Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 první manžel byl strašně rozhazovačnej, dával mi všechny peníze a pak je zas vytahal, žil rozmařilej život, nákupy za tisíce a já nevim co ještě a já akorát hlavu v pejru, z čeho vyžijeme do výplaty.
Takže v tom druhém vztahu to byl můj nápad, nechat si každý své a dohromady dávat nějakou část. On chtěl mít jeden účet, ale já ne, no. Máme to takhle. Má výplatu- dá mi 10 tisíc. Mam výplatu- vyberu 10 tisíc. A z toho žijeme. Co zbyde, je každýho věc. Jemu zbývá víc, protože je spořivější.
takže máš jako měsíčně 20 tis.? tak z toho bych ušetřila víc jak dva tisíce.
@Mallorka u nas jako mame dve kasicky, jednu jsme meli na dovcu, ale tu ted rozbijem kvuli rozjezdu novyho podniku. a druhou mame pro Mali. jenze ja vim, ze by v tech kasickach mohlo bejt klidne vic. ja jsem doma a muj ma penize kazdej den (podnikatel) a to je prave taky problem. a me hrozne stve ze neni nejakej prehled, system. taky na nem budu muset zapracovat. je fakt, ze mi dava dost, ale kdyz nakoupim jidlo, tak stejne za dva dny donese dalsi nakup a uplnejch zbytecnosti ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Upřímně, nebrala bych si někoho, kdo si po 15 letech soužití hraje na moje a tvoje… no přesněji řečeno bych s ním nejspíš už dávno nebyla.
Souhlasím. Peníze z darů měly být na společném účtě - třeba na tu dovolenou. Tento způsob hospodaření nechápu, předpokládám, že to zakladatelce tak vyhovuje a že se na tom před svatbou shodli.
Každopádně by se měli manželé na všech věcech, včetně finančních transakcí
domlouvat předem. Pokud nemáte společný účet, tak bych osobně chtěla mít přístup
k jeho účtu, pokud na něj uložil peníze, které byly vaším společným svatebním darem.
Pokud vám chtěla jeho matka darovat peníze, tak je měla převést ze svého účtu sama.
A nebere ten svůj účet jako rezervu „kdyby něco“? Manžel má třeba 2 účty, na tom jednom má nějaké peníze ještě z dřívějška a nechce na ně sahat, ať máme rezervu pro nenadálé události. Třeba má taky pocit, že když ty peníze budou jakoby mimo dosah, tak se neutratí za zbytečnosti.
Nebo chce mít „své“ peníze - a nemusí to být proto, že ti nevěří, někteří lidé mají rádi jistotu. Může se ti něco stát, ukradnou ti doklady a nebude mít přístup k penězům…
@hanka.br. právě že mě to překvapilo, že jsme to nedali na ten společný účet. A teď jak o tom píšete, tak jsem se samonasra-a. Mohli to být svatební peníze. Já mu to řeknu:cert:
@Akivasha Asi máš pravdu, já to nemyslim zle, on není lakomej, jen jsem nevěděla co si mám o tom myslet.
Zakladatelko, a co bys s těma 50 tisícema udělala Ty? Chtěla bys jet na dovču rovnou?
Jako mně na tom vadí ten princip - z mýho dědictví se platila svatba, tak balím dary. Myslela bych si, že byste si o tom měli promluvit, že on teda platil, Ty jsi zařizovala, a že dary byly určené na něco jiného… Třeba řekne, že to chce mít jako železnou rezervu (pokud třeba jinou nemáte), a to mi zase přijde jako celkem rozumnej nápad.
S tím spořením na dovolenou to nechápu. Kolik má plat on a kolik Ty? Pokud Ty ze svého platu plus jeho 10k ušetříš dva tisíce poté, co zaplatíš domácnost (je to včetně 3500 za dům?)… tak kolik zbývá jemu a co s tím dělá? Určitě bych chtěla mít přehled, kolik máte CELKEM (už proto, že ten příjem je v SJM) a pobavit se o tom, co s tím budete dělat: kolik je na dům, kolik na domácnost, kolik na útratu pro každého z vás… a že ten zbytek uspoříte. Mělo by vám vyjít společné číslo.
To si myslím, že je základ. Rozhodnout, kdo je hamižnej nebo kdo rozhazovačnej, to z popisu jedné strany fakt nejde ![]()
PS: Reaguju na zakládající příspěvek, možná se něco z toho vyjasnilo dál.
@Anonymní píše:
@hanka.br. právě že mě to překvapilo, že jsme to nedali na ten společný účet. A teď jak o tom píšete, tak jsem se samonasra-a. Mohli to být svatební peníze. Já mu to řeknu:cert:
Ale co mu chceš říct, když svatbu neplatil taky ze společných peněz? ![]()
Můžeš mu to leda tak naznačit, ale rozhodně nejsi v pozici, abys mu to vyčetla
Tohle jste si měli domluvit ještě před svatbou. Nedělej zbytečné dusno, zkus to spíš zformulovat jako návrh - užijme si společně peníze, které jsme dostali jako dar, vyražme někam (tedy pokud je nepotřebujete jinde…). Možná s tím nebude mít žádný problém, jen mu to prostě nedošlo ![]()
@Anonymní píše:
@Akivasha Asi máš pravdu, já to nemyslim zle, on není lakomej, jen jsem nevěděla co si mám o tom myslet.
kdyby byl lakomej, nikdy by ti nedal k dispozici 130 tisíc na svatbu ze SVÝCH peněz
máš asi jen rozumně spořivého chlapa. Asi si věci stačí jen trochu vyjasnit ![]()
@Slečna Ferka Nechtěla bych jet na dovču, ani jsme jí letos neplánovali. Ale dala bych ty peníze na náš společný účet, který by jsme měli od svatby a na něj by se ukládalo. Na tom jsme se dohodli, že budeme každý dávat dva tisíce na společný účet. On mi řekl, ať dávám kolik chci, třeba jen 1000. To já jsem si sama řekla, že aby to bylo spravedlivý, tak každá dva
.
Bere asi 18000-platí telefon, benzín ne, máme oba služebáky. Pak platí životko a penzijko.Pak mi dá 10000.
Já beru 14000, platim životko a penzijko. Odkládám taky 10000. Takže dohromady máme 20000. Z toho zaplatíme 3500 na barák 1000 školka. a víc nic. Zbytek je na živobytí.
@neila Já už mu asi nebudu říkat nic. Já jsem taky trochu blbec, když mi před 15 lety dala babička 40000 tisíc a já začala bydlet s nim, tak jsem za ty peníze koupila věci do bytu( neměl ani pořádnou peřinu) takže peřiny matrace povlíkání žehlící prkno atd…přijde mi, že jakoby moje peníze se utratěj a jeho zůstávaj. Každopádně máme to asi nastavený celkově blbě…
@Anonymní píše:…jak jsem to pochopila, tak kdyby jeho tatinek nesetril, coz ti prijde zbytecne, tak nemate svadbu za 130 tacu. Prijde ti divne, ze manzel shrabl 50tisic, ale uz ti nevadi, ze celou svadbu zacvakal on. Nechapu ani proc ti dava 10tacu na zivobyti, kdyz taky chodis do prace? To mas ten svuj vydelek jako kapesne? Ja teda nevim, ale my se treba braly za prachy, ktere jsme nasetrili spolecne. Prijde mi, ze to beres stylem "co je tvoje, to je moje a co je moje, to je moje
@Mallorka Já jsem nemyslela že je měl dát mě. Já jsem to brala jako že to je ten manželský začátek a že je dáme na ten účet dohromady. Trochu mě to překvapilo, jsem myslela, že pojedem třeba na prodloužený víkend, nebo tak něco.
On mi nic nezakazuje, co se nákupů týká, ale je fakt spořivej. Spoření je krásná věc, ale nechci dopadnout jak jeho tatínek co šetřil a makal a nikde nebyl a pak umřel…
@Anonymní píše:
@neila Já už mu asi nebudu říkat nic. Já jsem taky trochu blbec, když mi před 15 lety dala babička 40000 tisíc a já začala bydlet s nim, tak jsem za ty peníze koupila věci do bytu( neměl ani pořádnou peřinu) takže peřiny matrace povlíkání žehlící prkno atd…přijde mi, že jakoby moje peníze se utratěj a jeho zůstávaj. Každopádně máme to asi nastavený celkově blbě…
já myslím, že je nejvyšší čas si zásadně promluvit
jste spolu dlouho, takže máte určitě hodně společného a je vám spolu dobře. Tohle by neměla být vec, která vás rozdělí, nebo způsobí vážné problémy ![]()