Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
naši malé zjistili, že má srostlou podjazykovou uzdičku. Chtěla jsem se zeptat, jestli má některá z Vás zkušenosti s jejím stříháním. Naše doktorka nám řekla, že se uzdička stříhá až po prvním očkování dítěte, ale mně to příjde docela pozdě.
Chtěla bych se vyvarovat toho, aby malá šla pod narkozu. Nevíte, od kdy se dítě pod narkozu dává? Taky jsem četla, že to vadí v sání dítěte a jelikož máme s kojením od začátku problémy, tak by to tomu odpovídalo.
Díky za odpovědi.
No, tak našemu Vojtovi ji dělali v porodnici a bez narkozy, byl to mžik a kapka krve.
@sasinka28 já jsem na tom byla asi v 6ti možná 7 letech
pod narkozu jsem nesla, jen mi to lokálně umrtvili. V tomto případě vzhledem k věku dítěte narkóza nutná bude, jinak asi neporadím. Já na to šla z důvodu toho, ze jsem neuměla ani po x cvičeních na logopedii poradně vyslovit „R“ uzdicku mi nastrihli já jsem i nadále cvičila dle logopedie a stejně mi to nepomohlo no ![]()
Snad někdo poradi lépe. ![]()
A kde jsi četla, že to dělají pod narkózou? U větších dětí používají umrtvovací sprej.
@Livlin četla jsem to právě v různých diskuzích na netu, tak mě zajímalo, kdy narkoza ano a kdy ne.. ![]()
Já zažila stříhání se všemi dětmi, od miminka po předškoláka a nikdy narkóza. Proto mě to zarazilo. Navíc, je to vážně rychlý zákrok.
To já jsem si jednou četla dlouhý článek o píchání uší, u nás se to dělá běžně a v tom článku psali, že v Německu to vnímají jako radikální zásah a dělá se výjimečně a v narkóze.
@sasinka28 a kolik je miminku? být tebou, šla bych hned na orl a nechala stříhnout… to je rada laktačky ![]()
Obě děcka mi stříhali zrovna v porodnici (mám pocit, že tam to dělají všem). Jinak pokud máš problémy se sáním, zkusila bych zajít na ORL a domluvit se.
@poplach já se právě divím, že si toho v porodnici nevšimli a že to nekontrolují u všech narozených miminek.
U nás v porodnici si toho u malé taky nevšimli. Ale dětský to poznal hned a hned jí to i střihnul. Malá pak líp sála. ![]()
Malá to měla taky, doktorka chtěla počkat po druhém roce, že prý se to v nějakých případech může uvolnit samo.. já čekat nechtěla, tak jsme to někdo po osmém měsíci nechali na ORL střihnout, jen lokální umrtvení, kapka krve a jak jsme odcházely z čekárny, tak už vyplazovala jazyk až na bradu ![]()
My to máme v rodině. Mě to dělali cca v 5 letech, pamatuju si to a žádná narkóza, žádné umtvení. Segře to dělali jako mimču, nic si nepamatuje a myslím, že to bylo pro dítě lepší. Sesřenice má 2 dcery a těm to dělali také jako maličkým. Nic to není. Ale jestli před očkováním nebo po…
to buhužel nevím.
U nás mě na to v porodnici upozornili ale jelikož malý sál dobře nechali to být má to po mě a mě ji jako malé taky nenastřihli. V ničem mi to nevadí jen ani já ani prcek nevypláznem tolik jazyk.Asi záleží jak moc to je a vadí to.
Doktorka mě to řekla po porodu, že malej má srostlou uzdičku a že jí mužou odstranit hned a nebo to později mužu řešit s pediatrem, že muže mít problémy s mluvením, nechala jsem mu ji odstranit hned