Podpora v nezaměstnanosti - jak se bude počítat

Anonymní
20.12.15 14:20

Podpora v nezaměstnanosti - jak se bude počítat

Dobrý den, mám pracovní smlouvu na dobu určitou, která končí 31.12.2015. Dle informací naší účetní se podpora v nezaměstnanosti bude počítat dle průměrného výdělku ve 3. kvartálu roku 2015. Teď mi zaměstnavatel nabídl brigádu na DPP nějaké dokončovací práce pouze na leden s tím, že by mi zaplatil do 4000 Kč/měs. Nemám ještě jinou práci, tak uvažuju, že bych to vzala. Přihlásím se tedy od ledna na pracák s tím, že budu občas docházet na brigádu. Jak to bude s podporou? Za leden, když budu mít ten příjem dejme tomu 4 tis, tak nedostanu nic, to je mi jasné, pouze za mne zaplatí zdravotní pojištění.
A jak to bude v únoru? Budu mít nárok na podporu? A z jakého čtvrtletí se mi bude počítat? Ze 3/2015 nebo ze 4/2015?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3HE
22413
20.12.15 15:48

Zkus sse zeptat https://www.emimino.cz/profil/jani1/ třeba napiš sz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
20.12.15 15:49

Znova - j. a.n. i1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
20.12.15 15:49
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3289
20.12.15 17:28

Když bereš podporu tak jakmile si budeš přivydělavat podpora se pozastaví. Ale jak se to pak počítá to nevím. Melo by to snad navazovat ale ruku do ohně za to nedám. Já si při podpoře raději nevydelavala abych na tom nebyla bita. Zítra jdu na UP tak se můžu optat pokud nikdo neporadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
20.12.15 17:38

Poté, co ti bude přiznána podpora v nezaměstnanosti dle zákonných podmínek (tedy hlavně pokud splníš podmínku účasti na soc.poj po dobu min. 12 měs za posledních 24 měs.), si následně můžeš přivydělávat, avšak po dobu brigády se ti výplata podpory pozastaví. Podmínka tohoto principu je ta, že tvé příjmy z brigády nepřekročí polovinu minimální mzdy v ČR v daném období (ta je teď tuším okolo 9 tisíc) a své příjmy musíš hlásit neprodleně (tuším že do 3 dnů??) na ÚP. Můžeš si tedy bez problému přivydělat až 4500 (částkou si nejsem úplně jistá, možná je to o fous více či méně, nevím, kolik je dnes aktuálně min. mzda) aniž bys přišla o podporu, protože ta se ti po konci brigády zase rozběhne.
Pokud výdělek z brigády překročí hranici poloviny min. měsíční mzdy, pak ztrácíš nárok na podporu úplně a musela bys po konci brigády eventuálně zažádat znovu s tím, že pak už by se při výpočtu výše podpory brala v úvahu i ta brigáda (dalo by se tedy předpokládat, že by ti spočítali nižší podporu než v předchozím případě).

editováno, původní formulace byla zavádějící

Příspěvek upraven 20.12.15 v 23:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3289
20.12.15 18:09

@kat kat nevím kdes k tomu přišla. Sama jsem nyní v evidenci a při registraci mi to bylo sděleno. Ještě cituji z webu

íte si přivydělat?

Člověk, který se uchází o zaměstnání na úřadu práce, si může v rámci takzvaného nekolidujícího zaměstnání měsíčně přivydělat až polovinu minimální mzdy, která aktuálně dosahuje devíti tisíc dvou set korun – polovička tedy dělá čtyři tisíce šest set. Jestli máte výdělků víc, uvedená hranice platí pro jejich součet, nikoli pro každý zvlášť. Může se jednat o práci na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti nebo činnost v pracovním poměru.

Kvůli nekolidujícímu zaměstnání vás úředníci z evidence nevyškrtnou, dál vám budou pomáhat s hledáním nového místa. Ovšem s podporou v nezaměstnanosti se můžete rozloučit. Přivydělávat si k ní nelze – tedy alespoň ne legálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
20.12.15 18:16

@Lentilkaaa83 jasně, to je pravda - já to nenapsala úplně přesně. Ona o tu přiznanou podporu nepřijde, akorát se jí po dobu výdělku odsune na později. Až přestane být výdělečně činná, bude mít nárok na stejně dlouhou dobu podpory a ve stejné výši, jakoby žádnou brigádu neměla. Tj podpora se jí nebude počítat z brigády a nijak si brigádou nepřihorší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.15 20:51
@kat kat píše:
@Lentilkaaa83 jasně, to je pravda - já to nenapsala úplně přesně. Ona o tu přiznanou podporu nepřijde, akorát se jí po dobu výdělku odsune na později. Až přestane být výdělečně činná, bude mít nárok na stejně dlouhou dobu podpory a ve stejné výši, jakoby žádnou brigádu neměla. Tj podpora se jí nebude počítat z brigády a nijak si brigádou nepřihorší.

A nevíš, jestli se tou brigádou změní i to období, ze kterého se vypočítává podpora? Pro mne by bylo o chlup výhodnější, kdyby to šlo z toho 4.kvartálu, to byly před Vánoci větší obraty, takže placené přesčasy :think:

• Citovat
  • Upravit
4043
20.12.15 21:14
@Anonymní píše:
A nevíš, jestli se tou brigádou změní i to období, ze kterého se vypočítává podpora? Pro mne by bylo o chlup výhodnější, kdyby to šlo z toho 4.kvartálu, to byly před Vánoci větší obraty, takže placené přesčasy :think:

Nejlepší máš poradit se přímo na úp, ony ty úřednice tam většinou bývají celkem ochotné. Brigáda ti nijak neovlivní období, ze kterého se bude podpora počítat, ale nedám krk za to, jaké to období je, jestli je to právě to poslední čtvrtletí anebo posledních 12 měsíců - nejsem si vůbec jistá. Jen počítej s tím, že pokud jsi dostala výpověď ty (z jiného důvodu než pro hrubé porušení pracovní kázně), tak první dva měsíce podpůrčí doby dostaneš 65% toho vypočítaného průměrného výdělku, pak se to snižuje na 50% a nakonec 45%, celkem 5 měsíců podpory, pokud ti není nad 50. Pokud jsi ale dala výpověď sama nebo šla na dohodu, budeš celých 5 měsíců pobírat jen těch 45%. A strop v obou případech je nějakých cca 14.600. Takže pokud jsi měla v jednom čtvrtletí dejme tomu průměrný příjem 30.000 a v jiném dejme tomu 35.000 tak ti může být docela jedno, ze kterého čtvrtletí ti to vypočítají, protože víc než těch 14.600 stejně nedostaneš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3289
20.12.15 22:54

@kat kat tak to pak jo. Jak jsem psala pokud je pozastavena nevím jak to pak je.

Počítá se z posledního zaměstnání. Takže si myslím jestli i nezáleží na druhu smlouvy u té brigády. Aby to třeba nebrali jako poslední zaměstnání. Ale zase je to jeden zaměstnavatel tak by nemělo.

Tam je takových háčků až se do toho vždy zamotam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
20.12.15 23:24

@Lentilkaaa83 jo, ono je to celkem komplikované… Já se asi neumím moc dobře vyjadřovat - myslela jsem to tak, že by si po ukončení PP zažádala o podporu a „nechala si ji přiznat“ a pak teprve nastoupila na tu brigádu (zaměstnavatel může nějak ve smlouvě přizpůsobit data výkonu práce). Nástupem na brigádu by se jí podpora přerušila a pak až se po brigádě znovu rozběhne, bude dostávat to, co jí bylo spočítáno původně a ta brigáda v tom roli hrát nebude. Pokud by jí ale brigáda datem počátku plynule navazovala na konec PP v původním zaměstnání, tak by podle mě v tu chvíli podporu vůbec nepřiznali a až by ji pak počítali po konci brigády, asi by brali v úvahu i ten poslední výdělek, tedy brigádu - a přiznali by jí daleko nižší částku… Nevím, jestli to píšu pochopitelně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
20.12.15 23:32

@Lentilkaaa83 já nejen blbě píšu, ale i blbě čtu - te´d jsem to louskala zpětně a tys tam v tom původním příspěvku opravdu psala, že se při brigádě podpora pozastaví - já měla za to, žes jí napsala, že pak podpora vůbec nenáleží…tak to se omlouvám, mělas samozřejmě pravdu, já jsem blbka, jen jsem to dopletla :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
10
1.1.16 13:26

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem těhotná v 6týdnu, ale zatím pracuji bohužel asi to nedám v práci a tak se chci zeptat kolik bych mohla mít nemocenskou při hrubém měsíčním platu 14.000 nemohu se nějak stále dopočítat děkuji za odpovědi Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.16 20:10

Zdravím - prosím, jak je to v případě, kdy absolvent VŠ pobýval po škole určitou dobu na ÚP a poté nastoupil do práce jako zástup za nemoc na dobu určitou několik měsíců, na částečný úvazek. Pokud po ukončení pracovního poměru nemá člověk novou práci, vrací se na ÚP a jsou tam nějaké změny? Vzniká nárok na nějaký příspěvek?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat