Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě jestli je tady někdo kdo pořídil nějakou knihu dítěti na rozvoj řeči a podle ní se trosku rozmluvil? Mám na mysli knihy od 2 let na rozvoj řeči 🙂 vím, ze každé dítě má své tempo ale chtěla bych jít řeči trosku na proti 😁
Díky za každé tipy!😇
Hodně číst, zpívat, vyprávět, ukazovat.. jinak jakákoliv knížka s obrázky, kde ukazuješ a říkáš co to je.. taky říkanková knížka..
Příspěvek upraven 28.02.23 v 13:05
@Karmen23 píše:
Zajímalo by mě jestli je tady někdo kdo pořídil nějakou knihu dítěti na rozvoj řeči a podle ní se trosku rozmluvil? Mám na mysli knihy od 2 let na rozvoj řeči 🙂 vím, ze každé dítě má své tempo ale chtěla bych jít řeči trosku na proti 😁
Díky za každé tipy!😇
Sice to není asi odpověď, kterou čekáte, kniha mě nenapadá, ale synovi jsem pouštěla pohádky v DVD a hodně brzo je začal opakovat už při usínání. Mnohem více, než když jsem četla já. Možná i proto, že já četla pokaždé jiné pohádky, kdežto DVD šlo i několikrát dokola. Tak už napovídal dopředu.
@lucynka25
To děláme pořád a stejně zatím prd platný 😀
On není zatím úplně moc knížkový… když mu chci v knize ukazovat tak mi ji vytrhne a z ruky, otočí par stránek a hodí s ni s jde od toho… já myslela knihu na souhlásky či samohlásky aby se mu uvolnili mluvidla ![]()
@Karmen23 píše:
Díky za každé tipy!😇
Pokud se ti podaří někde koupit Říkáme si s dětmi od Františka Synka, vřele doporučuji. Je tak i teorie pro rodiče o vývoji řeči, spousta básniček, říkanek spojených s pohybem, kreslené říkanky…
Pak ještě knížka mluv se mnou, ale to bude možná pro starší. Ale ukazovat, mluvit na dítě jednoduše, v jednoduchých větách…jdou dohledat na netu i nedirektivní techniky rozvoje řeči…
@nikitice
Taky poustim synovi pohádky ale zatím vydrží jen u Bing 😃 měla jsem na mysli nějakou knihu jako na souhlásky či samohlásky aby se mu uvolnili mluvidla
čtení z knížky u nás nepřipadá v úvahu… neposlouchá, bere mi ji z ruky a pak s ni hodí…
@Karmen23 píše:
@Anais Brno
Děk@Karmen23 píše:
@lucynka25
On není zatím úplně moc knížkový… když mu chci v knize ukazovat tak mi ji vytrhne a z ruky, otočí par stránek a hodí s ni s jde od toho… já myslela knihu na souhlásky či samohlásky aby se mu uvolnili mluvidlaZkus si jen tak hrát se zvuky, ať udělat zvuk třeba zvířete, auta, ty to zopakujes, pak zase vymyslíš nějaký zvuk ty on zkusí zopakovat…
Jsou i hezký knížky, kde je suchý zip a pridelavaji se obrázky…
Najdi si ty nedirektivní techniky rozvoje řeči, někde to na netu bylo…
@Karmen23 tak kluci jsou pomalejší, buď trpělivá, ono to časem příjde ![]()
@lucynka25 píše:
@Karmen23 tak kluci jsou pomalejší, buď trpělivá, ono to časem příjde
Ne u všech dětí stačí trpělivost…
@Karmen23 píše:
@lucynka25
On není zatím úplně moc knížkový… když mu chci v knize ukazovat tak mi ji vytrhne a z ruky, otočí par stránek a hodí s ni s jde od toho… já myslela knihu na souhlásky či samohlásky aby se mu uvolnili mluvidla
Ten můj pojídal stránky… ![]()
Teď má 4,5, mluví o 106, ale jeho nezájem o knihy je, bohužel, trvalý… ![]()
Když čteme pohádky se straším, znuděně si hraje, ani neposlouchá…
@Karmen23 píše:
@nikitice
Taky poustim synovi pohádky ale zatím vydrží jen u Bing 😃 měla jsem na mysli nějakou knihu jako na souhlásky či samohlásky aby se mu uvolnili mluvidlačtení z knížky u nás nepřipadá v úvahu… neposlouchá, bere mi ji z ruky a pak s ni hodí…
Spis bych procvičovala jazyk. Tady mas z logopedie. Tím se uvolní svaly. Bezne dítě nemluví do 3 let ( nepočítám nějaký zvuky, baba, máma, ham).. jinak zvaz jestli fakt chceš aby mluvil, u nás jsem už kolikrát slyšela, ze si mysleli, ze jejich dítě je ukecane a vlastně dobrý ![]()
@lucynka25 píše:
@Karmen23 tak kluci jsou pomalejší, buď trpělivá, ono to časem příjde
A ne všichni pomalejší. Me kecal od roku a půl, kdy začal vše opakovat, ve 2 mu rozuměli i ostatní. Bude mu 5 a než otevře ráno oči tak otevře pusu. On proste neumi mlčet ![]()