Podle čeho si vybíráte projekt, který finančně podporujete?

6942
27.9.20 14:57

Podle čeho si vybíráte projekt, který finančně podporujete?

Vy, kdo přispíváte „na dobrou věc“ (ať už pravidelně nebo nárazově), podle čeho se rozhodujete, koho podpoříte? Nemyslím úplně druh činnosti, někdo rád podpoří zvířátka, někdo matky v nouzi, nemocné děti… spíš proč si vyberete konkrétní věc z podobných. A jak si ověřujete, že peníze skončí skutečně tam, kde si přejete?
Ptám se proto, že jsem nějakou dobu přispívala na provoz kočičího depozita v okolí, byť malými částkami. A v okamžiku, kdy jsem si chtěla jednu z kočiček vzít domů, mi bylo řečeno, že umísťují kočičky pouze do bytu, protože by se jim venku mohlo něco stát. Chápu, že některá obydlí (v blízkosti hlavní komunikace) nemusí být úplně vhodná, stejně tak pro některé kočičí jedince může být vhodnější opravdu strávit zbytek života v bytě. Ale odsuzovat k doživotnímu domácímu vězení všechny nalezené mourky, dosud zvyklé běhat venku, mi nepřijde úplně nejšťastnější. Většina koček je tím pádem v podstatě neumístitelných pouze z libovůle současných pečovatelů a mně tím pádem přestává dávat smysl na toto přispívat, protože přes časté nářky na sociálních sítích, že mají hodně kočiček a málo peněz na provoz, nejsou pak ochotní kočky předat zájemci. Podotýkám, že kočky se u nás mají jako prasátka v žitě (máme 3), spí s náma v posteli a můžou jít ven, kdy se jim zamane (u hlavní cesty, ani na jiném relativně nebezpečném místě nežijeme).
Tak jsem z toho byla trochu znechucená a zajímalo by mě, jak to mají ostatní se „svými“ oblastmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Altavista
27.9.20 15:03

Upřímně, vždy když jsem někam dávala peníze, narazila jsem na něco, co mě znechutilo, podobně, jako ty.

Takže podporuji svoji širokou rodinu a tím sobecky končím.

• Citovat
  • Upravit
27.9.20 15:05

Já přispívám pravidelně na OBRAZ a jinak nárazově na transparentní účti na léčbu nebo pomůcky pro děti, tam vždycky pak vidíš celý průběh. Takže nemám obavu, že by šly peníze, někam kam bych nerada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.9.20 15:09

Podle účelu a důvěryhodnosti organizace. U zvířecích útulků bych si hlídala kvalitu péče a velikost depozit - a konkrétně u koček něoho kdo je do Kočičího příání, protože zná organizátory a vím že podpořené útulky dost důkladně prověřují - tudíž kdo tam není, tak je pro mě spíš podezřelý - šílených kočkobáb je okolo opuštěných koček spousta. A to co popisuješ zní jako jedna z nich…

https://www.kociciprani.cz/projekty

Třeba žebrákům dávám peníze podle toho jak málo jsou otravní a jestli u sebe mám hotovost co zrovna můžu postrádat. A je mi upřímně jedno, jestli to propijou a nebo tím zaplatí onkologickou léčbu své postižené dcery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
27.9.20 15:10

Myslím, že útulek, který podporuju, tuhle podmínku nemá, ale mou podporu by nijak neovlivnilo, kdyby ji měl. Jsou tam převážně starší kočky, pro které je klid někde v bytě či domě nejlepší variantou.

Zrovna dneska jsem po cestě na málo frekventované silnici viděla přejetou kočku s obojkem. Volně se pohybující kočky taky přispěly k vyhynutí tuctů druhů ptactva :nevim: Myslím, že na tohle není nějaký objektivně správný názor, chápu obě strany, a rozhodně záleží i na konkrétní kočce. Lidé od útulků vidí různě zraněné kočky denně. Chápu, že nechtějí, aby to jejich svěřenci zažili opakovaně. Většina těch koček si už „užila“ dost. Nemluvě o chronicky nemocných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
27.9.20 15:21

Ano, se sponzoringem kočičího útulku a osvojení kotěte mám podobnou zkušenost. Máme obyčejný řadový minibaráček v obytné zóně, a pro kotě asi nevyhovující…absolvovala jsem výslech jak od úřednice ospodu…a paní mi nakonec vyhlídnuté kotě tak „znechutila“, že jsem nám kočičí mimi našla na bazoši. Teď zrovna spí přejedená tuňákem vedle muže na gauči :jazyk: Samozřejmě jsem jí nechala naočkovat, bude kastrovaná, ven chodí zatím jen na obojku…ale aby byla jen na gauči, to vážně ne… Štve mě to…jsem v kočičí fcb. skupině a denně jsou tam minimálně dvě sbírky na kočičí depozit nebo přímo zubožené zvířátko a stěžují si, že mají přeplněné kapacity…
Takže, to už jsem třeba radši dovezla konzervy a balení granulí jedné paní, o které vím, že není žádná kočičí sektářka, a přitom sama ze své vůli krmí kolonii opuštěných koček, a i se jí pro pár z nich podařilo zajistit kastraci a některým i domov bez útulkové mašinerie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.20 15:40

Ja tedy pridam otazku: Davate podporu nekomu? Abych pravdu rekla, jsem na tom podobne jako @Altavista
Driv mi prislo fajn davat ruzne veci do charit… Ale pak jsem se setkala s tim, ze toho maji hodne a uz to nechtej. Tak jsem neco prodala - a svete div se, najednou jsem za to mela penize, ktere jsem mohla vyuzit :-) napr. jit navic s detma do ZOO
No a ted jsem se setkala, s maminou, co to o me vi, ze jsem davala veco do charity, a tak mi rekla, ze nez bych to davala do charity, at do dam primo ji… Dala jsem ji to. Ale lituji toho. Asi ji to bude k necemu, ale kdyz se pak podivam na to, ze bych to v zasade mohla prodat za penize a trebas za to koupit neco detem nebo se tak neohlizet na cenu trebas autosedacky…
Pak jsem ji uvidela hulit - tak na veci pro decka nema, ale na cigara ano…
No nevim. Jsem dost znechucena nekomu neco davat, zvlast, kdyz sama sleduji, kolik co stoji a kde co nejvic usetrit…
Jsem sobec?

• Citovat
  • Upravit
7228
27.9.20 15:45

@Ou to já zebrakům dávám podle originality historky se kterou přijdou, a když nemám drobné, tak mají smůlu no :wink:

teď dlouho nikam nepřispívám, naposledy na nějaký konkrétní účel, jak je projekt znesnaze21, to mi přijde jako dobrá cesta jak pomoct konkrétním lidem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
27.9.20 16:48
@Anonymní píše:
Ja tedy pridam otazku: Davate podporu nekomu? Abych pravdu rekla, jsem na tom podobne jako @Altavista
Driv mi prislo fajn davat ruzne veci do charit… Ale pak jsem se setkala s tim, ze toho maji hodne a uz to nechtej. Tak jsem neco prodala - a svete div se, najednou jsem za to mela penize, ktere jsem mohla vyuzit :-) napr. jit navic s detma do ZOO
No a ted jsem se setkala, s maminou, co to o me vi, ze jsem davala veco do charity, a tak mi rekla, ze nez bych to davala do charity, at do dam primo ji… Dala jsem ji to. Ale lituji toho. Asi ji to bude k necemu, ale kdyz se pak podivam na to, ze bych to v zasade mohla prodat za penize a trebas za to koupit neco detem nebo se tak neohlizet na cenu trebas autosedacky…
Pak jsem ji uvidela hulit - tak na veci pro decka nema, ale na cigara ano…
No nevim. Jsem dost znechucena nekomu neco davat, zvlast, kdyz sama sleduji, kolik co stoji a kde co nejvic usetrit…
Jsem sobec?

Driv jsem prispivala na Dobryho andeka, ted chci zase zacit. Jinak je to ruzny, treba veci po detech jsem davala rodine i kanaradce, jenze v zivote jsem nevidela, ze by jejich deti na sobe mely neco ide me :lol:. Jsne v kontaktu velice casto, takze si rikam, kde je probkem? Nelibi se jim to a bylo jim blby mi to rict? Kolikrat jsem taky zazvonila trebas na nekoho u bas v baraku s mladsima detma a neco jim nabidla, zadarmo samizrejme. Tak rozpacite vyrazy jsem nevidela fakt hodne dlouho. Takze to resim momentalne tak, ze jdyz mam neco fakt hezkyho a bylo to drahy (zimni detske bity, kombinezy atd.), tak to za par supu prodan nekde na bazaru pres net a zbytek hazu do kontejneru pro charitu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
27.9.20 21:16

Tak my přispíváme taky na Dobrého anděla, jak už tu někdo zmiňoval…
A taky přes českou charitu na Adopci na dálku. Podporujeme 9 letou holčičku v Ugandě.
Měsíčně platíme částku necelých 600 Kč. Díky naší pomoci chodí do školy, dostává školní pomůcky, školní uniformu a školní oběd. Věnuje se mimoškolním aktivitám a v případě potřeby má zajištěnou zdravotní péči.
2× ročně od ní dostaneme dopis, ve kterém píše, jak se jí daří, posílají i kopie vysvědčení. My jí také píšeme a posíláme drobnosti typu omalovánky, pastelky, nálepky apod, ze kterých má velkou radost :)
Já vím, že plno lidí by mohlo namítnout, že je u nás také spousta dětí, které potřebují pomoc..To jistě je…Ale já si myslím, že proti Africe u nás socialní systém funguje dobře a hlady tu nikdo neumírá…
A vzdělání je pro tyto děti to nejdůležitější, co jim do života můžem dát… Aby měly šanci žít lepší život, než jaký mají teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
19.11.20 18:20
  • pouze projekty v ČR
  • znalost projektu, máme google, máme spoustu způsobů jak se dostat k informacím, vč. osobních referencí od důvěryhodných osob
  • ideálně osobní návštěva a pokec s lidmi, kteří projekt zašťitují
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
19.11.20 18:25
@gebča píše:
  • pouze projekty v ČR
  • znalost projektu, máme google, máme spoustu způsobů jak se dostat k informacím, vč. osobních referencí od důvěryhodných osob
  • ideálně osobní návštěva a pokec s lidmi, kteří projekt zašťitují

Mám to hodně podobně.
Preferuji - ČR před cizinou.
Lidi před zvířaty.
Děti před dospělými.
Podstatná podmínka, pokud jde o nadaci, musím vědět, jak funguje, kdo ji dělá.

Takže radši dám žebrákovi na Žižkově, než kočičí útulek (pardon dámy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
19.11.20 18:29
@riccius píše:
Mám to hodně podobně.
Preferuji - ČR před cizinou.
Lidi před zvířaty.
Děti před dospělými.
Podstatná podmínka, pokud jde o nadaci, musím vědět, jak funguje, kdo ji dělá.Takže radši dám žebrákovi na Žižkově, než kočičí útulek (pardon dámy).

Já tedy upřednostňuji zvířata, protože ta nemají nárok na sociální dávky a speciálně na kočky se leckdo vyprdne, protože ty člověka neohrožují…
Jinak 100% souhlas, jsi můj člověk (doufám, že jsem Tě tím neurazila :mavam: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
19.11.20 18:44
@gebča píše:
Já tedy upřednostňuji zvířata, protože ta nemají nárok na sociální dávky a speciálně na kočky se leckdo vyprdne, protože ty člověka neohrožují…
Jinak 100% souhlas, jsi můj člověk (doufám, že jsem Tě tím neurazila :mavam: )

Neurazila. Já to zase beru tak, že zvířata jsou spíš schopny se uživit z okolního prostředí než lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!