Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám otázku, zda máte někdo zkušenost.
Párkrát za život jsem asi byla ve špatném čase na špatném místě a stalo se mi, že nedbalostí lékaře se něco potento…dvakrát z toho jsou trvalé následky, jednou „pouze“ opakovaná revize po potratu. Nikdy jsem to nikde neřešila, neměla potřebu si někde stěžovat. Nedokážu práci lékařů posoudit a rozhodně je nechci shazovat. Znám jich spoustu výborných, ale pravda je, že na ně jsem vždy narazila přes reference a málokdy „náhodou“ v ordinaci či na pohotovosti.
Dnes jsem se vrátila od mého zubaře, kam chodím cca 3 roky a jsem fakt nešťastná. Bývalá paní zubařka (krom toho, že mi za 4 roky našla 16 kazů, předtím jsem neměla ani jeden a u nového zubaře taky není problém), tak mi tahala nerv ze zubu a v jednom kanálku mi zalomila kus nějakého nástroje. Zub uzavřen a zaplombován. Podle rengenu se novému lékaři nezdál, tak ho otevřel, že to znovu vyčistí a ejhle. Jeden kanálek nebyl vyčištěn vůbec a druhý pouze z části a v něm zalomený kus něčeho, co do zubu nepatří. Zohnul na tom tři jakési titanové „jehly“, kterými to tahal ven. Zub ošetřoval několik měsíců a sledoval. Vypadalo to, že situace je ok, vše se usadilo a až poté mi tam dal novou korunku. Od začátku zjištění kazu v zubu cca 10 tis. Kč v čudu. Byla jsem ráda, že to dal dohromady a že nepřijdu o zub a neřešila jsem to. Dnes, po 2,5 letech, se ukázalo, že pod zubem to vypadá dost hrozně (nic mě nebolí, tak jsem neměla šanci to zjistit sama), narušená kost. Kvůli těhotenství mi dělali rentgen až o 7 měsíců později, tak se to dost rozjelo. Není jiná šance, než zub vytáhnout. Mám možnost můstek nebo implantát. Protože jde o zub dost vepředu a okolní zuby jsou zdravé, nerada bych si je ve 26 letech nechala zbrousit kvůli můstku…no a po trhání se to má cca rok hojit, takže buď s dírou v puse (jsem učitelka a závodně tancuji…), nebo nasazovací náhrada. Celková částka za zub od začátku problémů s ním vyleze na skoro 50 tis. Kč, nehledě na to, že o něj prostě přijdu.
A konečně můj dotaz, řešíme, zda poprosit zubaře o podklady a poprosit bývalou lékařku o spoluúčast na řešení situace. Tady to prostě bylo bohužel tak, že to celé vzniklo tím, že mi tam nechala v zubu tu věc…Nevím ovšem, jaké jsou možnosti. Přece musí být doktor se soukromou ordinací nějak pojištěný???
Nechci se s nikým soudit, nechci nikoho hanit, dokonce to chápu (jen kdyby to tenkrát řekla a nedělala, že nic). Za posledních 5 měsíců potrat, přítel ve výpovědní lhůtě, mně končí smlouva a padla nám předjednaná hypotéka. Život doslova v p… a ta částka je pro nás dost šílená na to, že to prostě, bohužel, byla lidská chyba.
Lékaři se mohou dobrovolně pojistit, a to až na několik milionů korun (např. 10 milionů). Takže v případě pochybení jde bolestné, nebo jak tomu chceme říkat, z této pojistky. Za velkou louží si nikdo bez pojištění ordinovat nedovolí, neboť tam lítají žaloby jako vlaštovky, bohužel však na dost zarážející skutky (málo úsměvů apod.).
Správný lékař uzná svou chybu, navíc se nejedná o ublížení s následkem smrti, takže by to případná pojistka v naprostém klidu vyřešila. Kdyby ne, tak je osobní ctí dobrého doktora spravit na vlastní náklady to, co po.ral.
Budu držet palce! ![]()
Tak zkusit to samozrejme muzes, mas na to pravo, lze si stezovat i na Ceske stomatologicke komore, ale sance na uspech je podle me naprosto nulova. Takovych pripadu jsou stovky a jeste jsem neslysela, ze by zubarka dobrovolne neco zaplatila. Navic ja ani nevidim zadne pochybeni, ze se zalomi nastroj v kanalku je celkem bezna vec a obecne spatne osetrene kanalky ma kdejaky pacient, aniz by o tom vedel. To by ani pojistovna nestacila vyplacet prachy.
Příspěvek upraven 19.04.16 v 23:57
Díky za názory, no, tak samozřejmě moc nedoufám v zázrak, proto se ptám, jaké jsou možnosti.
Já bych se ještě smířila i s tím, že ten zub kvůli ní půjde pryč, ale prostě teď jsme v situaci, kdy si musím dost vybírat, zda zvládneme bydlení a miminko nebo bydlení a můj zub…je to akce na další rok a něco. Samozřejmě, že kaz v zubu byl i před zásahem, zub bych určitě neměla zdravý, ani kdybych k lékaři nešla. Spíš jde o ty následky…tak jistě, každému se někdy stane, že mu někdo nepřeléčí zánět, dá mu špatné léky, nechá ho dlouho čekat s bolestmi a krvácením apod…
A o stížnost jako takovou mi opravdu nejde. Nechali jsme jí tam jako rodina doslova desetitisíce, tak chceme alespoň zkusit slušnou žádost.
Já jako učitelka, když na škole v přírodě nezkontroluji, zda provozovatel vyměnil písek v pískovišti (kvůli výkalům), přijde nám kontrola a zjistí problém, tak já budu platit pokutu. A TO SI, PROSÍM, NEDĚLÁM LEGRACI. Škola na něco pojištěná je, já mám svou pracovní pojistku na blbost taky, tak některé případy by to vyřešilo (proto tu pojistku taky mám). Tak předpokládám, že i u těch lékařů by mohl nějaký mechanismus být.
@Mari.G Takovych lidi je hafo i tady v diskuzich, klasika celkem, prejdou k novemu zubari, ten ma modernejsi vybaveni a najde jim tam doslova spoust po predchozim zubari. Muj znamej takhle bude platit cca 150 tisic u noveho zubare, predchozi zubar zanedbal spoustu veci, ma spatne osetrene kanalky u mnoha zubu, ma tam zanety, no doslova peklo. Jako muzes to zkusit samozrejme, ale spise bych pocitala s tou horsi variantou.
@Mari.G
By mě hanba fackovala, kdybych dělal mrtvého brouka s vědomím, že jsem něco zapinkal. Takto se medicína nedělá. A pokud jí to nejde, tak nechť toho nechá.
@lauraka píše:
Tak zkusit to samozrejme muzes, mas na to pravo, muzes si stezovat i na Ceske stomatologicke komore, ale sance na uspech je naprosto nulova. Takovych pripadu jsou stovky a jeste jsem neslysela, ze by zubarka dobrovolne neco zaplatila. Navic ja ani nevidim zadne pochybeni, ze se zalomi nastroj v kanalku je celkem bezna vec a obecne spatne osetrene kanalky ma kdejaky pacient, aniz by o tom vedel. To by ani pojistovna nestacila vyplacet prachy.
to je jako normální, že dr něco zalomí, a už to tam nechá?
jako nevím, ale zní mi to dost šíleně, na to, aby se to dělo běžně, a bylo to pochopitelný ![]()
@lauraka Vím, že nejsem jediná. Ale chci to alespoň zkusit, podklady k tomu jsou, i rentgeny, z pojišťovny je jasné, kdy jsem kam chodila a sama jsem si to způsobit opravdu nemohla. Jako nevím, co teď DÍTĚ NEBO ZUB? Je to strašné, když to takhle napíšu, ale posralo se toho tolik zaráz, že jako nevím, co mám dělat. Tak holt budu chodit s dírou uprostřed pusy do té doby, než si budeme moct dovolit implantát…
Když někomu rozbiju notebook, protože ho převrhnu na zem, tak to taky zaplatí pojistka (tedy pokud ji člověk má). Nemyslím si, že by mi lékařka dala 50 tis. Kč ze svých úspor, to opravdu ne.
@slavuska1 Jo je to normalni, takovych pripadu jsou stovky, pacienti to pak nechavaji znovu otevrit a predelat pod mikroskopem.
@lauraka To bych ještě pochopila, ale když to skončí tím, že zub musí pryč, je to něco jiného, když se to znovu vyčistí a člověk o zub nepřijde.
Pardon ze se prifarim se svoji otazkou. Pred 2,5 lety jsem si nechala udelat můstek, 3 korunky. Mela jsem ale pocit ze se mi zub pod korunkou stale kazi. Proto jsem zubarku navstivila 2× znovu a ta mi rekla ze je vse v poradku. Ted jsem se nechala vysetrit jinde vcetne opg a korunka nesedi a zub je odkryty a zkazeny. Pry se musi udelat nova. Opravdu nemam na to abych znovu platila skoro 20000. Mam tedy narok ma reklamaci?
@Mari.G Tak ono to mnohdy nejde a o ten zub clovek prijde, nicmene to tady nevyresime no. Zkus to a uvidis, jak se zachova zubarka, osobne bych povazovala za zazrak, kdyby uznala pochybeni a uhradila ti nejakou financni castku. Ale zkus to, pokud mas odvahu, nemas co ztratit.
@paola white To netuším, ale popravdě závidím, že je ještě šance to napravit. Já měla dnes takovou sprchu, že jsem ani nebyla schopná jim říct datum, kdy mě můžou postrádat v práci, protože mezi děti s dírou uprostřed pusy jít druhý den opravdu nechci.
Vím, že na ten implantát, co dostanu (ten konkrétní jeden), budu mít jakousi záruku. Tedy spíš, když se nechytne, tak mi udělají zdarma nový. Ale nepředpokládám, že by to platilo u normálních plomb. Taky jsem za ten zub už dala přes 10 tis. Kč a výsledek je takový, jaký je.