Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Všem moc děkuji za rady ![]()
Sice jsem nechtěla řešit finanční stránku, ale nedá mi to. A to z toho důvodu, že jsem si právě spočítala, že vesnice je 6km od města, kde budu pracovat (Zlín), autobusem jedna cesta 14 nebo 16Kč. Za den tam a zpět 32,–, měsíčně bych projela cca 1000Kč. Cena pronájmu v novostavbě včetně energií by mohla být 4000Kč, = 5000,– se vším všudy. Kdybych ale vybrala byt ve Zlíně, ten s energií stojí 6500 - 7000Kč. A teď babo, raď! Mám z toho guláš, nechci vypadat jako běhna za penězi, ale po x měsících (možná letech?) se to v peněžence projeví
Co myslíte, do čeho byste raději šli?
No tak v tom pripade pripocitej i cas straveny v autobuse /cekanim na autobus
Já bych byla pro město..už kvůli možnosti jít si někam posedět, vyrazit za kulturou..A nákupy bych taky nechtěla tahat busem na vesnici..
@aiera Dívala jsem se na spoje, krásně to jezdí i ve večerních/nočních hodinách na vesnici. Tohle mě zajímalo, protože určitě budu chtít občas navštěvovat koncerty atd. ![]()
@Petule030 píše:
Ahoj holky, tak už přichází čas, kdy se dívám po bytech (pronájem) a přemýšlím, co všechno si pohlídat. Budu ráda za jakoukoliv radu, co koho napadne. Ať už se to týká topení, sousedů, stavu bytu…
Další otázka je spíše nedůležitá, ale přesto mi často jde na mysli. Myslíte, že bych byla spokojená, kdybych šla do bytu se sprchovým koutem, i když si občas ráda lehnu do vany? Šli byste raději přímo do města, nebo do nových bytů na vesnici (ale zato levnější)?
Jaké máte zkušenosti s elektrickým sporákem? Vždy jsem pracovala jen s plynovým a v hodně bytech je elektrický a já se obávám, že s ním nebudu umět zacházet. Netrvá ohřívání a vaření delší dobu?
Finance tu neřešme, mám vyhlídlé byty, na které budu mít
No pohlídej si hlavně smlouvu a její podmínky a stav bytu (hlavně zdivo - vlhkost, těsnění - okna, aby nebyly moc velké výdaje za vytápění atd.). No a ptej se, proč se současní nájemníci stěhujou pryč, pokud tam ještě budou. Zbytek je spíš na tvých preferencích.
Já miluju vanu a už bez ní v nájmu jsem 4 roky a hrozně se odsud těším i kvůli tomu, i když se mi tu jinak líbí ![]()
Město/vesnice záleží na tvé povaze. Já jsem městský typ, byť mám ráda přírodu, tak tam vyrážím odpočívat, ale přes týden mám ráda, když můžu kdykoliv během chvilky vyrazit do centra.
Vaření je o zvyku. Elektrickej je sice pomalej, ale dá se s ním. Já bych zas nezvykla na plynovej, navíc se ho bojím ![]()
@Petule030
Tak to je dobře
Doprava je důležitým kritériem výběru, pokud by chtěl člověk bydlet na vesnici ![]()
Určitě cbych se zeptala lidí v domě, jak se jim tam žije, či zkoztaktovala někoho, kdo tomu domu šéfuje, aby řekl, kde jsou problémy, co plánují a tak. Ten kdo prodává (ať už majitel, či realitka) byt samozřejmě vychválí do nebes…
@Petule030
Co se týče dopravy pokud ti vyhovuje nevidím problém ono třeba některý ty spoje sou lepší než někde městská doprava až to zní hrozně. Jinak pokud si zvyklá na vanu asi bych ji preferovala. Když sem ze začátku začala bydlet s mojim. Tak nechápal proč jdu spávat domů ale mě ta vana chyběla tak sem se šla jednou týdně naložit
bez toho bych to nedala. No ani né za měsíc sem měla vanu doma
![]()
Jinak klasika u mě to je i dojem prostě když vejdeš měla by si říct, že tu bych chtěla bydlet. Pak bych šla po plísnách a kontrola všeho co považuješ za důležité- No a sousedi tak to je kapitola sama pro sebe.
Ještě jednou ahoj, chci se zeptat. Mám vyhlídlé 2 potenciální byty, na jeden jsem domluvená na prohlídku, u druhého mi na mail neodpověděli. Napadlo mě, že bych na ten druhý mohla zavolat a zeptat se, jestli bych nemohla přijít na prohlídku ve stejný den, jako u toho prvního, když už budu v těch končinách. Když si budu byty prohlížet, nebude blbé, kdybych řekla, že si to chci do dalšího dne promyslet? Oba byty nabízí agentura, jen se bojím, že kdybych řekla tohle, nabídnou byt dalším zákazníkům (což je logické). Dokonce jsem slyšela, že je lepší už při prohlídce zaplatit část nájmu/kauce, že si tím ten byt „zamluvím“. Máte s tímhle někdo zkušenost?
@Anonymní píše:
@Petule030
Co se týče dopravy pokud ti vyhovuje nevidím problém ono třeba některý ty spoje sou lepší než někde městská doprava až to zní hrozně. Jinak pokud si zvyklá na vanu asi bych ji preferovala. Když sem ze začátku začala bydlet s mojim. Tak nechápal proč jdu spávat domů ale mě ta vana chyběla tak sem se šla jednou týdně naložitbez toho bych to nedala. No ani né za měsíc sem měla vanu doma
![]()
![]()
Jinak klasika u mě to je i dojem prostě když vejdeš měla by si říct, že tu bych chtěla bydlet. Pak bych šla po plísnách a kontrola všeho co považuješ za důležité- No a sousedi tak to je kapitola sama pro sebe.
Jéé, to je náhoda, že po těch x dnech píšeš ve stejný okamžik, jako já! ![]()
Ahoj holky, už jsem z toho zoufalá
Byt si hledám daleko od mého bydliště a když mi ve čtvrtek volala paní z realitky, že „zítra můžete přijít na prohlídku“, měla jsem po náladě, protože jsem nečekala, že se mi ozve jediný den dopředu a já abych během chviličky změnila své plány a jela přes 100km tam a zpátky. S paní jsem si prohlídku domluvila na dnešek a k tomu jsem si u úplně nového inzerátu domluvila prohlídku na dnešek, když už tam jedu. U tohoto mi paní říkala, že 2.8. přebírá byt, tak ať ji dnes zavolám. Volala jsem na oba inzeráty, jestli domluva platí a prý už jsou oba byty zabrané. Stejně tak jsem volala na jiný (2 dny starý) inzerát a taky už obsazeno
![]()
Nové inzeráty jsou hned rozebrané, ostatní inzeráty jsou dost staré a drahé, podle fotek se ani nedivím, že o takové byty (staré, špatný stav) nemá několik měsíců nikdo zájem. Já osobně jsem ze svých kritérií hodně ustoupila, ale i přesto kam jsem psala nebo volala, vždycky je vše už zabrané
Přitom bych už potřebovala být na konci srpna přestěhovaná. Jsem z toho teď špatná, dívám se na nabídky téměř denně, ale jakou mám šanci získat byt, když v ten samý den se nemůžu sebrat a jet si pryč, musím si půjčit auto nebo vyhledat spoje vlaků a autobusů. Opravdu jsem nečekala, jak mi někdo slíbí prohlídku a přitom hned byt slíbí někomu jinému.
Máte někdo také zkušenost, že vám vždycky někdo byt vyfoukl před nosem?
Navíc, jak si domluvit prohlídku, když to v ten samý den nejde, ale další už je slíbený jiným? Začínám panikařit… ![]()
@Petule030
nesmutni a uvidíš, že najdeš
Já jsem vždycky bydlela ve vlastním a najednou jsem odešla od manžela a hledala pronájem a měla na to 4 dny. Hledala jsem na dálku, protože jsem šla do jiného města a 4 dny jsem se vždy ráno vyjela hledat a večer neúspěšně vracela zpátky. Nakonec jsem vzala 4+kk od realitky. Měla jsem jasno, že jsem hledala domek nebo byt v novostavbě a nezařízený a cenově max. 20 tis. No a bytů velkých bylo k pronájmu málo, 3+kk bylo dost, ale to bylo malé - mám 3 děti a požadavek byl minimálně 4kk ideálně 5kk. Já jsem zase věděla, že musí být balkon nebo terasu, bez toho bych byt nevzala. A přihlížet jsem musela na děti, dostupnost školy, kroužky atp… Nakonec jsem našla nádhernou lokalitku, super bytovka - v baráku mám úplně nejlepší kamarádku (a to jsem ji poznala mimo bytovku na sportu a pak až po týdnech zjistila, že bydlíme v jednom domě). Jinak za celou dobu nebyl jediný problém a snad nikde jsem nebyla šťastnější, děti tu mají fůru kamarádů, kroužky. Jsem ve městě, minimálně 3× to týdne si musím někam zajít za zábavou - z toho neumím zatím slevit a tak jsem pro město. Na vesnici bych nešla ani náhodou. Poohlídni se po lokálních realitkách a zadej jim požadavek a uvidíš. Já jsem to tak taky udělala. No a pak jsem se dívala samozřejmě na majitelé a ti moji jsou úžasní, navíc si s paní strašně rozumíme a tak jsem tady moc spokojená, víc než ve vlastním
Já za sebe bych nešla do paneláku a v novostavbě moc riziko nemáš, že bude něco „špatně“ ![]()
@Petule030 ty jo, ale to sháníš pronájem počítám…nebo kdyby prodej, tak v jaké lokalitě se tak dobře prodávají??? ![]()
@zdeňka41 Jo jo, hledám pronájem.
@-Azzurra- Mně by to bylo vlastně jedno, jenže budu bydlet sama a plat podprůměrný, takže víc jak 7000,– za 1+1 nedám. Od toho, jak jsem původně zakládala téma, jsem od hodně nároků upustila, ale potenciální 2 byty taky padly. Ten na vesnici zabraný, druhý ve městě obsazený bývalou nájemkyní, která si prodloužila smlouvu ![]()