Podpora v nezaměstnanosti - interpretace zákona
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Podpora v nezaměstnanosti - interpretace zákona
Dobrý den,
Prosím můžete mi pomoci interpretovat tuto část zákonu práce? Nerozumím tomu a není se koho zeptat. ÚP mi stále odpovídá jen ve znění zákona, ale já to potřebuji lidsky
Rozhodným obdobím pro splnění podmínek nároku na PvN jsou 2 roky před zařazením do evidence UoZ. Jinou výdělečnou činností se rozumí samostatná výdělečná činnost a jiná výdělečná činnost, která je dobou důchodového pojištění podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů.
Uchazeči o zaměstnání, který splnil podmínky nároku na PvN, náleží PvN ode dne podání písemné žádosti o PvN nebo ode dne zařazení do evidence UoZ, pokud o PvN požádá nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností nebo činností, které se považují za náhradní doby zaměstnání.
Znamená to, že když se do 3 dnů nepřihlásím na ÚP zaniká mi nárok na podporu z vyměřovacího základu z posledního zaměstnání?
Pracovní poměr jsem měla HPP, 13 roků v kuse. Ukončený bude 31.8. Na ÚP se chci přihlásit do konce září.
Mockrát díky a díky za trpělivost vím že tu otravuju už dlouho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já jsem se přihlásila až 14 dní po konci náhradní doby pojištění a podporu jsem dostala, ale v daném mesici jen za půlku měsíce, co jsem byla registrovaná, takže dle mě zkušenosti by to nemělo mít vliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alishia29 Znamená to to, že když se přihlásíš do tří dnů, dostaneš podporu i za ty tři dny zpětně. Když se přihlásíš třeba patnáctého, dostaneš podporu jen od toho patnáctého, ale počítat se to bude z toho zaměstnání. Na konci září se chceš přihlásit proč? Jedeš někam pryč? Jinak to nedává moc smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alishia29 píše: Více
Odpovím na otázku: „Znamená to, že když se do 3 dnů nepřihlásím na ÚP zaniká mi nárok na podporu z vyměřovacího základu z posledního zaměstnání?“.
Ne, neznamená.
Znamená to, že pokud se přihlásíš do 3 dnů, budeš mít PnN od prvního dne, kdy jsi bez výdělečné činnosti.
Když se přihlásíš později, tak budeš mít podporu ode dne, kdy se přihlásíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky moc všem. Takže když se zaregistruji v polovině září, měla bych podporu dostat za polovinu září vyplacenou v říjnu. A v měsíci říjnu už mi poběží normálně podpora třeba za celý měsíc co budu na ÚP. A budou mi ji vyplácet v listopadu. Mockrát díky já už jsem z těch pojmů úplně zmatená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo důvodem je psychoteror spojený se zánikem firmy, který trval taktřka 3 roky. Potřebuji si odpočinout od všeho aspoň na chviličku a nutně. Musími promyslet co napsat do formuláře, nemám kapacitu na to aby mě někdo hned za týden nebo dva hnal do práce. Ale flákat se samozřejmě nehodlám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit