Podpora pro Ivanu Königsmarkovou

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20777
23.9.11 12:49

Podpora pro Ivanu Königsmarkovou

Kopíruji sem z FB. Až budu mít čas, dám víc. Zatím tedy spíš pro ty, co vědí, o co jde:

V Brně, dne 22.9. 2011

Výzva k podpoře porodní asistentky Ivany Königsmarkové

Dne 21. září 2011 bylo vydáno rozhodnutí soudu prvního stupně, který odsoudil porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou ke dvěma letům vězení s podmínkou na pět let a k pětiletému zákazu činnosti za těžké neúmyslné ublížení na zdraví, ke kterému mělo dojít u domácího porodu, při němž asistovala. Ivana Königsmarková se na místě odvolala, pochybení odmítá. O odvolání bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Právní zástupci Ivany Königsmarkové poukazují na fakt, že drtivá většina důkazů navržených obhajobou, zejména výslech všech znalců, svědků a většina listinných důkazů byla soudkyní zamítnuta a obhajobě tak nebylo umožněno prokázat svá tvrzení a stanoviska, čímž došlo k bezprecedentnímu porušení ústavního práva na spravedlivý proces.

Při odvolání chtějí obhájci využít důkazy, které neměli možnost předložit, a dále zajistit další znalecké posudky, jak českých, tak také zahraničních znalců.

Věříme, že se tento konkrétní případ netýká jen Ivany Königsmarkové jako soukromé osoby a jako porodní asistentky, ale že kopíruje celospolečenský postoj k domácím (a obecně mimoklinickým) porodům. Vývoj v této oblasti se v České republice bohužel vydává opačným směrem než je běžné v zemích západní Evropy, kde jsou úřady nakloněny porodům v porodních domech, v centrech porodních asistentek a podporují i porody mimo zdravotnická zařízení.

Konečný výsledek procesu může dlouhodobě ovlivnit přístup soudů k domácím porodům a může se stát precedentem, který se dotkne všech žen, které si na základě pečlivého a zodpovědného uvážení vyberou domácí porod s pomocí porodní asistentky.

Svobodná volba místa porodu patří mezi základní lidská práva. Podle Evropského soudu pro lidská práva (rozsudek ze dne 14. 12. 2010, stížnost č. 67545/09) je povinností státu zajistit právní a institucionální podmínky pro svobodnou volbu žen ohledně místa porodu.

Prosíme všechny, kterým není lhostejné, jak se náš stát k realizaci této lidské svobody staví, aby podpořili Ivanu Königsmarkovou, a to i finančně. Náklady na odvolací řízení budou vysoké. Zahrnují mimo jiné pokrytí soudních výloh, platbu zahraničním soudním znalcům, překlady soudních listin, následné překlady do češtiny a honorář pro právní zástupce.

Finanční příspěvky je možné zasílat na účet veřejné sbírky vedený o.s. Zrnka, číslo účtu: 3789354036/5500, variabilní symbol 8888.

Příspěvky je možné zasílat do 31.11. 2011. Sbírka bude vyúčtována podle zákona č. 117/2001 Sb. o veřejných sbírkách. V případě, že budete mít zájem o zaslání potvrzení o daru (pro potřeby odečtu hodnoty daru z daňového základu), napište.

Předem děkuji jménem rady Unie porodních asistentek všem, kteří vyjadřují Ivaně Königsmarkové ať už morální nebo finanční podporu.

Mgr. Kateřina Hájková Klíčová

výkonná ředitelka

Unie porodních asistentek

www.unipa.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Máte zkušenost s Argo Hovory s porodní bábou?

Přidejte zkušenost s Argo Hovory s por...
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5778
23.9.11 13:05

nevím oč jde,?? může někdo říct blíž??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
23.9.11 13:17

Katuschko paní Königsmarková asistovala u domácího porodu,který nedopadl dobře.
Upřímně řečeno pracuji jako porodní asistentka a do domácího porodu bych nešla ani za nic.Podle mě je to naopak krok zpátky,pokud to někdo hodlá absolvovat,musí počítat s vyšší mortalitou a morbiditou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
23.9.11 13:32

Muj názor je ,že stejný podíl viny nese i maminka.Bylo to její rozhodnutí ,věděla do čeho jde.Vlasně obě dvě věděli do čeho jdou a jaké to má rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
23.9.11 13:33

Obě dvě za to nesou vinu a naprosto souhlasím s příspěvkem od Belly…
Pani muze byt rada ze nesedi natrvdo a matka stejne tak.

Příspěvek upraven 23.09.11 v 13:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
23.9.11 13:33

O případu jsem četla a přestože vím, že matka o předchozích porodech lhala a celou věc si zkomplikovala též sama, tak PA mou podporu nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
23.9.11 13:35

PA, pokud rodí doma, by s tímto měla počítat…byť by předtím měla x bezproblémových porodů.. bohužel.

Naše společnost není zastáncem porodů doma, ani se pro to nedělají podmínky. Naopak ! Za porod doma (resp. za pomoc rodičce) byla schválena pokuta 1mil. Kč !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
23.9.11 13:37

Bohužiaľ nepodporím, s domácimi porodmi nesúhlasím. Po skúsenosti s vlastným porodom som o tom presvedčená ešte viac.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
23.9.11 13:37

já sama mám 4 děti, všechny porody šly jako po másle, stejně tak i ten poslední, který byl po 12.ti letech. Náhle se po porodu zjistilo masivní krvácení, placenta byla potrhána, takže nebýt v nemocnici, tak nevím.
Nebudu nikoho soudit, ale myslím si, že porod doma je velký krok zpět, když jsem rodila své první dítě v roce 1987, žádna účast otce u porodu, žádná sprcha, žáden balón, zvládlo se to v porodnici. Dnešní podmínky v porodnicích jsou téměř luxusní proti tehdejší době. Nevím, co by ještě budoucí mamky chtěly.
Další případ je tu http://www.blesk.cz/…k-soudu.html .
Maminy se 9.měs. na mimi těší a pak se vrhnou do takového nebezpečí. A pokud zmíněná PA do toho šla, musea počítat, že se situace může obrátit proti ní.
Takže za mě-domácí porod jednoznačně odsuzuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
23.9.11 13:38

Trochu o případu vím, ale ne moc. Domácí porody mě nezajímají a jsem vůči nim skeptická. Je to na každé, jak se rozhodně, pak se ale nesmí divit, když se něco pos*re. Do stejného rizika jde i PA, tak se pak též nesmí divit, že ji chtějí zavřít.
Dřív se rodilo bez doktorů a kolik dětí umíralo. Asi na tom něco bude, že se dnes rodí s doktory.
Je to můj názor a nikomu ho nevnucuji, PA tudíž nepodpořím. A matka je jistě potrestaná nadosmrti. co jí zbývá? Třeba se oběsit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4181
23.9.11 13:39

Ani nahodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
23.9.11 13:41
lumáťa píše:
Naše společnost není zastáncem porodů doma, ani se pro to nedělají podmínky. Naopak ! Za porod doma (resp. za pomoc rodičce) byla schválena pokuta 1mil. Kč !

V rámci jakého zákona?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21353
23.9.11 13:41

Sice jsem nerodila, ale i tak s porody doma nesouhlasím a tak nepodporuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8561
23.9.11 13:44

Též s porodama doma nesouhlasím a přesně jak tu někdo psal, obě by měly být rády že nesedí za mříženi a rozhodně být soudem bych matce nepřisoudila žádné odškodné protože to bylo jen její rozhodnutí rodit doma, špatné rozhodnutí. V porodnici by měli šanci, ona i dítě. A přesně, všechno může probíhat bezproblémově a najedou klidně až po porodu nějaký problém se objeví, nikdy bych nerodila jinde než s doktory za zády, klidně sama nebo jen s PA ale s vědomím že doktoři jsou vedle. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
23.9.11 13:47

Podporuji domporody v tom smyslu, ať má každý právo rodit, kde a jak chce, ale paní I.K. podpořit nemůžu, nebyla sem u toho, netuším, kde je pravda. Ale sPíš se přikláním k tomu, že k pochybení došlo.
Je mi jich všech líto, hlavně toho miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí