Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máte zkušenost s Argo Hovory s porodní bábou?
Přidejte zkušenost s Argo Hovory s por...Huffmanka píše:
Jsem rada, ze tu taky nekdo napsal, ze odpovedna je hlavne matka, ktera chce byt potazmo moderni matkou, nebo jak to mam nazvat. Ze strany matky je to opravdu obrovska nezodpovednost. Jasne, kdyby se nic nestalo, popisovala by svuj nadherny domaci porod jako neco uzasnyho, a samozrejme by kladla duraz na to, ze nepotrebuje doktory, nemozcnicni prostredi ji nevyhovuje, jen svuj prirozeny matersky instinkt. Jsem pro zruseni domacich porodu a doufam, ze dostane dotycna porodni asistentka od Klause milost. V prvni rade je mi lito zivota miminka, ktery pokud by bylo v dobe a po porodu v nemocnici, dostalo by potrebnou pomoc a peci. Takhle to matce s jejim uzasnym porodem nevyslo, tak to hodila na ubohou asistentku, ktera pochynuji ze by nestesti mohla nejak zabranit. Otazka je, proc neni souzena spis matka? Ja bych ji odsoudila za jeji rozhodnuti umyslne ublizeni s nasledkem smrti.V uvozovkach, ale ono to tak bylo. Matka si musela byt vedoma ze se muze stat cokoliv co muze ohrozit nejen dite,ale i ji samotnou. Nedavno tu jedna matka vedla denicek o svym nezapomenutelnym domacim porodu a jak to bylo neco tak prirozenyho. Ovsem, nic se nestalo. Reakce na jeji denicek byly, jak je to uzasny, ale vsadim se, ze zadna z nich by do domaciho porodu nesla a uz vubec neverim tomu ze to myslely uprime. Chtela jsem do prispevku pripsat, ze mi to zrovna moc uzasny nepripada a ze mozna by se s tim ani chlubit nemela. Jenomze tady na miminu je to tezky, kazdej jen pritakava a nema svuj vlastni nazor.
Drzim palce Ivane Konigsmarkove
S příspěvkem jsem souhlasila až do poslední věty.
Ano matka je v tomto příúadě vinna a bohužel vědomě ohrozila díte a vystavila ho tomu ze muze zemrit, ale IK je v tomto pripade stejne vinna, je to spolupachatel ktery ji k tomu dopomohl a jeste utvrzoval v tom ze je to dobre. Nemela na porod pristoupit a bylo by to ok, nebo by to „odrodil“nekdo jiny a ona by nebyla souzena. jeji rozhodnuti…
Huffmanka píše:
Jsem rada, ze tu taky nekdo napsal, ze odpovedna je hlavne matka, ktera chce byt potazmo moderni matkou, nebo jak to mam nazvat. Ze strany matky je to opravdu obrovska nezodpovednost. Jasne, kdyby se nic nestalo, popisovala by svuj nadherny domaci porod jako neco uzasnyho, a samozrejme by kladla duraz na to, ze nepotrebuje doktory, nemozcnicni prostredi ji nevyhovuje, jen svuj prirozeny matersky instinkt. Jsem pro zruseni domacich porodu a doufam, ze dostane dotycna porodni asistentka od Klause milost. V prvni rade je mi lito zivota miminka, ktery pokud by bylo v dobe a po porodu v nemocnici, dostalo by potrebnou pomoc a peci. Takhle to matce s jejim uzasnym porodem nevyslo, tak to hodila na ubohou asistentku, ktera pochynuji ze by nestesti mohla nejak zabranit. Otazka je, proc neni souzena spis matka? Ja bych ji odsoudila za jeji rozhodnuti umyslne ublizeni s nasledkem smrti.V uvozovkach, ale ono to tak bylo. Matka si musela byt vedoma ze se muze stat cokoliv co muze ohrozit nejen dite,ale i ji samotnou. Nedavno tu jedna matka vedla denicek o svym nezapomenutelnym domacim porodu a jak to bylo neco tak prirozenyho. Ovsem, nic se nestalo. Reakce na jeji denicek byly, jak je to uzasny, ale vsadim se, ze zadna z nich by do domaciho porodu nesla a uz vubec neverim tomu ze to myslely uprime. Chtela jsem do prispevku pripsat, ze mi to zrovna moc uzasny nepripada a ze mozna by se s tim ani chlubit nemela. Jenomze tady na miminu je to tezky, kazdej jen pritakava a nema svuj vlastni nazor.
Drzim palce Ivane Konigsmarkove
jasný, že chyba je na straně matky, ale pakliže jde porodní asistenkta vést domácí porod, musí počítat s tím, že se něco nepředpokládaného může stát, podle mého názoru má tom taky svůj podíl viny
Jindris urcite mas pravdu, ja jsem jen nastvana z tech matek co riskujou, vzdyt o tom to cely je. Urcite na tom vedou podil obe, ale kdo vic ?
Omlouvám se za OT, ale v odkazovaných článcích mě utkvělo, že roste domácích porodů. Myslím, že než vymýšlet pokudu a zakázat porod doma, by se mělo zamyslet proč to tak je… Já jsem proto, aby se umožnilo ženám co chtějí rodit bez medikamentů, v domacím prostředí zajistit taková zařízení kde je i lékař a veškerá zařízení, jak jsem tady několikrát četla tak to splňují porodní domy…
S domacimi porody nesouhlasim, porod je sice prirozena vec, ale taky vysoce rizikova. Driv se sice bezne rodilo doma jen s porodni babou, ale taky u toho nezridka miminka i maminky umiraly. Jsem rada, ze jsem mohla rodit v nemocnici se skvadrou doktoru za zadkem, i kdyz zrovna muj porod byl hladky a bez komplikaci a pravdepodobne by takovy byl i v domacim prostredi. Jenze clovek nikdy nevi…spousta hladce bezicich porodu se najednou zvrtne a skonci akutnim cisarem, nebo se nejake zavazne komplikace objevi az po porodu. Podle me je domaci porod zbytecnym hazardem se zdravim i zivoty, takze I.K. rozhodne nepodporim. Na druhou stranu kazdy by mel mit pravo na vyber mista porodu a pokud nekdo chce rodit doma, tak bych jeho ani pomahajici PA za to netrestala. Kdyz se neco pos…, tak ty nasledky pak samy o sobe jsou, myslim, dostatecnym trestem. Co se tyce porodnich domu, tak ty bych podporila v pripade, ze by v nich „hlidkoval“ lekar s patricnym vybavenim.
medulinkax píše:
Omlouvám se za OT, ale v odkazovaných článcích mě utkvělo, že roste domácích porodů. Myslím, že než vymýšlet pokudu a zakázat porod doma, by se mělo zamyslet proč to tak je… Já jsem proto, aby se umožnilo ženám co chtějí rodit bez medikamentů, v domacím prostředí zajistit taková zařízení kde je i lékař a veškerá zařízení, jak jsem tady několikrát četla tak to splňují porodní domy…
medulinkax píše:
A kdo to bude platit ? Lidi nechteli jeden cas platit 30 Kc za recept v lekarne.
Huffmanka píše:medulinkax píše:A kdo to bude platit ? Lidi nechteli jeden cas platit 30 Kc za recept v lekarne.
Proč ne pojišťovna? Místo špitálu by platili porodnímu domu ![]()
Huffmanka píše:
Jindris urcite mas pravdu, ja jsem jen nastvana z tech matek co riskujou, vzdyt o tom to cely je. Urcite na tom vedou podil obe, ale kdo vic ?
tohle je těžký kdo víc, já třeba nechápu co vede ženu k tomu, aby rodila doma, mě to nikdy nenapadlo, měla jsem pohodové těhu a porod skončil akutním císařem, být doma, těžko říct jak by to dopadlo a radši na to nemyslím
obě šly do domácího porudu, pro me tedy do rizika, obě musely vědět, že se může něco stát, obě mají za to odpovědnost a z mého pohledu by měly být souzeny obě
Knoflice píše:
Většina diskutujících tady odsuzuje porody doma. Ale o to tady nejde, ne?
Je pravda, že informace, které mám, mám pouze z médií, takže nemusejí zcela odpovídat realitě. Ale nechápu, proč veškerá vina padá na hlavu té porodní asistentky. Pochybuju, že matku nutila zůstat doma …
Určitě ji nenutila, ale mohla jí to vymluvit ![]()
Knoflice píše:
Většina diskutujících tady odsuzuje porody doma. Ale o to tady nejde, ne?
Je pravda, že informace, které mám, mám pouze z médií, takže nemusejí zcela odpovídat realitě. Ale nechápu, proč veškerá vina padá na hlavu té porodní asistentky. Pochybuju, že matku nutila zůstat doma …
pretože založená diskusia je o podpore tej konkrétnej PA, nie o matke. Keby tu niekto založil diskusiu „podporte matku“, tak to bude pre zmenu o nej ![]()
Baba píše:Huffmanka píše:Proč ne pojišťovna? Místo špitálu by platili porodnímu domumedulinkax píše:A kdo to bude platit ? Lidi nechteli jeden cas platit 30 Kc za recept v lekarne.
A proč jako pojištovna???? Když chtějí alternativu ať si zaplatí, a až jim dítě bude umírat a najedou se jim hrozně bude hodit neonatol. JIP tak to jim nemocnice bude dobrá že…
Moji podporu nemá. Pokud jí prokázali pochybení, tak má přijít trest. Stejně tak, jako když se stane něco v nemocnici a prokážou pochybení lékaři, pak má také přijít trest.
Co nechápu je, že nikdo nesoudí matku.
Co tak vím (ale jen z médií), tak zamlčela PA několik podstatných informací, které jsou v přímém rozporu s domácími porody (žádná PA by ho pak nechtěla vést). V podstatě ze strany matky je tu největší vina, že se to stalo! ![]()
Sice s domácími porody nesouhlasím, ale ani nesouhlasím s tím, aby to stát zakázal. Spíš by se měly udělat takové podmínky, aby se ženy k domácím porodům neuchylovaly.