dělat. Např. zapínat sporák (pořád točí s kolečkama a zapíná mi plotýnky, když vařím, ale dělá to i jindy), zapínat pračku, olizovat koš…nechci ji pořád okřikovat a zakazovat, ale pár věcí je prostě nebezpečných - např. to zapínání sporáku. Zkoušela jsem samozřejmě vysvětlovat, že nesmí (asi stokrát), plácnu přes ruku, někdy už na ni fakt dost zařvu (vím, že bych neměla, ale kolikrát už mi rupnou nervy) a ona nic, dělá to pořád. Akorát se prohne v zádech, ukáže na mě a zašklebí se u toho a pokračuje. Jak jí to mám vysvětlit? Dospěla jsem k názoru, že to prostě v tomto věku nejde
Poradíte něco?
Podle me to v tomhle veku nejde, jedinej zpusob je zamezit ji pristup k tomu, co delat nesmi… ![]()
Dál vysvětlovat a obrnit se trpělivostí. Případně odklidit, zamezit… atd. ![]()
Já teda neporadím, mám 18.m kluka a celý den jen říkám neber to, nech to, nechoď tam, nedělej to. Křičím, občas ho i plácnu, ale on to stejně za chvíli udělá znovu a ještě začne zběsile mávat rukama, jako by mě chtěl zmlátit. Přitom vím, že mi rozumí, taky si říkám, že je to jen období, ale doufám, že už brzy skončí, docela to nezvládám, jsem nervák a ten můj žížalak chvíli neposedí. Takže vidíš, že v tom nejsi sama ![]()
Moje „24 měsíční batole“ taky stále nechápe, že některé věci nesmí. ![]()
Asi je to normální, náš malý má čerstvě dva roky a taky neposlechne, nebo jenom na chvíli a pak zkouší znova. Jediné co poslechne je, když někde něco pálí, to si zkusil, ví, že to bolí a nesahá na to, ale to co mu neublíží to zkouší pořád. ![]()
Já jsem si jen představila, že by mě malej v tomhle věku poslechnul.Ne, chodila jsem za ním a chodím stále, opakuju do zblbnutí, že nesmí, hází na mě bobek. Opravdu bych nečekala u 17m, že bude poslouchat na slovo.Jsme zrovna u našich, malej má zákaz splachovat - spláchnul asi 250krát dneska.Taky má zákaz točit se sporákem - tipuju 300 krát. A takové to - ať si na tu plotýnku sáhne a bude si to pamatovat? Jednou sáhnul na dvířka trouby, začal natahovat, za pět minut u nich stál zas.
Co šlo, tak jsme zabezpečili, i ten koš jsem si dala za dveře, abych se pořád nemusela zlobit (máme kovový a ona se v něm vidí a chce ho pořád ocucávat), otáčí i s hlavicemi od radiátorů, na ten sporák se prodávají takové plastové „ochrany“ proti otáčení, ale manžel koupil a nepasovaly nám, na skříně jsme nalepili zámky (má nechanou jednu poličku, kam může), někdy je to fakt už k zešílení, ale asi to fakt nijak nejde jí to vysvětlit.. ![]()
@xangel87 píše:Já jsem si jen představila, že by mě malej v tomhle věku poslechnul.Ne, chodila jsem za ním a chodím stále, opakuju do zblbnutí, že nesmí, hází na mě bobek. Opravdu bych nečekala u 17m, že bude poslouchat na slovo.Jsme zrovna u našich, malej má zákaz splachovat - spláchnul asi 250krát dneska.Taky má zákaz točit se sporákem - tipuju 300 krát. A takové to - ať si na tu plotýnku sáhne a bude si to pamatovat? Jednou sáhnul na dvířka trouby, začal natahovat, za pět minut u nich stál zas.
Navíc mi moje máma furt říká, že za nás mohla mít všechno v poličkách a my věděli, že to nesmíme, nemusela nic zamykat a schovávat, ale příjde mi, že v tomhle věku to nebylo možný
Jinak muj postreh je, ze cimvic zakazuju, tim vic potom jde
kdyz to neresim, za chvilkuho to prestane bavit ![]()
Jeee tak to si muzu gratulovat. Zkusi to jednou, okriknu, podruhe, okriknu, potreti ukazu, ze dostane pres ruku a po ctvrte odnesu. Zkusi to po pate, zle se podivam a mam klid
ale nekdy se jen podiva usmeje a vesele dela dal. Ale jak tu nekdo napsal, kdyz delam, ze si nevsimam, necha toho po tretim pokusu
maj z toho legraci, zakazane ovoce nejlep chutna, vzdyt to znate ![]()
@jamoni píše:
Navíc mi moje máma furt říká, že za nás mohla mít všechno v poličkách a my věděli, že to nesmíme, nemusela nic zamykat a schovávat, ale příjde mi, že v tomhle věku to nebylo možný
Hele, tohle mi zase s oblibou tvrdívá chlap - já když jsem byl malej, tak jsem nic takového nedělal a poslouchal jsem.
To bych chtěla vidět. A ony ty rodiče taky zapomínají, já si nevybavím, co dělalo moje dítě před rokem, natož před 30 lety. ![]()
Já myslim že ví že to nesmí ale nerespektuje to.Za mě pár na zadek ![]()
Mám 19m batole. Neposlouchá. I když jsem si na 100% jistá, že rozumí, co po něm chci.
Někde jsem vyčetla, že si dítě opakuje jisté vzorce chování, a upevňuje si tím tak jistoty ve svém životě. Příklad: vyčurá se do nočníku = matka je nadšená, řekne babi = příbuzenstvo jásá, vyhodí hlínu z květináče = matka zuří. Prostě na základě určité akce následuje konkrétní reakce. A je jedno, zda pozitivní či negativní.
Dítě pak získává dojem, že je vše v pořádku ![]()