Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
@tronelka Špatně čteš, oba dávají 10 do banku…
To v uvodnim prizpevku neni a i tak to nic nemeni na podstate veci, jen muzu vzit zpet tu otazku, proc ji dava 10tiric.
@tronelka my co jsme měli našetřeno tak jsme nacpali potom do baráku, přistavovali jsme. Od začátku vztahu jsme měli společnou knížku. My dodělávali barák a kupovali vybavení.
Zakladatelka takže rodinné financování řešíš vlastně po celých 15 letech soužití?
Teď čtu tvůj druhý příspěvek, ale ty sis to tak sama nastavila, tak nač si stěžuješ? ![]()
První byl rozmařilej, bylo to špatně a druhý je šetrný a dobře to taky není…víš co vlastně chceš?
Takze zaplatil svatbu 130 tisic. Vzal si zpet 50 tisic. Kazdej mesic ti posila 10 tisic a ty se ptas jestli je sobeckej?
Vezměme to jako úsudkový příklad, které jsme mívali ve 2. třídě ![]()
1 hodina její práce stála y Kč.
Kolik peněz si zakladatelka vydělala? 20 tisíc Kč?
Kdo ty peníze má povinnost zakladatelce zaplatit? Muž? Svatební dary? Naspoří oba společně?
Odpověď na úsudkový příklad: Myslím si, zakladatelko, že je to neřešitelné, že byste se měli po společné dovolené neprodleně rozvést.
Kdo ale zaplatí náklady na rozvod
![]()
Podle mě není třeba ironie ani úsudkových příkladů. Jde o to, že nemají rozumně nastavené, jak se s penězi zachází - že některé jsou JEHO a má nad nima právo veta (a je jich víc než co má ona), a že si k nim automaticky přihodil i svatební dary. Čili problém je KOMUNIKACE.
Tak on ten problem logicky plyne uz z toho, ze je svatba az po patnacti letech. Do te doby zili na psi knizku a ty finance proste nijak neusporadali. On ten tradicni rad veci svatba - bydleni - deti ma smysl. Predchazi spouste nedorozumeni a problemu.
My se brali hned po skole, teda muz rok po promoci, ja rok pred promoci, oba jsme uz meli praci, ale do svatby jsme sli bez jakehokoliv majetku. Veselici jsme zaplatili z vyplat, nastesti prostory jsme meli zdarma, o jidlo a piti se postarali rodice. Penize ze svatebnich daru jsme logicky utratili za vybaveni domacnosti, nebot jsme nemeli vubec nic a hned den po svatbe jsme se stehovali od rodicu. Hospodareni (ne ucty), je od te doby spolecne. Penize z meho uctu jsou dostupne chlapovi a naopak. Platime, co je treba podle tpho, odkud se to vic hodi. Zadne ja platil tohle, ty tamto. Sporime take spolecne..
Ten úvodní příspěvek by měl číst každý adept kterej se žene do manželství. 15 let měl svoje peníze z dědictví a nikomu to nevadilo, ale po svatbě hned, co kdyby ty kačky se daly jako společný majetek. Další blázen, co bude platit za pár let při rozvodu jak mourovatej. ![]()
@Svandu Nesouhlasím. My se taky brali po x letech žití na psí knížku, baráku a dvou dětech a nikdy jsme takový problém neměli. Je to jen a jen o tom, jak si finanční záležitosti nastaví na začátku společného bydlení, nejpozději, když očekávají přírůstek do rodiny. Pokud jsou rozumní a přistupují k sobě s respektem a jako rodina (svatba pro to není vůbec podstatná), tak se prostě dokáží bez problémů domluvit.
U nás po svatbě běží vše jak před ní a nechápu proč by nemělo. Když bude někdo zabedněný šetřivý sysel, nebo rozhazovačný finanční negramota, ani svatbou neprozře ![]()
@vercetti peníze mají, nepůjčili si. Tak proč hned soudit? ![]()
@strýček sally volají tě věštec, co?
Kde se píše, že ty peníze mají být společným majetkem?
Zakladatelka mluvila o penězích pocházejících z darů na jejich svatbě. Čekala, že si za ně užijí třeba svatební cestu. Já vidím jediný problém - zapomněli si to ujasnit ještě před svatbou.
Btw.: Dědictví nikdy společný majetek nebude, pokud se tak obdarovaný nerozhodne sám ![]()
@vercetti rozkošný to je, nevidim důvod nemít svatbu za 130 tisíc, prostě jsme pozvali všechny, komu manžel taky byl na svatbě. To že máme platy takový je pravda, ale nemáme NIKDE ani jednu splátku, dluh, máme barák, chalupu, dvě auta, pozemky a lesy. Takže nevidim důvod se z toho poblít. ![]()
Peněz máme dost, nouzí rozhodně netrpíme. Jen mi připadá, že bychom mohli společně šetřit, toť vše. Jinak pravda je taková, že si to budeme ještě muset ujasnit. Děkuji všem za názory ![]()
@Svandu Když svatba všechny ty problémy dopředu vyřeší, proč je tu tolik diskuzí typu „Manžel mi nedává peníze na domácnost“ ![]()
Vždycky je to o domluvě těch dvou a navíc, co funguje jedněm, nemusí nutně fungovat jinde.
@Eli.D píše:
@Svandu Když svatba všechny ty problémy dopředu vyřeší, proč je tu tolik diskuzí typu „Manžel mi nedává peníze na domácnost“
Jo, tohle mě taky napadlo ![]()