Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Samozřejmě, že tě může vyhodit. Co není na papíře, jako by nebylo.
Já bych po zkušenostech nešla do podnájmu bez písemní smlouvy už nikdy. Pokud by se nejednalo o bydlení u dobrého známeho, nebo kamaráda. Tam mám zase zkušenosti dobré.
Ze zákona ne. Pravidla pronájmu nemovistosti jsou jasně dána. Takže pokud máš ústní dohodu a důkaz a o pravidelném placení nájemného platí zde totéž co pro písemnou dohodu. Tedy výpovědní lhůta. A v případě, že se nedohodnete tak potom žaloba na vyklizení nemovitosti.
Každopádně pokud majitel nemovistosti ve tvé nepřítomnosti vymění zámky a tvé věci třeba nechá někde na chodbě je to zas na tobě. Dokázat soudně, že ti vznikl nárok na užívání nemovitosti. Bez platné smlouvy to policie na místě nevyřeší.
A to je na dost dlouho a v celku zbytečné. Protože pohodlného užívání nemovitosti tím stejně nedosáhneš. A předpokládám, že víc budeš řešit kde bydlet. Než se soudit s nejasným výsledkem.
Smlouvu máš, to ošetřuje občanský zákoník. Nájem bez smlouvy prostě neexistuje. Otázka je, jak prokážeš, že platíš nájem a že tam opravdu bydlíš.
Když prokážeš, že tam bydlíš a že za to platíš, nemůže tě jen tak vyhodit, papír nepapír.
Zdravím vás mohu se zeptat když jsem s nájemcem uzavřel ústní dohodou podnájem muže mě vyhodit teď?